EURO je stroj na peniaze, UEFA zarobí miliardu. Milióny získajú kluby aj národné zväzy

Okrem trofeje a titulu majstra Európy získa mužstvo prémiu vyše 28 miliónov eur.
Okrem trofeje a titulu majstra Európy získa mužstvo prémiu vyše 28 miliónov eur. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. jún 2024 o 06:00

Šampionát prinesie rekordný zisk 1,7 miliardy eur.

BRATISLAVA. Je to jednoduchá hra so zrozumiteľnými pravidlami. Dva tímy po desať hráčov plus brankár sa snažia dostať loptu do bránky súpera. Víťazom je tím, ktorý strelí viac gólov.

Futbal vládne všetkým športom na svete. V sledovanosti, v počte ľudí, ktorí sa mu venujú aj v objeme peňazí, ktoré pritiahne. 

Veľké futbalové šampionáty sú vďaka globalizácii a komercionalizácii odsúdené na úspech. Futbal nikdy nebol takým lukratívnym produktom. 

Európska futbalová asociácia UEFA ráta na EURO s rekordnými príjmami. Hoci sa turnaj ešte ani nezačal, všetko je na dobrej ceste a príjmy by mali dosiahnuť výšku 2,4 miliardy eur. 

Miliardy z reklamy a vysielacích práv

EURO sa stane prvým kontinentálnym šampionátom, ktorý presiahne v príjmoch hranicu dvoch miliárd. 

V porovnaní s ME v roku 1992 je to 59-násobný nárast. Podľa správy UEFA odhadované príjmy zatiaľ napĺňajú plán. 

Výrazne vyšší výnos získala UEFA z predaja vysielacích práv. Získala 1,44 miliardy eur, čo je o tristo miliónov viac ako pri predchádzajúcom turnaji.

Táto položka v posledných rokoch rastie najvýraznejšie. A ak by UEFA nemala žiadne ďalšie príjmy, aj tak turnaj skončil v pluse. UEFA však má aj ďalšie príjmy. Od reklamných partnerov to bude 568 miliónov. 

Veľký záujem bol o vstupenky. Z predaja získali organizátori 300 miliónov eur a ďalších 100 miliónov je z predaja VIP vstupeniek v skyboxoch. 

„Zatiaľ sme s predajom vstupeniek mimoriadne spokojní. Všetky, ktoré boli uvoľnené do predaja sa predali,“ uvádza sa v správe.

Záujem pritom výrazne prevýšil počet vstupeniek. Ľudia prihlásili záujem o 50 miliónov lístkov, no do predaja šlo 2,2 milióna. 

Náklady na EURO sú nižšie

Turnaj sa pre UEFA skončí rekordným ziskom. Podľa plánov by mal dosiahnuť 1,76 miliardy eur. 

Pre porovnanie to je len o niečo nižšia suma, aká je potrebná na dobudovanie chýbajúcich úsekov na diaľnici D1. Prípadne by sa za túto sumu dali na Slovensku postaviť štyri nemocnice každá s kapacitou 500 lôžok. 

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»EURO je stroj na peniaze, UEFA zarobí miliardu. Milióny získajú kluby aj národné zväzy