Čo čaká popradský futbal? V hre sú dve možnosti. Jednou z nich je bankrot

Pred dvoma rokmi siahal FK Poprad po Fortuna lige. Dnes klub nevie, či bude pokračovať.
Pred dvoma rokmi siahal FK Poprad po Fortuna lige. Dnes klub nevie, či bude pokračovať. (Zdroj: facebook FK Poprad)
Daniel Dedina|10. jún 2021 o 12:30

Klub má bývalému šéfovi vyplatiť 3,5 milióna eur.

POPRAD. Bezradnosť sa momentálne zračí nielen z tvárí fanúšikov popradského futbalu, ale aj samotných predstaviteľov klubu a jeho podporovateľov.

Hoci v stredu podvečer si za stôl sadli toľkí, že by z nich bolo možné vyskladať veľmi slušný základ celej jedenástky na trávniku, zásadnú odpoveď neponúkol ani jeden.

V šachu ich drží bývalý prezident FK Poprad Roman Dvorčák. On je teraz na ťahu. A záleží len na ňom, či klubu zasadí mat.

O čo ide?

Peniaze za pôžičky chce naspäť

Kameňom úrazu je dlh klubu voči firmám, v ktorých je Dvorčák štatutárom. Tie za jeho éry v popradskom futbalu podporovali klub formou pôžičiek. A Dvorčák si teraz na tieto peniaze nárokuje.

Podľa členov správnej rady FK Poprad sa suma za obdobie rokov 2016 - 2020 pohybuje zhruba na úrovni 3,5 milióna eur.

V prakticky beznádejnej finančnej situácii klubu je splatenie tohto dlhu absolútne nereálne.

Bývalého prezidenta klubu preto aj verejne vyzývajú, „aby sa pôžičiek vzdal.“

V tejto chvíli existujú dva scenáre, ako to dopadne.

Popradskí futbalisti vypadli z druhej ligy do tretej. Budú ju vôbec hrať?
Popradskí futbalisti vypadli z druhej ligy do tretej. Budú ju vôbec hrať? (Zdroj: facebook FK Poprad)

Dvorčák sa môže svojich pohľadávok vzdať. V takom prípade by A-mužstvo Popradu pokračovalo v skromnejších podmienkach v III. lige Východ a mládežnícke tímy by naďalej hrávali najvyššie súťaže.

Ak tak Dvorčák neurobí, klub bude nútený vyhlásiť bankrot. 

Bez vysporiadania dlhu neprežijú

„Bývalého prezidenta sme niekoľkokrát vyzývali, aby sa vyjadril k výške pôžičiek. Zatiaľ máme len ústny prísľub, že ich nebude žiadať do konca roka,“ priblížil manažér FK Poprad Roman Pazúr.

Táto situácia podľa neho komplikuje nielen čerpanie dotácie od mesta, ale aj pritiahnutie potenciálnych nových sponzorov do klubu.

„Peniaze do klubu prúdili formou pôžičiek, ktoré boli splatné k 31. decembru 2020. To znamená, že klub je zadlžený a bez vysporiadania dlhu nemá šancu prežiť. Pretože nik doň nevstúpi,“ vysvetlil člen správnej rady a zástupca rodičov Pavel Orság.

Ani radnica sa neotáča futbalu chrbtom. Zdôrazňuje však ten istý problém.

„Vedenie mesta pozorne sleduje dianie v klube a záleží nám na tom, aby naďalej fungoval. Sme naďalej ochotní podporovať najmä mládežnícky futbal, v ktorom je 350 detí.

Podpora však bude takmer nemožná, ak budú vznikať rôzne exekúcie, či súdne spory,“ priznal viceprimátor Popradu Ondrej Kavka.

Dlhujú rôznym ľuďom. Aj autobusárom

Podľa dlhoročnej trénerskej stálice pod Tatrami Vladimíra Lajčáka sa v meste nachádza skupina ekonomicky zdatných ľudí, ktorí chcú pomôcť popradskému futbalu.

„Pre všetkých bolo veľmi nepríjemným prekvapením, že pán Dvorčák svojmu klubu peniaze požičiaval. Takých prípadov už na Slovensku bolo, ale keď takí ľudia od futbalu odstúpili, klub nechali čistý.

Pán Dvorčák bol enormne zainteresovaný do diania FK Poprad, tak verím, že mu záleží na jeho ďalšej existencii,“ vyhlásil Lajčák.

Bývalý prezident FK Poprad Roman Dvorčák (vľavo) vystupoval v mene klubu veľmi zanietene.
Bývalý prezident FK Poprad Roman Dvorčák (vľavo) vystupoval v mene klubu veľmi zanietene. (Zdroj: facebook FK Poprad)

Aj v prípade ústretového gesta zo strany bývalého šéfa, by bol klub naďalej v ťažkej situácii.

