Slovan otočil skóre, víťazstvo mu zachránil skvelý zákrok brankára

Radosť futbalistov Slovana Bratislava v zápase proti KÍ Klaksvík.
Radosť futbalistov Slovana Bratislava v zápase proti KÍ Klaksvík. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|21. sep 2023 o 22:55 (aktualizované 21. sep 2023 o 23:35)

Rozhodujúci gól strelil Aleksandar Čavrič.

Konferenčná liga - 1. kolo

Slovan Bratislava - KÍ Klaksvík 2:1 (0:0)

Góly: 54. Weiss, 74. Čavrič - 49. Pavlovič

ŽK: Savvidis, Lovat - Pavlovič, Andreasen, Danielsen

Rozhodovali: Ciochirca - Weiss, Obritzberger (všetci Rak.), 12 454 divákov

Slovan: Borjan - Blackman, Bajrič, Wimmer, Lovat - Savvidis (66. Kucka), Tolič (85. Abubakari), Kankava - Strelec (66. Barseghjan), Čavrič (90.+4. Pauschek), Weiss (90.+4. Marcelli)

Klaksvík: Johansson - Petersen, Faerö, Forren - Danielsen, Pavlovič (72. Klettskard), Andreasen, Da Silva - Frederiksberg, Gussiaas (90. Josephsen), Mikkelsen (72. Kassi)

BRATISLAVA. Futbalisti Slovana Bratislava vstúpili do skupinovej časti Konferenčnej ligy cenným víťazstvom na domácom Tehelnom poli.

Majstra Faerských ostrovov KÍ Klaksvík zdolali 2:1, hoci po góle Deniho Pavloviča z úvodu druhého polčasu prehrávali najtesnejším rozdielom.

V 54. minúte vyrovnal skóre kapitán Vladimír Weiss ml. a o dvadsať minút neskôr rozhodol o zisku troch bodov pre Slovan Aleksandar Čavrič.

VIDEO: Rozhodujúci gól Aleksandara Čavriča v zápase s Klaksvíkom

V 77. minúte mali hostia obrovskú šancu na strelenie vyrovnávajúceho gólu, ale Milan Borjan na čiare zachytil strelu Børgeho Petersena.

"Zákrok roka. Borjan už išiel naslepo. Vedel, že v tej situácii mu už nič iné nezostáva. Proste sa iba hodil a snažil sa dostať loptu na telo. Fantasticky to prečítal," povedal v priamom prenose expert RTVS Marián Zeman.

Slovenský majster sa predstaví v EKL najbližšie 5. októbra na pôde Olimpije Ľubľana, ktorá vo svojom úvodnom vystúpení v stredu nestačila na Lille 0:2.

Tabuľka skupiny A

Priebeh zápasu Slovan Bratislava - Klaksvík

I. polčas:

Do zápasu vstúpili lepšie domáci, loptu držali na kopačkách a ofenzívnu akciu sa snažili kombinačne. Iniciátorom bol spočiatku kapitán a navrátilec do zostavy Weiss ml., o chvíľu to Slovan skúšal aj po krídlach.

Tak sa dostal do nádejnej pozície Strelec, ktorý mal po spätnej prihrávke od Čavriča poloodkrytú bránu. Jeho pokus však stopér Forren zblokoval na roh.

"Belasí" strážili mierne pokusy hostí o brejk aj s pomocou brankára Borjana a sami sa ďalej snažili kombinovať. Výstavnú prihrávku za obranu dostal Blackman, no brankár Johansson vybehol a šancu zneškodnil.

Klaksvík začal napádať o niečo aktívnejšie, no hru kontroloval naďalej jeho súper. Ďalšia šanca domácich prišla po Blackmanovom centri do pokutového územia, ktorý poslal hlavou tesne nad brvno Čavrič.

Srbskému kanonierovi poslal o niekoľko minút spätnú prihrávku z kraja malého vápna Tolič, strelecký pokus však zablokovala obrana hostí. Po polhodine stretnutia sa hralo aj na polovici Slovana, no hostia šancu nemali.

