Je jednou z najznámejších športovkýň USA. Po 15 rokoch končí profesionálnu kariéru

Alex Morganová.
Alex Morganová. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. sep 2024 o 14:51

Bolo to oveľa viac ako len futbal, povedala 35-ročná Američanka.

SAN DIEGO. Ženský futbal sa lúči s jednou z najväčších ikon. Koniec profesionálnej kariéry vo štvrtok oficiálne oznámila Američanka Alex Morganová.

Tridsaťpäťročná útočníčka pomohla americkému národnému tímu k víťazstvu na dvoch svetových šampionátoch (2015, 2019) a raz oslávila triumf na olympijských hrách (2012).

Je piata najlepšia strelkyňa v histórii svojej krajiny (123 gólov). Rodáčka z Kalifornie uviedla, že dôvodom jej odchodu do futbalového dôchodku je tehotenstvo.

„Počas aktívnej kariéry som sa toho o sebe veľa naučila a veľkú zásluhu na tom majú moje spoluhráčky a naši fanúšikovia.

Cítim nesmiernu hrdosť na to, kam náš národný tím smeruje, navždy budem fanúšik ženského futbalu,“ povedala futbalistka, ktorej konto zdobí 224 reprezentačných duelov.

„Bolo to oveľa viac ako len futbal. Boli to priateľstvá, neochvejný rešpekt, vzájomná podpora, vytrvalý tlak na celosvetové investície do ženského športu a kľúčové momenty úspechu na ihrisku aj mimo neho.

Som nesmierne poctená, že som ho mohla reprezentovať viac ako 15 rokov,“ doplnila Morganová, ktorú okrem jej futbalového umenia preslávil aj aktivizmus s presahom k iným celospoločenským témam.

K statusu jednej z najznámejších športovkýň Ameriky jej pomohla aj spolupráca s viacerými spoločnosťami ako Coca Cola, Chipotle, Google či Nike.

Morganová odohrá svoj posledný zápas v nedeľu v drese San Diega Wave. Počas kariéry na klubovej úrovni pôsobila aj v družstvách Kalifornie, Portlandu, Orlanda, francúzskeho Lyonu či anglického Tottenhamu.

„Bude to pre mňa určite o poriadnej dávke emócií. Na začiatku roka 2024 som v srdci a duši cítila, že toto bola posledná sezóna, v ktorej budem aktívne hrať.

Futbal je mojou súčasťou už 30 rokov a bola to jedna z prvých vecí, ktoré som milovala. Dala som tomuto športu všetko a to, čo som dostala späť, bolo viac, ako som si mohla vysnívať,“ doplnila Američanka.

Morganová so svojim partnerom Servandom Carrascom vychováva 4-ročnú dcéru Charlie. „Raz za mnou prišla a povedala, že chce byť futbalistka. Bola som na to nesmierne hrdá.

Nie z toho dôvodu, že by som z nej chcela mať futbalistku, ale preto, že som si uvedomila, že dokážeme meniť životy mladých ľudí a mať na nich pozitívny vplyv. Som rada, že sa s týmto odkazom môžem rozlúčiť,“ uzavrela Morganová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Je jednou z najznámejších športovkýň USA. Po 15 rokoch končí profesionálnu kariéru