„Dlží sa hráčom, trénerom, dodávateľom dresov, autobusárom i tým, čo dodávali stravu. Pokiaľ viem, všetci vyjadrili ochotu znížiť a odložiť svoje pohľadávky,“ uviedol Lajčák.

Nevyplatené mzdy sa začali nabaľovať už v dobe, kedy ešte Poprad bojoval o postup do Fortuna ligy.

„Dlžoby voči dodávateľom sú vo výške zhruba 170-tisíc eur a voči zamestnancom, hráčom i trénerom asi 100 až 130-tisíc eur.

S týmto prevádzkovým dlhom by sme sa vysporiadať vedeli. S väčšinou týchto ľudí sme už hovorili a niečo sme už splatili,“ prezradil Pazúr. 

Šesták: Potrebujeme podpis

V prípade katastrofického scenára by seniorský i mládežnícky futbal padol o niekoľko úrovni nižšie.

Dorastenci by prišli o štatút akadémie i o výraznú finančnú podporu zo strany Slovenského futbalového zväzu.

Možným riešením ako zachovať popradský futbal na čo najvyššej úrovni by v takomto prípade mohla byť dohoda s neďalekým FK Vysoké Tatry. Ten momentálne účinkuje v V. lige Podtatranskej.

„Každý sa nás pýta, či bude akadémia fungovať ďalej. Najmä rodičia detí. Chcem aj takto verejne požiadať bývalého prezidenta klubu o veci, na ktorých sme sa pár mesiacov dohadovali.

Potrebujeme podpis k oddialeniu jeho pôžičiek. Bez toho sa nepohneme ďalej a klub bude možno do dvoch-troch týždňov nútený ísť do bankrotu. Čas uteká rýchlo,“ priznal súčasný prezident FK Poprad Stanislav Šesták.

Výborné podmienky, chýba však klub

Núka sa otázka, či oddialenie Dvorčákových pôžičiek o pol roka nie je len predĺženie súčasnej agónie.

„Alfou a omegou je udržanie si mládežníckej akadémie. Aj za cenu tohto rizika. O polrok sa to možno o krok posunie. Toto je naša hlavná motivácia. Nechceme, aby padlo to, čo sa tu roky budovalo,“ skonštatoval Orság. 

„Verím, že Poprad nepadne tak, že by mal ísť hrať najnižšiu súťaž. Pre 50-tisícové mesto by to bola tragédia,“ poznamenal dlhoročný tréner a súčasný viceprezident klubu Stanislav Koch.

Súčasné vedenie klubu má momentálne zviazané ruky.
Súčasné vedenie klubu má momentálne zviazané ruky. (Zdroj: Daniel Dedina)

„Je to absurdný stav. Ide sa tu stavať futbalová hala, budú to najlepšie infraštruktúrne podmienky, podporu máme aj zo zväzu a najlepší klub v meste bude možno hrať šiestu ligu,“ povzdychol si Lajčák.

Priestor na reakciu sme ponúkli aj Romanovi Dvorčákovi. V nedávnej minulosti na žiadosť o rozhovor nereagoval.

O prežitie bojujú už dlhšie

Popradským futbalistom pred dvoma rokmi ušiel postup do Fortuna ligy o chlp. V baráži neuspeli proti Trenčínu. Hoci doma vyhrali 2:0 a v odvete dlho držali postupový stav, napokon prehrali 1:4.

Aj keď po športovej stránke bol klub na výslní, ekonomicky to už škrípalo i vtedy. 

„Prvá vážnejšia kríza prišla vlani v januári. Klub už bol platobne neschopný a bolo otázne, či dokončíme sezónu,“ hovorí manažér FK Poprad Roman Pazúr.

„Celú sezónu 2020/21 sme fungovali z dotácie mesta, predaja hráčov a podpory združenia pre futbal. V januári opäť prišli veľké finančné problémy, ale zachránili nás peniaze, ktoré sme ako profesionálny klub získali z Fondu na podporu športu,“ doplnil Pazúr.

Šesták najprv skončil. Potom sa vrátil

Stanislav Šesták svoj koniec v FK Poprad oznámil ešte predtým, než došlo v závere januára 2021 k ukončeniu spolupráce s hlavným sponzorom, spoločnosťou RITRO Invest, s. r. o.

Súčasný stav je však taký, že v klube pokračuje. Dokonca na pozícii prezidenta klubu. Ako je to možné?

„Svoju abdikáciu som potom zobral späť, čo správna rada akceptovala. Inak by sme neboli uznášaniaschopní, čím by sme klub položili už vo februári,“ vysvetlil zmenu svojho rozhodnutia.

„Podmienka bývalého prezidenta bola, že bude rokovať v prípade, ak bude vymenovaný nový prezident. Správna rada ma preto navrhla za nového prezidenta. Na popradskej akadémii mi veľmi záleží. Mám z toho slzy na krajíčku,“ priznal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Čo čaká popradský futbal? V hre sú dve možnosti. Jednou z nich je bankrot