Finále Roland Garros ponúkne súboj Na Li - Schiavoneová

Na Li
Na Li (Autor: TASR/AP)
SITA|2. jún 2011 o 16:06

Ruska Šarapovová nateraz neskompletizuje kariérny grandslam. Na ceste do finále French Open ju zastavila Na Li, ktorá je prvou čínskou finalistkou v histórii parížskeho turnaja. V ňom sa stretne s obhajkyňou Schiavoneovou.

PARÍŽ. Čínska tenistka Na Li sa prebojovala do finále na druhom grandslamovom turnaji v rade. V úvodnom štvrtkovom stretnutí semifinále dvojhry žien na Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) zvíťazila nad Ruskou Mariou Šarapovovou v silnom vetre za 108 minút 6:4, 7:5.

Na Li viedla v I. sete 3:0, pomohli jej víťazné údery

V prvom sete na hlavnom dvorci Philippa Chatriera pustila Na Li súperku zo 4:1 na 4:3 bez brejku a po zvýšení na 5:3 ešte raz stratila servis, následne sa však znova presadila na returne, keď favoritka pod ťarchou druhého setbalu zlyhala aj vinou pásky siete v zdanlivo jasnej ofenzívnej pozícii.

Na úvod druhej časti Šarapovová prerazila podanie Na Li z 0:40 a viedla ešte aj 4:2, ale po chvíli mala manko 4:5 a v dvanástom geme ukončila dovedna deviatou dvojchybou svoje úsilie vynútiť si aspoň tajbrejk.

Na Li dominovala na "winnery" 24:12 a zároveň urobila menej nevynútených chýb (23:27). Premenila 4 zo 7 brejkbalov, Šarapovová zužitkovala len 3 z 11 takýchto príležitostí.

"Pred začiatkom Roland Garros som verila, že sa v Paríži môžem dostať až do finále. Teší ma, že sa mi podarilo dosiahnuť môj cieľ. Proti Marii Šarapovovej som si dnes verila. Hrala som aktívne, v dôležitých momentoch ma podržalo podanie."

"Teraz si dám dobrú masáž a počas nej si pozriem druhý semifinálový duel medzi Schiavoneovou a Bartoliovou. V Austrálii to bolo moje prvé grandslamové finále a nová skúsenosť. Teraz budem už v inej pozícii a verím, že to dopadne lepšie ako v Melbourne," povedala Na Li v prvom interview priamo na kurte.

Šestka tohto podujatia a sedmička renkingu Na Li je bývalou zverenkyňou Thomasa Högstedta, sedmička "pavúka" a osmička renkingu Šarapovová terajšou.

Finalistka januárových melbournských Australian Open Na Li stále v bilancii zo vzájomných súbojov so Šarapovovou ťahá za kratší koniec (3:5), ale bývalú jednotku svetového rebríčka WTA zdolala tretí raz v rade - predtým zhodne na tráve v britskom Birminghame vo dvoch setoch.

V pondelok 6. júna sa posunie minimálne na 5. pozíciu v hodnotení, čím si o jedno miesto zlepší osobný rekord. Semifinalistka pekinských OH 2008 ešte nikdy nezískala trofej na antuke.

sarapova.jpg

Maria Šarapovová. Foto - SITA/AP

Osobný rekord Číňanky

Na Li už o tri kolá prekonala miestny osobný rekord z medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2009, vtedy v osemfinále nestačila práve na Šarapovovú (4:6, 6:0, 4:6). Teraz je prvou čínskou finalistkou pri Buloňskom lesíku, precedensom tohto typu bolo už štvrťfinále.

Na Li síce bola na prípravných turnajoch na najpomalšom povrchu v španielskej aj talianskej metropole v semifinále, ale predtým mala od súboja s Belgičankou Kim Clijstersovou o vrcholnú trofej na južnej pologuli zápasovú bilanciu 1:5.

