Nevysvetliteľné, žasol expert. VAR na Slovensku opäť zlyhal, rozhodcu potrestali

Ján Minárik rozhodol zápas Žilina - Podbrezová dvomi gólmi. Jeho spoluhráčovi zásah neuznali.
Ján Minárik rozhodol zápas Žilina - Podbrezová dvomi gólmi. Jeho spoluhráčovi zásah neuznali. (Autor: TASR - Daniel Stehlík)
Michal Šášky|7. nov 2023 o 16:15

Arbitri za videom po niekoľkých minútach neuznali regulárny gól.

ŽILINA. Systém VAR, pri ktorom dvojica rozhodcov posudzuje vo videomiestnosti sporné momenty a pomáha hlavnému arbitrovi, je opäť na pretrase.

Nielen vďaka zápasu Chelsea s Tottenhamom v anglickej Premier League, kde neuznali štyri góly, vylúčili dvoch hráčov a nadstavovali potom dokopy 21 minút.

Na Slovensku za skúsenosťami nemusíme chodiť ďaleko. Stačí si pozrieť zápasy našej najvyššej súťaže.

Už v minulom ročníku sa šéf slovenských rozhodcov Marián Ružbarský rozčuľoval pre pochybenia videorozhodcov. Musel pristúpiť až k najprísnejším trestom.

V marci bol hlavný Martin Dohál oficiálne suspendovaný na šesť zápasov, no v skutočnosti si prvú ligu nezapískal až do konca sezóny.

V zápase Banskej Bystrice s Dunajskou Stredou (2:3) sa totiž upískol, znemožnil tak systému VAR zasiahnuť a neuznal regulárny gól Dukly, čím priamo ovplyvnil výsledok stretnutia.

Dohál sa od leta vrátil a píska pravidelne. V nedeľňajšom zápase medzi Žilinou a Podbrezovou však chyboval opäť, hoci tentoraz sa situácia otočila.

Pomýlil sa preto, lebo práveže počúval VAR s Bálintom Kiššom a Dušanom Štofikom.

Čo sa v texte dočítate:

  • Čím sa previnili rozhodcovia v Žiline?
  • Ako reagoval rozhodca po zápase?
  • Čo povedal k situácii šéf komisie?
  • Ako znejú prvé tresty?

Čo sa stalo?

3. minúta, 18. sekunda. Po súboji v strede poľa poslal hosťujúci René Paraj loptu smerom k vlastnému brankárovi. Za obrannou líniou sa však v tom čase nachádzal domáci útočník Timotej Jambor, ktorý šancou nepohrdol.

3. minúta, 25. sekunda. Prvý gól zápasu však ešte preveroval systém VAR. Postranný rozhodca totiž pre istotu mával ofsajd, nebol si istý, od koho lopta smerovala.

V tom momente sa zdalo, že sa niet o čom baviť. Aktéri čakali len na povinný signál z voza, ani opakované zábery neponúkali priestor na polemiky.

6. minúta, 43. sekunda. A veľké prekvapenie. Po vyše trojminútovom skúmaní poslal VAR do ucha Dohála verdikt, ktorému dodnes nikto nerozumie.

Gól neplatil. A z miesta Parajovej prihrávky rozohrávali Žilinčania.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Žilina - Podbrezová

V televíznom prenose sa ukázala grafika, ktorá signalizovala postavenie Žilinčana Jambora mimo hru. Keďže lopta išla od Podbrezovčana Paraja, o ofsajd sa nemohlo jednať.

Ukážku s namaľovanými čiarami však tvoria videorozhodcovia, a teda môžeme s určitosťou tvrdiť, že ofsajdové postavenie naozaj reálne skúmali.

Ak by sa však pískal ofsajd, loptu by mala Podbrezová. Rozhodcovia teda zrejme pískali faul Paraja, hoci Dohál po súboji v strede poľa ponúkal výhodu, ktorú Jambor zužitkoval.

Na situáciu sme sa pýtali aj predsedu Komisie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu, no okamžite po zápase veľavravne reagoval aj samotný arbiter.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nevysvetliteľné, žasol expert. VAR na Slovensku opäť zlyhal, rozhodcu potrestali