Za dva roky postúpili z tretej ligy do prvej. Majú sa stretnúť po tridsiatich rokoch

Mužstvo Rimavskej Soboty v sezóne 1994/1995.
Mužstvo Rimavskej Soboty v sezóne 1994/1995. (Autor: Archív A. S.)
Titanilla Bőd|11. apr 2024 o 08:30

Zápas je naplánovaný na 15. júna.

BRATISLAVA, RIMAVSKÁ SOBOTA. V meste vládla futbalová horúčka. Na zápasy chodili tisícky ľudí a hráčov zastavovali aj na ulici, aby s nimi podebatovali o futbale.

V polovici deväťdesiatych rokov zažila Rimavská Sobota ozajstný futbalový boom. Mužstvo vtedajšieho Slovana, neskôr Taurisu postúpilo v sezóne 1994/95 z tretej ligy do druhej a o sezónu neskôr až do najvyššej súťaže.

Partia hráčov, ktorá sa pričinila o historický úspech, sa však začala formovať už skôr. Práve pre nich chce zorganizovať spomienkový zápas jeden z vtedajších hráčov, Anton Spišák.

Exhibičný zápas proti internacionálom Slovenska je naplánovaný na 15. júna na rimavskosobotskom štadióne.

Tréner bol nadšený

Spišák už má skúsenosti s organizovaním stretávok, pred rokom zorganizoval nevšedné stretnutie spoluhráčov z dorastu Jednota ZŤS Košice.

Košičana Spišáka oslovila Rimavská Sobota, keď mal osemnásť rokov, v ročníku 1992/93. „Potešil ma záujem, hoci úprimne povedané, ani som nevedel, kde presne to mesto leží. Vedel som len to, že to je smerom na západ od Košíc,“ zaspomínal si na svoje začiatky Spišák.

Najprv hral na pravom kraji obrany, po príchode Petra Duchyňu sa presunul na ľavú stranu.

Práve s Duchyňom a ďalším bývalým spoluhráčom Jozefom Pisárom sa chopili organizačných činností.

„Pomaly som začal zbierať kontakty. Zohnal som na všetkých, okrem Michala Doležela. Mám zoznam 27 hráčov, už som s nimi hovoril a drvivá väčšina prisľúbila účasť,“ vravel Spišák.

Okrem hráčov z tohto obdobia pozval aj Júliusa Nôtu mladšieho, syna nebohého brankára. „Bude mať štátnice, ale ak mu to čas dovolí, tak príde,“ doplnil Spišák.

Okrúhle výročie postupu z tretej do druhej ligy bude až o rok.

„Preto som dal, že stretávka po tridsiatich rokoch, lebo práve v roku 1994 sa začalo tvoriť to pevné jadro, z ktorého osemdesiat percent hráčov potom išlo až do ligy,“ vysvetľoval hlavný strojca nápadu.

Trénerom tímu bol Karol Kisel starší. „Bol nadšený z tejto myšlienky a veľmi sa teší na stretnutie,“ uviedol Spišák.

„Verím, že fanúšikovia sa prídu na nás pozrieť v hojnom počte,“ doplnil.

Najkrajšie obdobie

Deväťdesiate roky boli špecifické aj vo futbale. „Mali sme možno trochu lepšie podmienky, ako inde v tretej lige, ale nebolo to tak, že by sme z toho autá kupovali a hviezdili. Zišla sa však skvelá partia a vďaka tomu prišiel aj úspech,“ tvrdil Spišák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Za dva roky postúpili z tretej ligy do prvej. Majú sa stretnúť po tridsiatich rokoch