Žiadne skupiny a viac tímov. Bude sa Liga majstrov hrať v Saudskej Arábii?

Trofej Ligy majstrov.

Žiadne skupiny a viac tímov. Bude sa Liga majstrov hrať v Saudskej Arábii?

Trofej Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Trofej Ligy majstrov.
Trofej Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška, TASR|15. sep 2023 o 13:00

Nový formát by mal priniesť väčšie finančné prostriedky.

BRATISLAVA. Vraví sa, že za peniaze si zdravie nekúpite. Ani šťastie. Saudská Arábia však udáva nový trend.

Za rekordné sumy do svojej ligy dotiahla hviezdy svetového formátu ako Cristiano Ronaldo, Neymar, Karim Benzema, N'Golo Kanté, Kalidou Koulibaly, Roberto Firmino, Ruben Neves či Marcelo Brozovič.

Hráčov, ktorí by tam za iných okolností nešli.

V článku sa dočítate

  • Špekuluje UEFA o prijatí klubov zo Saudskej Arábie?
  • Prirovnanie k Číne. Prečo Saudská Arábia nie je hrozbou?
  • Akými zmenami prechádza Liga majstrov?
  • Čo je hlavným cieľom UEFA v novej Lige majstrov?
  • Viac tímov. Ktorým krajinám nový formát prospeje?

Saudská Arábia v Lige majstrov?

Zdá sa, že bohatí šejkovia nemajú dosť. Podľa informácií viacerých svetových médií požiadali UEFA, aby jeden klub zo Saudskej Arábie dostal každý rok miestenku v Lige majstrov.

Áno, európsku Ligu majstrov.

„Vedenie UEFA by chcelo niektorým tímom zo Saudskej Arábie ponúknuť divokú kartu. Európske futbalové ligy by tak neprišli o bývalé veľké mená z Premier League, La Ligy či Serie A,“ špekuluje taliansky portál CalcioMercato.

Kluby zo saudskej Pro League investovali do prestupov vyše miliardu eur. Vďaka ním si vyslúžili pozornosť fanúšikov celého sveta.

„Mnohé kluby zo starého kontinentu majú finančné problémy. Saudská Arábia má naopak takmer neobmedzené finančné prostriedky na investovanie do futbalu. Aj preto je účasť tímov zo Saudskej Arábie v Lige majstrov reálna,“ dodáva portál.

Prirovnanie k Číne

Podľa čelných predstaviteľov UEFA liga v Saudskej Arábii, kam v poslednom období zamierilo za vidinou lukratívnych zárobkov množstvo hviezd, pre európsky futbal nepredstavuje žiadnu hrozbu.

„Podobný prístup sme predtým videli v Číne, ktorá kupovala hráčov na konci kariéry s tým, že im ponúkala veľa peňazí. Výsledok? Čínsky futbal sa potom nevyvíjal, ani sa nekvalifikoval na majstrovstvá sveta. Mali by pracovať na výchove hráčov a trénerov, ale to nie je môj problém,“ povedal pre L'Equipe prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

Päťdesiatpäťročný rodák z Ľubľany poukázal na skutočnosť, že najlepší hráči súčasnosti neodišli na Blízky východ.

„Sú hráči na konci kariéry a tiež takí, ktorí nie sú dostatočne ambiciózni na pôsobenie v popredných súťažiach. Ale pokiaľ viem, Mbappé či Haaland nesnívajú o Saudskej Arábii.

Najlepší hráči na vrchole by podľa mňa nešli do Saudskej Arábie. Keď mi ľudia hovoria mená hráčov, ktorí tam odišli, nikto pomaly ani nevie, v akých kluboch hrajú,“ dodal Čeferin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Žiadne skupiny a viac tímov. Bude sa Liga majstrov hrať v Saudskej Arábii?