Hral vo veľkokluboch, bol najlepší v Afrike. Ako veterán končí kariéru

Emmanuel Adebayor v drese Realu Madrid na archívnej snímke.
Emmanuel Adebayor v drese Realu Madrid na archívnej snímke. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. mar 2023 o 13:45

Svoju kariéru opísal ako neuveriteľnú cestu.

LONDÝN. Futbalový útočník Emmanuel Adebayor ukončil vo veku 39 rokov profesionálnu kariéru. Reprezentant Toga v minulosti hral aj za Monaco, Arsenal Londýn, Manchester City, Real Madrid, či Tottenham Hotspur.

"Od vrcholov až po pády, moja kariéra profesionálneho športovca bola neuveriteľnou cestou," uviedol Adebayor a dodal:

"Ďakujem mojim fanúšikom, že ma počas nej sprevádzali na každom kroku. Cítim vďaku za všetko, čo je za mnou a som nadšený z toho, čo príde."

Pôsobenie medzi mužmi odštartoval vo francúzskom klube FC Metz, odtiaľ prestúpil do Monaca a tam zaujal výkonmi kouča Arsenalu Arsena Wengera.

Ten ho v januári 2006 priviedol do Premier League, v nej bol potom v rokoch 2009 až 2012 aj hráčom Manchestru City s hosťovaním v Reale Madrid.

Dres Tottenhamu Hotspur si obliekal v rokoch 2012 až 2015 a pôsobenie v anglickej lige ukončil v Crystal Palace (2016).

V kariére potom ešte pokračoval v tureckých kluboch Istanbul Basaksehir a Kayserispor, neskôr účinkoval v paraguajskej Olimpii Asunción a v uplynulých dvoch rokoch hral ligu v Togu za Semassi.

Za reprezentačný tím svojej krajiny odohral 85 stretnutí a dal 32 gólov. V tíme Monaka si v roku 2004 zahral finále Ligy majstrov, s Realom triumfoval v Španielskom pohári 2011 a v roku 2008 ho vyhlásili za Hráča roka v Afrike.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Hral vo veľkokluboch, bol najlepší v Afrike. Ako veterán končí kariéru