Neslávne prvenstvá Slovákov či dva hetriky za štyri dni. Aké sú rekordy ME vo futbale?

Juraj Kucka si strieľa vlastný gól v zápase Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Juraj Kucka si strieľa vlastný gól v zápase Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|13. jún 2024 o 13:00

Naposledy dokonal dielo skazy Juraj Kucka.

BRATISLAVA. Trénerovi Jánovi Kozákovi fantasticky vyšlo striedanie. Namiesto Patrika Hrošovského poslal v Bordeaux na trávnik Ondreja Dudu a ten po akcii Róberta Maka prvým dotykom s loptou skóroval. 

Rodák zo Sniny sa v zápase proti Walesu stal prvým slovenským futbalistom, ktorý v ére samostatnosti skóroval na európskom šampionáte. 

Hoci mu podľa jeho slov gól nechutil, keďže Slovensko prehralo 1:2, doteraz je súčasťou dlhého zoznamu rekordov v 64-ročnej histórii ME.

Doposiaľ sa totiž len štyrom hráčom podarilo na finálovom turnaji streliť gól už v prvej minúte po tom, čo na trávnik prišli ako striedajúci hráči.

Tým posledným je Ferran Torres, ktorý na EURO 2020 prispel k výhre 5:0 nad Slovenskom. V 66. minúte nahradil Álvara Moratu a pätou skóroval už z následnej akcie po španielskom rohovom kope.

Platiniho hetrik za 18 minút

Päťgólový rozdiel je doposiaľ najvyšší v histórii majstrovstiev Európy.

Výsledok 5:0 sa zrodil štyrikrát a o päť gólov vyhrali aj Holanďania, ktorí na domácich ME 2000 deklasovali Federatívnu republiku Juhoslávia 6:1.

V tomto zápase sa hetrikom zaskvel Patrick Kluivert, čo na vrcholnom fóre nie je práve najčastejší jav. Doposiaľ je autorom posledného hetriku španielsky útočník David Villa zo zápasu s Ruskom na EURO 2008.

Okrem neho a Kluiverta zaznamenali aspoň tri góly v jednom zápase na ME už len piati hráči, pričom Michel Platini to ako jediný dokázal zopakovať.

VIDEO: Momentky zo zápasu Francúzsko - Juhoslávia na ME 1984

Na šampionáte v roku 1984 najskôr trikrát zaťažil konto Belgičanov (5:0) a o tri dni neskôr mu stačilo len osemnásť minút na to, aby dosiahol v zápase proti Juhoslávii (3:2) vôbec najrýchlejší hetrik v histórii ME. 

Celkovo sa na šampionáte postaral o deväť zo 14 francúzskych gólov. Žiaden hráč ani žiadna reprezentácia viac gólov na jednom turnaji nedala.

Navyše, od roku 1984 sa nepodarilo domácemu tímu ovládnuť ME.

O štyridsať rokov neskôr sa o to pokúsia Nemci, pre ktorých to bude rekordná štrnásta účasť. Doposiaľ majú na konte rovnaký počet troch titulov (1972, 1980 a 1996) ako Španielsko (1964, 2008, 2012).

Calzona nie je jediný

Na posledných štyroch šampionátoch viedol Nemecko Joachim Löw, ktorý je rekordérom v počte zápasov (21) aj víťazstiev (12). Okrem neho bol ako tréner na štyroch ME iba Lars Lagerbäck (3x Švédsko a raz Island). 

Paradox je, že keď naposledy nemecký tréner zdvihol nad hlavu trofej Henriho Delaunaya, Nationalelf nepostúpil ani len do vyraďovacej časti.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Neslávne prvenstvá Slovákov či dva hetriky za štyri dni. Aké sú rekordy ME vo futbale?