Košice sa chcú pozerať len hore. Šoltis: Kto by v úvode rátal s Prešovom?

Košickí futbalisti vstupujú do jarnej časti s jasným cieľom.
Košickí futbalisti vstupujú do jarnej časti s jasným cieľom. (Autor: facebook FC Košice)
Daniel Dedina|22. feb 2023 o 15:00

Skutočný tlak príde až teraz, tvrdí košický tréner.

Netaja sa tým, že od leta chcú byť súčasťou Fortuna ligy. V druhej lige sú považovaní za najväčšieho favorita, v zime získali viacero posíl.

Futbalisti Košíc vstúpia do jarnej časti, ktorá štartuje tento víkend, z druhého miesta. Pred sebou majú tradičného rivala z Prešova.

„Ak by to na konci sezóny bolo v opačnom poradí ako teraz, nebol by som vôbec proti,“ vraví tréner FC Košice ANTON ŠOLTIS.

Jarná časť druhej ligy sa nezadržateľne blíži. Aké sú vaše pocity krátko pred jaj štartom?

Konečne je to tu! Prestávka bola dlhá, ale s termínovou listinou nič nenarobíme. Počas zimy sme odohrali veľa zápasov. Verím, že sme pripravení na to, aby sme vykročili správnou nohou za našimi cieľmi.

Máte za sebou šesťtýždňovú zimnú prípravu. Čo považujete za jej najdôležitejšie okamihy?

Príprava bola pestrá. Začali sme ju doma, potom sme si odskočili do Čiech na herné sústredenie. Celkovo šlo o tri bloky. Prvá časť bola zameraná na silu a vytrvalosť v kombinácii s hernými vecami. Potom nasledovalo uvoľnenie, keďže príprava bola dlhá, a sústredenie.

Košičania využívali v príprave domáce podmienky, absolvovali aj sústredenie.
Košičania využívali v príprave domáce podmienky, absolvovali aj sústredenie. (Autor: facebook FC Košice)

Tam sme sa snažili vyladiť veci, aby sme videli hráčov, ako sa správajú v ostrejších zápasoch. Všetko smerovalo k tomu, aby sme boli na ligu pripravení. Trénujeme preto, aby sme mohli hrať. V sobotu sa to začína, takže sa už všetci na to tešíme.

V príprave vás preverili aj súperi z Maďarska, Česka či Rakúska. Čo vám tieto zápasy ukázali?

Som rád, že sme ich odohrali. Mali sme aj súperov z ligy – Dunajskú Stredu, Banskú Bystricu, Podbrezovú. Mohli sme sa porovnať s rôznymi školami a hoci sme boli možno v inej časovej osi ako tieto mužstvá, ukázalo nám to, kde musíme ešte pridať. Chlapci sa presvedčili, že hrať vedia, ale futbal je o detailoch.

Do mužstva pribudlo päť nových hráčov. Skraja prípravy boli predstavení Miloš Lačný, Martin Šindelář a Péter Varga. V závere aj Bernard Petrák a Valmir Nafiu, ofenzívny hráč zo Severného Macedónska.

Na príchode trojice Lačný, Šindelář a Varga sme pracovali už v priebehu decembra. Chceli sme sa posilniť v každej formácii. Zároveň sme potrebovali doplniť ľavú stranu. Petrák bol u nás najprv na desaťdňovej skúške a zapáčil sa nám. Mohol by byť vhodnou alternatívou, takže sme sa dohodli.

Posledným menom je Nafiu, v jeho prípade sa to zbehlo veľmi rýchlo. Tip naňho prišiel od Jána Kriváka, s ktorým hrali spolu v Škendiji Tetovo. Je to hráč so zaujímavým životopisom, hral v európskych pohároch a má na konte majstrovské tituly, takže klobúk dole aj pred manažmentom nášho klubu, že došlo k dohode.

Nafiu je kreatívny hráč, svoje prednosti ukázal aj v poslednom prípravnom zápase proti Spišskej Novej Vsi (k výhre 6:0 prispel hetrikom, pozn. red.). Príchodom týchto piatich hráčov pribudli do mužstva skúsenosti. Verím, že to bude vidieť aj na ihrisku.

V mužstve v porovnaní s jesennou časťou nepokračujú Vladimír Majdan a Boris Gáll. Len oni dvaja?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Košice sa chcú pozerať len hore. Šoltis: Kto by v úvode rátal s Prešovom?