Prebudil slávny klub, má kľúče od mesta. Klopp zmenil osudy hráčov k lepšiemu

Jürgen Klopp po 8,5 roku končí v pozícii trénera FC Liverpool.

Prebudil slávny klub, má kľúče od mesta. Klopp zmenil osudy hráčov k lepšiemu

Fotogaléria (33)
Jürgen Klopp po 8,5 roku končí v pozícii trénera FC Liverpool. (Autor: REUTERS)
Jürgen Klopp po 8,5 roku končí v pozícii trénera FC Liverpool.
Fotogaléria (33)
Jürgen Klopp po 8,5 roku končí v pozícii trénera FC Liverpool. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|20. máj 2024 o 16:30

Po osem a pol roku sa v Liverpoole končí éra Jürgena Kloppa.

BRATISLAVA. Už na prvej tlačovej konferencii urobil dojem. 

Svojim vystupovaním a myšlienkami dal fanúšikom FC Liverpool nádej, že po niekoľkých biednych sezónach vráti ich klubu zašlú slávu z pamätnej istanbulskej noci a nadviaže na úspešné 70-te a 80-te roky. 

Povedal, že ľudí, ktorí pochybujú, musí zmeniť na tých, ktorí veria. Okrem iného tiež ambiciózne vyhlásil, že do štyroch rokov získa pre Liverpool anglický titul, na ktorý mesto čakalo od roku 1990. 

Jeho plán mal síce ročnú odchýlku, ale to dnes už nikoho netrápi. Jürgen Klopp odchádza z Anfield Road ako jeden z najúspešnejších trénerov v histórii klubu.

"Číslom jeden pre Liverpool je Bill Shankly, ktorý klub vybudoval a dostal z druhej ligy. Mám však pocit, že Klopp je Shankly tejto éry a zanecháva tu veľké dedičstvo," povedal bývalý obranca Jamie Carragher.

Jeho rozlúčku sledovali tisíce

Klopp svoje rozhodnutie opustiť trénerskú stoličku Liverpoolu oznámil už v januári tohto roka. Vo videu povedal, že mu dochádza energia. 

Trénerská práca je náročná a 56-ročný Nemec priznal, že je unavený a potrebuje si oddýchnuť. "Odchod nie je úplne to, čo chcem urobiť, ale to, čo si myslím, že je stopercentne správne," povedal.

Rozlúčku zažil v poslednom kole Premier League, v ktorom Liverpool zdolal Wolverhampton 2:0. Po zápase vytvorili hráči špalier a okrem Kloppa sa rozlúčili aj so siedmimi ďalšími členmi realizačného tímu. 

VIDEO: Rozlúčka trénera Jürgena Kloppa s FC Liverpool

Jeho rozlúčku na oficiálnom profile FC Liverpool na sociálnej sieti facebook sledovalo viac ako 140-tisíc ľudí. Nemecký tréner dostal repliky trofejí, ktoré počas svojho pôsobenia na Anfielde získal.

Na konte má triumf v Lige majstrov, titul v Premier League, s tímom tiež získal FA Cup, dvakrát anglický Ligový pohár, raz FA Community Shield, európsky Superpohár a tiež ho doviedol k víťazstvu na MS klubov.

Najmä titul v Premier League klubu dlho unikal. Neslávne slávne je najmä pošmyknutie dlhoročného kapitána Stevena Gerrarda spred desiatich rokov.

"V roku 2014 sme boli veľmi blízko. Nechcem o tom veľa hovoriť, ale veľmi to bolelo mňa, moju rodinu aj fanúšikov Liverpoolu. Dúfam, že sa Kloppovi pripravuje socha, pretože si myslím, že si ju zaslúži. 

Tréneri Shankly, Fagan či Benítez urobili v Liverpoole obrovské veci a aj on patrí medzi tých úplne najlepších," povedal Gerrard pre Sky Sports.

S hráčmi má skoro rodinný vzťah

Liverpool na titul čakal do sezóny 2019/2020. Mal veľký 18-bodový náskok, no paradoxne sa hráči dočkali definitívy, keď sledovali zápas v televízii. 

"Pamätám si na moment, keď Chelsea získala proti Manchestru City penaltu po hre rukou. Všetci skríkli: Ruka! Po tomto zápase som pociťoval asi najväčšiu úľavu v mojom živote," povedal nemecký tréner.  

Fotogaléria: Éra trénera Jürgena Kloppa vo farbách FC Liverpool

Na tlačovej konferencii pred zápasom s Wolverhamptonom priznal, že zažil najintenzívnejší týždeň v kariére. Podpísal množstvo tričiek, rozlúčil sa s celým tímom na štadióne a s hráčmi usporiadali aj malú grilovačku. 

Práve jeho vzťah k hráčom je niečo, čo definuje jeho kariéru.

Má s nimi takmer rodinný vzťah. Brazílsky brankár Allison Becker hovorí, že mu Klopp veľmi pomohol v najtemnejšom období života. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Prebudil slávny klub, má kľúče od mesta. Klopp zmenil osudy hráčov k lepšiemu