Filc: Rozhodla mentálna príprava a herná disciplína

Ján Filc
Ján Filc (Autor: sita)
SITA|19. feb 2010 o 16:32

Štvrtkové víťazstvo slovenskej hokejovej reprezentácie nad Ruskom 2:1 po samostatných nájazdoch na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouvri trénera Jána Filca potešilo, no oslavovať sa nechystá.

VANCOUVER.

"Získali sme prvé dva body do tabuľky, no oslavovať ich nebudeme. Ešte je len úvodná fáza turnaja. Zatiaľ sme radi, že niektoré veci už v našom tíme fungujú, čo je dobrý základ do ďalších zápasov," konštatoval pre Sport-Express slovenský lodivod.

((1))

Slovenský výber, ktorého vekový priemer je takmer 30 rokov, vynikajúco zvládol aj fakt, že na svoj druhý zápas nastúpil necelých 22 hodín po skončení svojho prvého vystúpenia proti Čechom (1:3). Rusi mali po úvodnom zápase s Lotyšskom (8:2) deň voľna.

"Na nejakú špeciálnu prípravu po fyzickej stránke sme nemali čas. Sústredili sme sa na mentálnu prípravu. Nachystali sme hráčov tak, aby hrali disciplinovane a dôsledne plnili zápasovú taktiku a pokyny trénerov," poznamenal od štvrtka 57-ročný slovenský hokejový odborník.

Porovnanie oboch súperov, s ktorými sa Slováci v rýchlom slede stretli na úvod olympijského turnaja, nie je jednoduché.

"Tímy Česka a Ruska sú úplne odlišné. Veľmi ťažko sa porovnávajú. Česi sú veľmi disciplinovaní a dôsledne dodržiavajú zápasovú taktiku. Prehrali sme s nimi, lebo sme strácali puky v strednom pásme a oni tieto šance dokázali využiť. Rusom sme nedovolili rozvinúť útočnú hru a darilo sa nám v nájazdoch," dodal Ján Filc.

Polnočné živijo pre Filca

Tlačovka po zápase Slovensko - Rusko vinou meškania trénera Viačeslava Bykova začala až dve minúty po polnoci vancouverského času.

filc-r844-120x90.jpgDevätnásteho februára. Slovenský tréner Ján Filc mal už hodnotenie za sebou, Bykov potom čelil niekoľkým nepríjemným otázkam ruských žurnalistov. Keď dozneli, požiadala slovenská enkláva o poslednú pre svojho trénera. Aby im dovolil zagratulovať k jeho 57. narodeninám.

Zo desať z nich sa zdvihlo a zaspievalo strojcovi zlatých medailí na svetovom šampionáte v roku 2002 narodeninové živio. Bykov sa pohotovo diplomaticky pripojil. Filcovi sa pod neodmysliteľnými okuliarmi tlačili slzy.

"Od hráčov som dostal pekný darček. Všetci ho chceme zveľadiť. Chalani previedli bezchybný profesionálny prístup po prvom zápase s Čechmi v oblasti regenerácie. Mali dosť korčuliarskych síl aj na Rusov. Určite v tom budeme pokračovať. Každý, kto tu je, túži dokázať, že slovenský hokej ešte má vo svete čo povedať."

Z Vancouvru redaktoe SME Vojtech Jurkovič

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Filc: Rozhodla mentálna príprava a herná disciplína