Vítali ho ako väzňa zo Shawshanku, mal ukrutné bolesti. Brankár bol zo Slovákov najlepší

Dominik Greif v drese RCD Mallorca.
Dominik Greif v drese RCD Mallorca. (Autor: REUTERS)
Ivan Mriška|9. apr 2024 o 07:30

Svoj tím dotiahol do finále Španielskeho pohára. V reprezentácii nefiguruje.

MALORKA. Keď bol malý chlapec, chcel byť hokejistom. Po MS 2002 vo Švédsku, na ktorých získalo Slovensko zlato, sníval, že bude ako Ján Lašák.

Osud ho však zavial iným smerom. S podporou rodičov, ktorí boli častokrát na neho prísni, sa stal futbalovým brankárom.

Kľúčová postava Slovana

Dominik Greif začínal v malom bratislavskom klube ŠK Vrakuňa.

Jeho talent bol nesporný. Všimli si ho v Slovane Bratislava, kde sa vypracoval na jedného z najlepších slovenských brankárov. Aj keď bol chvíľu len náhradník v rezerve, ktorá hrala tretiu ligu.

V sezóne 2018/19 vytlačil z bránky Michala Šullu a stal sa jednotkou Slovana. Greif chytal spoľahlivo v lige i európskych pohároch, bol kľúčovou postavou belasých pri získu majstrovských titulov.

V roku 2020 sa stal najlepším hráčom Fortuna ligy. Vtedy bolo jasné, že ju prerástol.

Špekulovalo sa o jeho odchode do Anglicka, no najväčší záujem ukázal španielsky klub RCD Malorka.

Greif mal eminentný záujem o prestup, Slovan však ponuky Španielov, keďže nemal za nebo náhradu, odmietal.

Situácia prerástla až do konfliktu medzi hráčom a klubom. Greif istý čas nastupoval za najúspešnejší slovenský tím proti svojej vôli. Aj keď, ako sám tvrdí, vždy sa snažil podať najlepší výkon.

„Nešiel som na ihrisko s cieľom, že budem trucovať a robiť zo seba chuja, aby všetci na mňa nadávali. Vyhľadal som aj pomoc športového psychológa, ale už sa to nedalo,“ priznal pred časom pre Sportnet.

Greif: Mnohí to nevedia...

Tréner Vladimír Weiss povedal, že Slovan mu dal viac, než za neho Španieli ponúkajú. Prestup sa však nakoniec predsa uskutočnil.

„Mnohokrát som hral s nebezpečnými zraneniami, napríklad s prasknutým prstom na ruke. To ľudia nevedia, ani tréner. Mám čisté svedomie. Klubu som odovzdal maximum aj na úkor svojho zdravia.

Nehodnotil by som to tak, že jedna strana dala tomu viac ako druhá. Pomohli sme si navzájom. Nielen na ihrisku, ale aj mimo neho, čo mnohí ani nevedia,“ vysvetľoval Greif s tým, že si prestup do kvalitnejšej ligy zaslúžil.

RCD Malorka privítal v lete 2021 Greifa netradičným videom z filmu Vykúpenie z väznice Shawshank.

„Nevedel som, čo sa chystá. Na jednej strane sa to dá vnímať vtipne, na druhej strane to môže byť pre niekoho urážka. V Malorke to dosť rezonovalo a video bolo urobené pre fanúšikov,“ komentoval vtedy.

VIDEO: Dominik Greif a jeho Vykúpenie z väznice Shawshank

Bral silné antibiotiká

Greif mal z prestupu veľkú radosť. Na sociálnych sieťach zverejnil fotografie, ako oddychuje na pláži. Užíval si teplo vo vysnenom Španielsku.

Nové angažmán sa však nevyvíjalo podľa jeho predstáv. Po príchode do Malorky najskôr vysedával na lavičke, a prišlo horšie. Zdravotné problémy, ktoré ho na takmer rok vyradili zo súťažného diania.

„Mal som to naozaj ťažké,“ krútil hlavou s odstupom času pre Denník N.

Hneď po prestupe si na tréningu natrhol stehenný sval, pre ktorý nehral v celej príprave. Šancu v základnej zostave tak dostal Manolo Reina.

Keď bol Greif pripravený, zapálili sa mu zuby a užívať musel silné antibiotiká. Aby toho nebolo málo, po týchto problémoch bol desať dní v karanténe pre koronavírus.

„Za prvý polrok som nemal reálne dva týždne nepretržitého tréningu,“ opisoval svoj katastrofálny začiatok v Španielsku.

Dominik Greif
Dominik Greif (Autor: RCD Mallorca - facebook)

Greif: Bol som invalid

V tom čase netušil, že najhoršie ho len čaká. Objavili sa mu bolesti v chrbte, ktoré ho enormne limitovali.

„Chvíľu som vydržal na injekciách a liekoch, ale po šiestich týždňoch sa bolesti nedali vydržať. V klube sme začali intenzívne hľadať riešenie. Trvalo však rok, kým sa našlo, a ja som dovtedy zažíval peklo.

Už som nerozmýšľal, či budem hrať futbal, či pôjdem na tréning, ale či sa dokážem normálne postaviť, nasadnúť do auta alebo ísť na nákup či prechádzku,“ opisoval najhoršie obdobie svojho života.

