Kováčik nechce výkony Slovenska preceňovať, cieľom je postup zo skupiny

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona a vpravo prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona a vpravo prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. (Autor: TASR)
TASR|11. jún 2024 o 18:50

Prezidenta Slovenského futbalového zväzu čakajú v Nemecku viaceré povinnosti.

BRATISLAVA. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) bude na EURO v Nemecku považovať za úspech národného tímu postup zo základnej E-skupiny.

Jánovi Kováčikovi sa páčili výkony mužstva Francesca Calzonu v príprave na šampionát, v ktorej zdolalo San Maríno a Wales zhodne 4:0, nechcel by ich však preceňovať.

V zápase s Walesom predviedli Slováci dominantný výkon a naladili sa na ME hladkým triumfom nad kvalitným protivníkom, ktorému len tesne ušla účasť na finálovom turnaji.

"Zápas sa mi páčil, hra aj výkony boli dobré. Bola to však len príprava a tak to beriem. Tréner videl v našej hre rezervy a on veľmi dobre vie, o čom hovorí," povedal pre TASR Kováčik, ktorého čaká v pozícii šéfa slovenského futbalu tretí veľký turnaj.

"Nie som nervózny. Beriem to tak, že sme v kvalifikácii a potom aj v príprave na šampionát urobili maximum. Teraz je to v rukách hráčov a trénerov," uviedol Kováčik.

Cieľom je osemfinále

Na ME 2016 vo Francúzsku zažil postup do osemfinále, na ME 2020 bola pre slovenských futbalistov konečnou stanicou skupinová fáza.

Prienik do vyraďovacej fázy medzi 16 najlepších tímov by šéf SFZ považoval za úspech.

"Chceme ukázať hru, akou sme sa prezentovali v generálke proti Walesu i v kvalifikácii proti silnému Portugalsku. Ak by sme zopakovali tieto výkony, môžeme pomýšľať na úspech.

Tým by bol postup do osemfinále. Netajíme sa, že to je náš cieľ, s ktorým cestujeme do Nemecka," dodal pre TASR Kováčik.

Nesúhlasí však so všeobecným názorom, že favorit skupiny je Belgicko.

"Každý, kto sa dostal na šampionát, má určitú silu. Nestaval by som to do tej pozície, že Belgicko je najsilnejšie a Ukrajina s Rumunskom sú hrateľní súperi. Všetko závisí od toho, aký budeme mať deň a aký výkon podáme."

Perfektne pripravený šampionát

Kováčika priamo v Nemecku čakajú viaceré povinnosti.

"Budeme mať protokolárne stretnutia so zástupcami miest, v ktorých bude naša reprezentácia hrať.

Na prvý zápas s Belgickom prídu do Frankfurtu aj naši ústavní činitelia, pred druhým zápasom sa spoločne s ukrajinskými kolegami stretneme na radnici u starostu Düsseldorfu," načrtol svoj program počas ME.

Prezident SFZ je presvedčený, že Nemci zvládnu organizáciu turnaja na jednotku a to aj napriek bezpečnostným hrozbám.

"Nikto iný v Európe nemá väčšie skúsenosti s usporiadaním takéhoto podujatia ako Nemci.

Aj fanúšikom, ktorí sa chystajú podporiť našich futbalistov odkazujem, že po organizačnej stránke ich čaká perfektne pripravený šampionát. Zo športového hľadiska verím, že ich naši futbalisti nesklamú," doplnil Kováčik.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kováčik nechce výkony Slovenska preceňovať, cieľom je postup zo skupiny