VIDEO: Geniálne prihrávky Messiho slávili úspech, Kanada odolávala len polčas

Lautaro Martinez a Lionel Messi oslavujú gól.
Lautaro Martinez a Lionel Messi oslavujú gól. (Autor: TASR/AP)
TASR, REUTERS|21. jún 2024 o 07:16 (aktualizované 21. jún 2024 o 08:51)

Argentína vykročila za obhajobou titulu na Copa America víťazstvom.

Copa America 2024

Argentína - Kanada 2:0 (0:0)

Góly: 49. Alvarez, 88. La. Martinez

ATLANTA. Futbalisti Argentíny úspešne vykročili za obhajobou titulu na Copa America.

Vo svojom úvodnom zápase na 48. ročníku juhoamerického šampionátu zvíťazili v Atlante nad Kanadou 2:0.

Po bezgólovom úvodnom polčase otvoril skóre v 49. minúte Julian Alvarez, triumf spečatil v závere Lautaro Martinez.

Kanada dala Argentíne zabrať hlavne v prvom polčase a takmer otvorila skóre tesne pred prestávkou.

Cyle Larinov poslal center do šestnástky, kde našiel Stephena Eustaquia, ktorého hlavičku zachránil Emiliano Martinez. Nasledovná strela Alphonsa Daviesa preletela nad bránkou.

V oboch góloch Argentíny mal prsty Lionel Messi. Kapitán úradujúcich majstrov sveta najprv vyslal presnú kolmicu na Alexisa Mac Allistera, ktorý v páde priťukol loptu Alvarezovi a ten ju poslal do odkrytej brány.

Messi mohol v 65. minúte sám zvýšiť náskok, ale zoči-voči brankárovi Maximeovi Crepeauovi na dvakrát neuspel. Následne nepremenil ani svoj sólo nájazd v 79. minúte.

Vynahradil si to o deväť minút neskôr, keď vysunul Martineza a striedajúci útočník upravil na konečných 2:0.

VIDEO: Zostrih zápasu Argentína - Kanada

"Vedeli sme, že to bude ťažký zápas a že Kanada je silný tím. Boli fyzickí, veľmi fyzickí. V prvom polčase bolo málo priestoru.

Bolo to intenzívne, fyzicky intenzívne a silné a potom v druhom polčase sme dokázali postupovať a zlepšovať sa," uviedol Messi pre Fox.

Úvodný duel turnaja sledovalo na Mercedes-Benz Stadium v Atlante 70.564 divákov. Trénera Argentíny Lionela Scaloniho potešil výkon mužstva, vyzdvihol najmä jeho tímový duch.

Skritizoval však kvalitu trávnika. "Nevedeli sme uzavrieť zápas, museli sme preto bojovať až do samého konca. Na takomto teréne nemôžete hrať svoju hru.

Niekedy vás k tomu nepustí protivník. V tomto prípade to bolo nielen o súperovi, ale aj o trávniku. Museli sme hrať inak, najdôležitejšie je, že sme to zvládli," povedal Scaloni podľa AFP.

Ten si na chvíľu spomenul aj na úvodný duel na MS 2022 v Katare: "Začiatok zápasu vyzeral, ako náš súboj so Saudskou Arábiou na svetovom šampionáte (1:2). Rozdiel bol v tom, že vtedy sme hrali na lepšom teréne. Pri všetkej úcte - som rád, že sme zvíťazili.

Inak by bol zlý trávnik lacná výhovorka. Organizátori vedeli sedem mesiacov dopredu, že tu budeme hrať, a napriek tomu vymenili povrch pred dvoma dňami.

Nie je to dobré pre zážitok z futbalu. Štadión bol krásny, na umelom trávniku to musí byť veľkolepé, no dnešný terén určite nebol vhodný pre tento typ hráčov."

Kanada si dokázala vypracovať šance, celkovo však diktoval tempo hry favorit. Tréner Jesse Marsch vyzdvihol ochotu svojich zverencov rozdať si to s Argentínou ako rovný s rovným.

"Hrali sme nebojácne. Zistili sme, že sa môžeme rovnať aj takýmto tímom," konštatoval kouč kanadskej reprezentácie.

Marschovi sa nepáčilo, že pred nástupom na druhý polčas musel jeho tím čakať vyše štyri minúty na súpera.

Podľa neho Argentínčania využili tento čas na videoanalýzu: "Viem, že si pozerali video a analyzovali, ako budú proti nám hrať. Bol by som rád, keby sa na to rozhodcovia pozreli. Ak by sme meškali päť minút my, dali by nám pokutu. Uvidíme, či ju dostanú Argentínčania."

"La Albiceleste" sa v A-skupine stretnú ešte s Čile a Peru. Do štvrťfinále postúpia dva najlepšia tímy zo štyroch štvorčlenných skupín.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Geniálne prihrávky Messiho slávili úspech, Kanada odolávala len polčas