Lekári nevedeli prísť na to, čo mu je. Zranenie preto nevedeli odstrániť.

„Išlo o skrytý problém v chrbte. Vždy bol proces asi takýto: absolvoval som magnetickú rezonanciu, na nej bol nález, stanovila sa diagnóza a nasadili mi liečbu.

Zakaždým sa muselo počkať zopár týždňov, či liečba zaberie.

Lenže nefungovala prvá, druhá, tretia, štvrtá, ani neviem, koľko ich dokopy bolo. Bolo to deprimujúce a frustrujúce. V tom čase som bol invalid.

Veľmi dlhý čas som v podstate nevedel, čo mi je. Keď si roztrhnem krížny väz v kolene, budem mimo osem mesiacov. Existuje jasný protokol, podľa ktorého sa postupuje pri návrate a ten čas sa dá relatívne presne stanoviť.

U mňa sa však nedalo ani len odhadnúť, či a kedy sa môj stav zlepší. Hýbať som sa mohol len v ukrutných bolestiach. Napríklad som sa nedokázal prehodiť v posteli z jedného boku na druhý. Keby som to urobil, skapal by som od bolesti,“ opisoval Greif.

Malorku dotiahol do finále

Slovenský brankár bol u špecialistov v Barcelone, výsledky jeho magnetickej rezonancie skúmali odborníci z rôznych kútov Európy. Nakoniec mu pomohli doma na Slovensku a pred MS v Katare 2022 sa konečne vrátil do súťažného diania.

Greif v tejto sezóne nastupoval len v Španielskom pohári, výnimkou bol zápas vo Valencii, ktorý sa skončil 0:0.

Rodák z Bratislavy však podáva napriek slabšej vyťaženosti fantastické výkony. Malorku prekvapivo doviedol až do finále Kráľovského pohára, v ktorom nastúpila v sobotu proti Athleticu Bilbao.

Finále sa hralo v deň jeho narodením. Greif preto veril, že to bude jeho šťastný deň.

„Je to napísané vo hviezdach. Tak dúfajme, že sa to stane,“ vravel ambiciózne pred zápasom.

Počas celého finále pôsobil Greif pokojne a isto. Mal dobré zákroky, bol oporou tímu. V riadnom hracom čase inkasoval len z kopačky Oihana Sanceta, na ktorého strelu nemal nárok.

Za Malorku sa presadil Rodriguez Daniel, a tak o držiteľovi trofeje rozhodli pokutové kopy.

Krátko pred prvou penaltou si Greif zavolal spoluhráčov k sebe. Všetci sa chytili svorne za ramená. V kruhu mal príhovor. Vyzeral presvedčivo.

Krátko pred penaltovým rozstrelom hráči RCD Mallorca netradične uvoľnili atmosféru. V kruhu sa smiali, skákali, zdvíhali víťazne ruky, sácali jeden do druhého, oblievali sa navzájom vodou, výnimkou nebol ani tréner Javier Aguirre, ktorý bol celý vysmiaty.

Tento rituál im predtým vyšiel v semifinále, ale tentoraz nezabral.

Greif vystihol tri zo štyroch penált súpera, no na žiadnu nedosiahol. Boli kopnuté kvalitne, presne k žrdi.

Po štyridsiatich rokoch tak Copa del Rey vyhrali hráči Athletic Bilbao.

VIDEO: Zostrih zápasu Athletic Bilbao - RCD Mallorca

Pre úspech spravil maximum

Z Greifa bolo cítiť sklamanie. Pre úspech však spravil maximum a možno zaujal aj reprezentačného trénera Francesca Calzonu. V reprezentácii Slovenska figuroval naposledy ešte v roku 2019.

Špecializovaný portál Sofascore ho označil za muža zápasu, udelil mu vysokú známku 8.7. Tá ho cez víkend vyniesla na prvé miesto v rebríčku Slovákov pôsobiacich v zahraničí.

Na druhé miesto odsunul reprezentačnú jednotku Martina Dúbravku, ktorý sa podieľal na výhre Newcastlu na pôde Fulhamu 1:0. Dúbravka kryl štyri strely do priestoru brány, za čo dostal známku 8.6.

Tretia priečka patrí po víkende takisto brankárovi. Je ním Dominik Holec, ktorý vychytal Karvinej remízu 0:0 s Plzňou. V stretnutí zlikvidoval päť striel do priestoru bránky a dostal známku 8.1.

Štvrté miesto obsadil Dávid Hancko, ktorý sa gólom podieľal na demontáži Ajaxu Amsterdam. Hancko odohral tradične celý zápas, strelil gól a jeho Feyenoord zvíťazil 6:0. Odchovanec žilinského futbalu dostal známku 8.0.

Päticu najlepších Slovákov uzatvára Tomáš Nemčík, ktorý v zime prestúpil zo Žiliny do nórskeho Rosenborgu BK.

Jeho mužstvo však prehralo na pôde Strömsgodsetu 0:1 a v nórskej Eliteserien je po dvoch kolách na piatom mieste. Nemčík odohral celý zápas a dostal známku 7.6.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku, USA či ďalších krajín.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vítali ho ako väzňa zo Shawshanku, mal ukrutné bolesti. Brankár bol zo Slovákov najlepší