II. polčas:

Slovan sa pokúsil po prestávke o rýchly gól, no Čavrič poslal Blackmanov center opäť privysoko. Bezgólové skóre však dlho po tom nevydržalo.

Z prvej strely na bránu ťažili hostia, z rohu poslal loptu prudko k vzdialenejšej žrdi Frederiksberg a z bezprostrednej blízkosti skóroval Pavlovič.

VIDEO: Deni Paulovič otvoril skóre zápasu po rohovom kope

Hostia však viedli len päť minút - ofenzívnu akciu Slovana začal Čavrič, ktorý našiel priamo pred bránou Weissa a kapitán tímu z prvej vyrovnal skóre.

Weissa v ostatných týždňoch trápilo zranenie. Jeho otec mu však dal šancu od úvodných minút, pričom naposledy bol v základe ešte 5. augusta.

VIDEO: Vladimír Weiss ml. a jeho vyrovnávajúci gól na 1:1

Po hodine hry poslal nádejnú prudkú strelu spoza šestnástky domáci Tolič a o dve minúty neskôr mohol skórovať z brejku. Do úniku ho poslal Strelec, no Chorvát ťahal za kratší koniec vo fyzickom súboji.

Vtedy pristúpil tréner Weiss k striedaniu, na ihrisko prišiel Barseghjan. Ten poslal po ôsmich minútach na ihrisku ďalekonosný center k vzdialenejšej žrdi, Petersen si nepokryl Čavriča a ten poslal svoj tím do vedenia hlavičkou.

Gól platil aj po prešetrení systémom VAR pre možný ofsajd.

Na opačnej strane sa dostal do obrovskej šance práve Petersen, z hranice malého vápna zakončil z prvej, no Borjan vytiahol elitný zákrok.

V úplnom závere mu však lopta vypadla ďaleko od bránky a hostia mali veľkú šancu vyrovnať. Obrana však zastúpila Borjana a Klaksvík nevyťažil nič ani z následného rohového kopu.

Hlasy po zápase:

/zdroj: RTVS/

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Je to veľmi dôležité víťazstvo, pretože ak chceme na niečo v tejto skupine pomýšľať, potrebovali sme to zvládnuť. Prehrávali sme po góle zo štandardky, ale siahli sme na dno síl a otočili sme to. Za aktivitu a bojovnosť sme si to zaslúžili. Chceli sme tri body, tie máme a z tohto pohľadu som spokojný.

Vladimír Weiss ml., kapitán a autor prvého gólu Slovana: "Boli sme trochu pod tlakom, ale dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo. Byť favorit a prehrávať je zložité a som rád, že sa nám to podarilo otočiť, hoci v závere sme si to trochu skomplikovali. Po návrate do zostavy som sa cítil dobre a Čavro dnes opäť ukázal, aký je pre nás dôležitý."

Aleksandar Čavrič, strelec víťazného gólu Slovana: "Som rád, že konečne to tam padlo. Už v prvom polčase som mohol skórovať, možno by to bolo pokojnejšie. Hostia boli v dobrom bloku, my sme skúšali nabiehať do priestorov za ich obranu. Bolo to ťažké, ale napokon sme našli kľúč k prekonaniu súperovej defenzívy. Je to veľmi dôležité víťazstvo."

Milan Borjan, brankár Slovana: "Sú to veľmi dôležitý tri body v prvom zápase skupiny, získali sme sebadôveru. Je však veľmi náročné hrať proti tímu, ktorý zaparkuje autobus a čaká na chybu. Je náročné hrať proti jedenástim brániacim hráčom, no odviedli sme dobrú prácu v prvom polčase, bolo tam veľa šancí. Potom klesla koncentrácia a inkasovali sme, na konci to chcelo pokojnejší prejav. Chceli sme vyhrať a potešiť fanúšikov a myslím si, že z celkového hľadiska to bol dobrý zápas."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Slovan otočil skóre, víťazstvo mu zachránil skvelý zákrok brankára