Súper Slovenska má veľkú podporu. Na tréning Ukrajincov prišli tisíce fanúšikov

Ukrajinskí futbalisti počas tréningu pred EURO 2024
Ukrajinskí futbalisti počas tréningu pred EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
SITA|14. jún 2024 o 12:24

„Dúfam, že v čase našich zápasov nebudú na Ukrajine žiadne výpadky elektriny, aby nás mohli fanúšikovia sledovať,“ povedal stredopoliar Ruslan Malinovskij.

WIESBADEN. Futbaloví reprezentanti Ukrajiny absolvovali vo štvrtok prvý otvorený tréning priamo v dejisku EURO 2024.

Na štadióne v meste Wiesbaden ich prišlo priamo na tribúny podporiť viac ako 4-tisíc priaznivcov prevažne z Ukrajiny.

Okrem samotného športového cieľa sledujú zverenci trénera Serhija Rebrova aj politickú stránku a otvorene deklarujú, že účasť na kontinentálnom šampionáte je ideálnou príležitosťou na to, aby ľudom po celom svete pripomínali to, čo prežíva ich krajina už vyše dvoch rokov.

„Viem, že niektorí ľudia sú už unavení zo správ o vojne, no musíme sa o tom rozprávať. Pokračujeme totiž v boji a potrebujeme vašu podporu,“ povedal kormidelník ukrajinského výberu.

Pred prvým tréningom vo Wiesbadene zaznela priamo na štadióne štátna hymna Ukrajiny. Následne každý z hráčov venoval jednému z prítomných divákov loptu. Obranca londýnskeho Arsenalu Oleksandr Zinčenko ju dal vojenskému veteránovi s protetickými nohami.

„Tento turnaj je iný ako boli tie predchádzajúce. Stále ľudia umierajú bez príčiny a my musíme držať spolu. To, čo zažívame my sa nedá porovnať s útrapami vojakov a ich rodín. Máme motiváciu navyše, vieme kto stojí za nami. Musíme predviesť náš najlepší výkon,“ vysvetlil Zinčenko, ktorý pred tromi rokmi pomohol Ukrajine postúpiť do štvrťfinále ME.

Ukrajinská futbalová federácia tiež zverejnila na sociálnych sieťach video, na ktorom trinásť hráčov hovorí o svojich rodných mestách, ktoré zničili okupačné vojská ruskej armády.

„Dúfam, že v čase našich zápasov nebudú na Ukrajine žiadne výpadky elektriny, aby nás mohli fanúšikovia sledovať,“ povedal stredopoliar Ruslan Malinovskij, na ktorého slová nadviazal jeho spoluhráč Taras Stepanenko.

„Každé ráno sa už dva roky zobúdzame s tým, že ako prvé kontrolujeme v mobile, kde v noci Rusi bombardovali našu krajinu. Takmer každý deň volám rodičom, či sú v poriadku. Žiť v tomto stave takmer tri roky je veľmi ťažké,“ doplnil hráč Šachtaru Doneck, ktorý už desať rokov pôsobí v exile a v uplynulej sezóne hrával svoje domáce zápasy v Lige majstrov práve v Nemecku.

Európsky šampionát sa pre výber Ukrajiny začne v pondelok 17. júna duelom proti Rumunsku. V piatok 21. júna Rebrovov tím narazí na slovenskú reprezentáciu a posledný zápas v základnej E-skupine odohrá 26. júna proti Belgicku.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Súper Slovenska má veľkú podporu. Na tréning Ukrajincov prišli tisíce fanúšikov