Počítač prisúdil titul na EURO Anglicku, Slováci skončia už v skupine

Futbalisti Anglicka.
Futbalisti Anglicka. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. jún 2024 o 14:30

Superpočítač Opta urobil 40-tisíc simulácií turnaja.

BRATISLAVA. V piatok odštartuje futbalové EURO 2024 súbojom domáceho Nemecka proti Škótsku. Nového majstra Európy spoznáme o ďalších 50 zápasov neskôr.

Obháji titul Taliansko? Pridá ďalší Francúzsko? Alebo uspeje práve domáci tím? A ako sa bude na turnaji dariť slovenským futbalistom? 

Odborníci a tréneri analyzujú silu favorizovaných tímov a dávajú rôzne predpovede. Spoločnosť Opta vďaka výkonnostným ukazovateľom z databázy Stats Perform však spustila simuláciu turnaja v modeli, ktorý zohľadňuje silu jednotlivých tímov, zloženie skupín, obtiažnosť cesty do finále a nasadenie do vyraďovacej fázy. 

Zvyšok turnaja nechala spoločnosť Opta prejsť simuláciou na superpočítači až 40-tisíckrát. 

Výsledkom je model s pravdepodobnosťou postupu každého tímu a celkové poradie podľa pravdepodobnosti triumfu vo finále. 

Kto je podľa dát a superpočítača z Opty najväčším favoritom majstrovstiev Európy? Sú to futbalisti Anglicka s takmer 20 percentnou pravdepodobnosťou víťazstva vo finále. Hneď za nimi sú Francúzi (19,1 percenta). Nasledujú Nemci a Španieli. 

Podľa štatistického modelu je šanca na úspech Slovenska 0,3 percenta. 

Slovenský tím v E-skupine má podľa Opty najväčšiu šancu obsadiť poslednú 4. priečku (40 percent). Jasným favoritom je Belgicko, za ním nasleduje Ukrajina a Rumunsko. 

Belgičania majú až 90-percentnú šancu, že postúpia do osemfinále. Ukrajina má na postup zo skupiny 70-percentnú pravdepodobosť. 

Šance Slovenska a Rumunska na postup zo základnej skupiny sú v tomto modeli takmer vyrovnané. Rumunsko postúpilo v prípade 57-percent simulácií, Slovensko v 51 percentách. 

Česko superpočítač umiestňuje na 3. priečke F skupiny, kde majú o 5 percent viac ako Turecko. 

Najväčšími favoritmi na víťazstvo vo svojich skupinách sú Nemecko, Španielsko, Anglicko, Francúzsko, Belgicko a Portugalsko. 

Extrémne vyrovnaná je podľa Opty A skupina, kde za prvým Nemeckom prakticky nie je možné určiť tímy, ktoré postúpia do vyraďovacej fázy.

A skupina

Jasným favoritom na postup z prvej priečky je Nemecko. Za ním sa dá očakávať veľký boj o ďalšie pozície. Švajćiari majú 61-prcentnú pravdepodobnosť na postup. Maďarsko 59,3 a Škótsko 58,9 percenta.

Skupina B

Skupina, ktorá je zrejme najsilnejšia spomedzi ostatných smrti. Opta favorizuje mna prvú priečku Španielsko. Tí by mali na druhé miesto odsunúť obhajcov titulu Talianov. Tretí by malis končiť Chorváti. Albánsko je jasným outsiderom a má len tretinovú pravdpodobnosť, že sa mu podarí prebojovať do osemfinále.

Skupina C

Veľkým favoritom je Anglicko. Ofenzívny tím s Harry Kaneom či Judom Bellinghamom by si mal bez problémov poradiť so súpermi v skupine. Superpočítač hodnotí mužstvo trénera Garetha Southgatea ako hlavného favorita. Anglicko má 48-precentnú pravdepodobnosť na postup do semifinále a 31-percentú, že bude hrať finále.

Skupina D

V tomto prípade by nemal priamy postup uniknúť silnej dvojici Francúzsko a Holandsko. O tretie miesto budú súperiť Poľsko s Rakúskom. Podľa modelu by majú 51-percentnú šancu na osemfinále Rakúšania. Francúzi sú druhým veľkým favoritom EURO s 30-perentnou pravdepodobnosťou, že si zahrajú finále.

Skupina E

Belgicko je jasným favoritom na prvú priečku v skupine. Dobré vyhliadky na postup majú aj Ukrajinci so 70-percentnou pravdepodobnosťou na osemfinále. SLovensko by malo podľa modelu skonćiť štvrté za Rumunskom. Šanca SLovákov na postup zo skupiny je 51 percent.

Skupina F

Jasné sú pozície favorita aj outsidra. Z prvej priečky by mali ísť do osemfinále Portugalci. Poslednú priečku prisúdil model Opta Gruzínsku. O druhú priečku by mali bojovať českí futbalisti, no superpočítač zaradil pred nich Turecko.

Opta však dáva výberu Ivana Haška 60-percentnú šancu na postup do osemfinále. 

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Počítač prisúdil titul na EURO Anglicku, Slováci skončia už v skupine