Pavlovce nad Uhom s dvoma ex-reprezentantmi. Čakajú na Ukrajincov

Ján Novák (vľavo) v drese Borčíc.
Ján Novák (vľavo) v drese Borčíc. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|14. mar 2022 o 13:53

Novák sa uviedol gólom, Sninského zlákalo pekné počasie.

AFK Topoľany
13.03.2022 | 16
13.03.2022 | 16
0 - 1
(0:0)
90 divákov
OŠK Pavlovce nad Uhom

TOPOĽANY. S výraznými posilami nastúpili na nedeľňajší zápas IV. ligy Juh VsFZ medzi Topoľanmi a Pavlovcami nad Uhom hosťujúci futbalisti.

V derby klubov z michalovského okresu sa v drese Pavloviec nad Uhom objavili bývalí slovenskí reprezentanti Dušan Sninský a Ján Novák.

Novák sa uviedol rozhodujúcim gólom

Zatiaľ čo Dušan Sninský bol na súpiske mužstva aj predtým, ale v rámci jesennej časti si na svoje konto nepripísal ani jeden štart, Ján Novák sa tesne pred začiatkom jarnej časti súťaže rozhodol pre zmenu dresu.

Po dvoch rokoch skončil v Kalši a kývol na ponuku štvrtoligistu. Hosťovanie mu zväz schválil len štyri dni pred prvým stretnutím.

"Po rozhovore s pánom Urbanom z Kalše sme sa dohodli, že ukončíme moje hosťovanie z Trebišova a následne na to som sa rozhodol kývnuť na ponuku z Pavloviec nad Uhom," povedal na úvod Novák, ktorý sa netají tým, že mal aj iné ponuky.

"Ozvali sa mi kluby z tretej a štvrtej ligy, ale napokon som sa rozhodol pre Pavlovce nad Uhom, kde zavážilo aj to, že v mužstve poznám niekoľko hráčov."

Ako sme zmienili, v zostave štvrtoligistu sa v stretnutí na ihrisku Topolian predstavil aj navrátilec Sninský a tiež šikovný krídelník Pavol Ruskovský, známy z pôsobenia vo viacerých slovenských druholigových klubov.

"Sú to hráči, ktorí už majú niečo za sebou. Včera sme hrali v tejto zostave vôbec prvýkrát. Verím, že sa naša súhra bude postupom času zlepšovať," dodal ďalej Novák a pristavil sa aj pri cieľoch mužstva, ktorému po 16. kole patrí piate miesto v tabuľke s mankom deviatich bodov na prvú Čaňu.

"O konkrétnych cieľoch sme sa zatiaľ s vedením klubu nebavili, nebol na to čas. V Pavlovciach nad Uhom som bol pred zápasom iba raz, v čase, kedy malo mužstvo tréning. Verím, že budú iba tie najvyššie. Bilancovať budeme môcť po sezóne."

Ján Novák (vpravo) ešte v drese Borčíc.
Ján Novák (vpravo) ešte v drese Borčíc. (Autor: TASR)

Najlepší ligový kanonier slovenskej najvyššej súťaže zo sezóny 2007/2008 má okrem hráčskych aj trénerské povinnosti. Je asistentom trénera Ondreja Desiatnika pri prvom mužstve trebišovského Slavoja. Opýtali sme sa ho aj na to, ako to všetko stíha.

"Stíhať sa to dá, keďže so Slavojom trénujeme doobeda a s Pavlovcami podvečer a iba dvakrát do týždňa," konštatuje ďalej Novák, ktorý nezostal nič dĺžny svojej kanonierskej povesti ani v prvom stretnutí v novom drese. Rozhodol ho gólom v predposlednej minúte stretnutia.

"Typický prvý jarný zápas. Ako som už povedal, v tomto zložení sme spolu hrali vôbec prvýkrát. Terén nebol ideálny. Sme však radi, že sme zápas dotiahli do víťazného konca a rovnako som rád aj za gól, ktorý sa mi podarlo streliť."

Sninského zlákalo pekné počasie

Okrem Jána Nováka sa v drese Pavloviec nad Uhom v nedeľňajšom stretnutí na ihrisku objavil aj ďalší bývalý slovenský reprezentant - obranca Dušan Sninský. V jeho prípade to bolo vôbec prvé vystúpenie v tejto sezóne.

"Žiadny návrat sa nechystá," odbil nás po otázke, či chystá návrat na trávniky.

"Bola to iba taká výpomoc, akurát som mal voľný deň a vonku bolo pekné počasie, tak som sa rozhodol, že chlapcom v stretnutí pomôžem. Vidím to na maximálne dva - tri štarty za celú sezónu a len v prípade, ak budem mať voľno v práci.

Som rád, že som prispel k víťazstvu, ale aby som premýšľal nad plnohodnotným návratom, to nie," dodal trojnásobný slovenský majster s MŠK ŽIlina

Prestupy vznikajú pri káve

Za angažovaním bývalých ligových hráčov do Pavloviec nad Uhom stojí Miroslav Jakuboc, tréner brankárov, ktorý však má na starosti aj transfery v rámci prvého mužstva.

"Čo sa týka príchodu Jána Nováka, s touto myšlienkou sme sa pohrávali už na jeseň, ale k dohode sme dospeli až teraz, za čo som osobne veľmi rád.

Verím, že nám svojimi skúsenosťami pomôže tak, ako nám v minulosti pomohol Dušan Sninský," vraví Jakuboc, ktorý sa netají tým, že hoci ide o nižšiu súťaž, prestupy hráčov mapuje a s viacerými vedie neformálne rozhovory.