Dvadsaťštyriročná šampiónka z Wimbledonu 2004, US Open 2006 a Australian Open 2008 Šarapovová sa aspoň postarala o to, že "zborná" mala deviaty rok v rade zástupkyňu medzi najlepšími štyrmi. Aj po tomto podujatí však bude platiť, že tzv. kariérny Grand Slam vlastní len deväť tenistiek. Ako zatiaľ posledná pribudla na Australian Open 2003 Američanka Serena Williamsová.

Šarapovová prehrávala minulý štvrtok v 2. kole so 17-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Caroline Garciovou kriticky 3:6, 1:4 s dvojitým brejkom, ale odvtedy nestratila v tomto stretnutí ani gem. Napokon vyrovnala svoj parížsky rekord zo sezóny 2007. Vlani sa lúčila v 3. kole, v ktorom narazila na Belgičanku Justine Heninovú. V sezóne 2009 inkasovala štvrťfinálový debakel od Dominiky Cibulkovej (0:6, 2:6).

Snúbenica slovinského basketbalistu Sašu Vujačiča Šarapovová nedávno zaujala ziskom titulu na prípravnom turnaji v Ríme. Sibírska rodáčka s domicilom na Floride má na konte o 10 titulov viac (23), než zostávajúce tri semifinalistky Roland Garros 2011 spolu. V štvorke na tzv. Majors bola premiérovo od Australian Open 2008, medzičasom ju pribrzdila operácia pravého ramena.

schiavone.jpg

Francesca Schiavoneová. Foto - AP

Obhajkyňa zstavila domácu Bartoliovú

V druhom semifinále sa víťazka turnaja spred roka Francesca Schiavoneová postavila proti domácej Marion Bartoliovej, ktorá hrá tak forhend, ako aj bekhend obojručne. Nasadená päťka triumfovala v dvoch setoch 6:3, 6:3.

Schiavoneová sa prezentovala variabilným tenisom s množstvom víťazných úderov, počas celého zápasu ťažila z výborného pohybu po dvorci. Bartoliová nevyužila šancu postúpiť do druhého grandslamového finále v kariére. V roku 2007 bojovala o titul na posvätnej tráve vo Wimbledone, v rozhodujúcom súboji však prehrala s Američankou Venus Williamsovou.

Až do ôsmeho gemu prvého setu si Schiavoneová i Bartoliová suverénne vyhrávali svoje podanie. Za stavu 4:3 viedla Francúzka 40:15, no Talianka potom vďaka získala štyri fiftíny v rade, pri vlastnom podaní následne potvrdila brejk a úvodné dejstvo sa stalo jej korisťou.

Na začiatku druhého setu sa Bartoliová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Schiavoneová však vyrovnala na 2:2, v siedmom geme opäť prelomila podanie Francúzky a zápas dotiahla do úspešného konca.

"Môj sen sa stal skutočnosťou, opäť budem v Paríži bojovať o titul. Chcela by som sa poďakovať skvelým divákom, ktorí ma povzbudzovali napriek tomu, že na druhej strane kurtu stála Francúzka."

"Marion Bartoliová si za výkony na tohtoročnom Roland Garros zaslúži veľkú pochvalu. Dnes som to v silnom vetre nemala proti nej vôbec jednoduché, poriadne som si zabehala. V sobotu očakávam ťaký zápas. Ja i Na Li už vieme, čo je to hrať grandslamové finále. Uvidíme, pre ktorú z nás to bude väčšia výhoda," povedala Schiavoneová.

Finále je na programe v sobotu o 15.00 h a ide o súboj o šek na 1,2 milióna eur i Pohár Suzanne Lenglenovej Bilancia vzájomných zápasov Na Li a Schiavoneovej je 2:2.

Dvojhra žien - semifinále:

Na Li (Čína-6) - Maria Šarapovová (Rus.-7) 6:4, 7:5 za 108 minút

Francesca Schiavoneová (Tal.-5)- Marion Bartoliová (Fr.-11) 6:3, 6:3 za 90 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Finále Roland Garros ponúkne súboj Na Li - Schiavoneová