Volali z Prešova, aby sme im pomohli a Košice zaplatia za opak. Známe sú detaily kauzy

Štadión MŠK Považská Bystrica.

Volali z Prešova, aby sme im pomohli a Košice zaplatia za opak. Známe sú detaily kauzy

Štadión MŠK Považská Bystrica. (Autor: facebook/MŠK Považská Bystrica - futbal)
Štadión MŠK Považská Bystrica.
Štadión MŠK Považská Bystrica. (Autor: facebook/MŠK Považská Bystrica - futbal)
Michal Šášky|17. júl 2023 o 23:15

Spisy odhalili zaujímavé skutočnosti.

KOŠICE, PREŠOV. Tri kolá pred koncom minulého ročníka druhej ligy sa súboj v Považskej Bystrici začal oveľa skôr ako úvodným hvizdom hlavného rozhodcu.

Do šatne domácich sa pred stretnutím dovolal hráč Tatrana Prešov a dostal sa do nej aj odkaz od lídra Košíc.

Senát disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu pre ochranu integrity súťaže následne rozdal vysoké tresty.

Košičan Matej Jakúbek si nezahrá futbal 2,5 roka a vtedajší hráč Prešova Dragan Andrič rok a pol. Obaja môžu požiadať o skrátenie trestu po uplynutí jeho polovice.

Prešov bol pred stretnutím proti Považskej Bystrici lídrom tabuľky. Po prehre ho následne preskočili Košice, ktoré budú nováčikom budúcej sezóny Niké ligy.

Prípad ovplyvňovania zápasov v boji o postup do najvyššej slovenskej futbalovej súťaže má teraz ďalšie pokračovanie.

Sťažnosti na tresty

Ak by si 28-ročný Jakúbek odstál kompletný trest, znova by sa vrátil na futbalové trávniky až po tridsiatke. Hoci sa výrazne zaslúžil o postup Košíc, najvyššiu súťaž si nezahrá.

Pre 33-ročného Andriča, ktorý mal po sezóne prestúpiť z Prešova do Humenného, môže trest vzhľadom na vek dokonca znamenať koniec profesionálnej hráčskej kariéry.

Podľa Ľuboša Micheľa, predsedu predstavenstva Tatrana, je trest „neprimerane vysoký“ a podobne to vidia aj v Košiciach, kde v stanovisku uviedli, že „klub FC Košice je zaskočený výškou trestu“ a považujú ju za „neprimerane prísnu“.

Na tresty reagovala aj Únia futbalových profesionálov (ÚFP), ktorej prezidentom je bývalý slovenský reprezentant Ján Mucha a v orgánoch sedí mnoho niekdajších ligových futbalistov.

„ÚFP pozorne sleduje trend rozhodovacej činnosti Disciplinárnej komisie SFZ v otázkach narušenia integrity súťaže. Spôsob disciplinárneho trestania hráčov v mnohých aj predchádzajúcich prípadoch považuje za neprimeraný a nevyvážený,“ napísali vo vyhlásení.

Čo sa v texte dozviete:

  • Ako reagoval zväz na sťažnosti?
  • Čím sa hráči obhajovali?
  • Hrozí Jakúbekovi v Košiciach výpoveď?
  • Riešil sa prípad pozitívnej motivácie na Slovensku či vo svete?
  • Budú potrestané aj kluby z Košíc a Prešova?

„Napriek skutočnosti, že ÚFP nemá prístup k spisom v jednotlivých konaniach, je z viacerých prípadov zrejmá neprimeranosť udelených trestov zákazu činnosti. Tie sú častokrát voči hráčom likvidačné a výrazne ovplyvňujú ich profesionálnu kariéru,“ pokračuje ÚFP a komisii odporúča v podobných prípadoch „preventívnu funkciu trestania“.

Zväz reagoval

Na Slovenskom futbalovom zväze (SFZ) najprv nešli v prípade do podrobností. Čakali na doručenie písomného rozhodnutia spomínaným hráčom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Volali z Prešova, aby sme im pomohli a Košice zaplatia za opak. Známe sú detaily kauzy