"S viacerými hráčmi sme v kontakte, zájdeme na kávu či obed, máme kamarátsky vzťah," dodáva ďalej na margo toho, ako vznikajú prestupy v nižších súťažiach na východe.

"Tak nejako som sa dohodol aj s Jankom Novákom. Určite si aj on sám o klube zisťoval potrebné informácie. My sme mužstvo potrebovali doplniť o skúsených hráčov, spojiť mladosť, dravosť a skúsenosť, hlavne pri premieňaní šancí, čo sa nám podarilo. Svedčí o tom už výsledok prvého stretnutia."

Okrem Nováka pritiahol do Pavloviec nad Uhom aj ďalšiu dvojicu novicov, brankára Mareka Truhana a krídelníka Pavla Ruskovského.

"Marek Truhan je mladý, talentovaný brankár. V tomto prípade by som sa rád poďakoval Vladovi Zvarovi, akurát sme obaja cestovali, keď sa tento prestup v hodine dvanástej upiekol.

V prípade Pavla Ruskovského ide o skúseného hráča, ktorý je veľmi rýchly a má dobrú kopaciu techniku. Svoje schopnosti preukázal už v prvom stretnutí, kedy sa Novák presadil práve po jeho centri.

Aj v jeho prípade platí, že sme v kontakte boli dlhšiu dobu a celé sa to upieklo počas zimnej prestávky, kedy sa mi sám ozval," pokračuje Jakuboc, ktorý mal v minulosti na lane aj iné známe mená.

"O príchode do mužstva sme sa dávnejšie bavili aj s Vilom Mackom z Kechneca a Palim Jurčom z Medzeva. Bolo tomu tak pred minulou sezónou."

Víťazstvo s Topoľanmi si cenia

V prvom jarnom stretnutí na ihrisku Topolian získali Pavlovce nad Uhom dôležité tri body.

Počas najbližších dvoch týždňov ich môžu potvrdiť v stretnutiach proti posledným dvom mužstvám tabuľky - Kráľovskému Chlmcu a Krásnohorskému Podhradiu a zároveň, dostať sa do veľkej výsledkovej pohody.

"Topoľany boli nepríjemným súperom. Majú v mužstve viacero odchovancov Michaloviec, zároveň sa v bránke môžu spoľahnuť na Petra Komendu, ktorý v nedeľu okrem penalty chytil aj niekoľko čistých gólových šancí.

Víťazstvo si ceníme, pretože hoci sme boli papierovým favoritom, nie všetci vedia, že Novák nastúpil po chorobe, Truhan s nami pred zápasom absolvoval iba dva tréningy a so Sninským sme sa o tom, že nás v zápase posilní, dohodli len na základe toho, že sa opýtal, či nás je dosť a či nám netreba pomôcť. Chlapci sa však svojej úlohy zhostili dobre a chcem im za to poďakovať."

Klubový činovník si okrem hráčov váži aj prácu ľudí, ktorí sa na jeho chode podieľajú v iných pozíciách.

"Poďakovanie patrí v prvom rade Jarovi Dargajovi, ktorý ako hrajúci tréner odvádza penzum práce, ďalej Igorovi Gaľovi, ktorý má na starosti administratívne záležitosti, tiež Štefanovi Kurcikovi, ktorý pri mužstve pôsobí ako kustód a v neposlednom rade musím spomenúť aj Juraja Čalfu, Antona Kocelu a Jozefa Badiho. Všetko sú to ľudia, bez ktorých by to u nás nemohlo fungovať.

Mužstvo v stretnutí proti Topoľanom posilnil aj Dušan Sninský.
Mužstvo v stretnutí proti Topoľanom posilnil aj Dušan Sninský. (Autor: Róbert Andrejov)

Čakajú na príchod Ukrajincov

Okrem skúsených Slovákov v Pavlovciach nad Uhom očakávali pred jarnou časťou sezóny aj príchod trojice ukrajinských futbalistov.

Všetko zmenila vojna Ruska proti Ukrajine a z toho vyplývajúca branná povinnosť a tiež nemožnosť vycestovať, týkajúca sa mužov vo veku od 18 do 60 rokov.

"Všetci v klube veríme, že sa vojna čím skôr skončí a chlapci budú môcť opäť prísť na Slovensko a zapojiť sa do tréningového procesu a tiež stretnutí.

Na pravidelnej báze spolu komunikujeme, všetci traja sú z okolia Užhorodu, takže sú v poriadku a relatívne v bezpečí," prezradil Jakuboc, ktorého sa vojenská agresia Ruska proti Ukrajine týka aj priamo, keďže pracuje ako policajt a momentálne vypomáha na východnej hranici.

"Na hranici som strávil aj noc po nedeľňajšom stretnutí proti Topoľanom. Čo sa týka toho, musím povedať, že prvá vlna príchodu utečencov bola naozaj náročná pre všetky zložky, či už policajtov, hasičov alebo dobrovoľníkov. Nápor ľudí na hranicu bol naozaj veľký.

Druhá vlna je organizačne zvládnutá lepšie, zapojili sa vojaci aj policajti z Českej republiky. Celkovo je situácia o niečo kľudnejšia, ale očakávame aj príchod tretej vlny utečencov.

Klobúk dole pred každým, kto sa nejakou formou zapojil do pomoci utečencom, či už finančne, materiálne alebo osobne ako dobrovoľník. Všetci idú na dno svojich síl a pracujú non-stop," dodal na záver Jakuboc.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pavlovce nad Uhom s dvoma ex-reprezentantmi. Čakajú na Ukrajincov