Päť mesiacov bez rodín a lietadlo plné rýb. Príbeh ragbistov Fidži chytí za srdce

Zlatý tím ragbistov z Fidži.
Zlatý tím ragbistov z Fidži. (Autor: SITA/AP)
Stanislav Benčat|30. júl 2021 o 00:25

Ragbisti Fidži obhájili v Tokiu olympijské zlato.

TOKIO. Ich zlatá cesta bude patriť k najemotívnejším príbehom olympiády. Zlatí ragbisti Fidži obhájili v Tokiu triumf z Ria, pričom ich terajšia cesta za najcennejším kovom bola extrémne tŕnistá.

Fidži je malý ostrovný štát v Oceánii s menej ako 900 000 obyvateľmi. Aj sem sa dostala pandémia koronavírusu. Chabo vyvinutý zdravotnícky systém nemohol dostatočne ochrániť svojich obyvateľov.

Za posledné dva týždne zaznamenali na Fidži 15 000 prípadov ochorenia na COVID-19. Denne pribúda viac ako tisícka nakazených, dvesto obyvateľov už nákaze podľahlo. 

Reprezentanti sedmičkového ragby tak z bezpečnostných dôvodov museli v rámci prípravy na olympijské hry opustiť svoje rodiny. Päť mesiacov sa pripravovali na Hry v bubline v Austrálii. Domov sa nemohli vrátiť, aby minimalizovali možnosť infekcie.

Kapitán Jerry Tuwai znášal odlúčenie od rodiny veľmi ťažko. Zvažoval odchod od tímu. Napokon však zostal a spoločne so spoluhráčmi tvrdo pracoval na jedinom cieli – zisku zlatej medaily.

„Mám tri deti. Bolo to náročné. Počas prípravy sa striedali lepšie momenty s horšími. Bola to dlhá cesta. Nebyť nášho trénera Garetha Babera, už tu nie som. Je to skvelý motivátor. Počas kempu si ma zavolal k sebe, po jeho príhovore som nemohol odísť. Celý tím spojil do neskutočne pevného lana,“ povedal Tuwai. 

 „Vlani mi zomrel otec, mám ročného syna. Ani som mu nestihol dať pusu na rozlúčku,“ pripojil sa Asaeli Tuivaka a rozplakal sa.

Bublina pritom nebola pre športovcov z Fidži jedinou komplikáciou. 

V čase narastajúcej pandémie a rušenia komerčných letov do Japonska museli využiť netradičný spôsob prepravy – spoločne s ďalšími mini výpravami Oceánskych krajín leteli na palube nákladného lietadla, ktoré prevážalo mrazené ryby. 

Obeta sa im však oplatila. Po finálovom triumfe 27:12 nad Novým Zélandom obhájili triumf z Ria. „Toto zlato je výnimočnejšie. Predsa len, rodiny sme nevideli pol roka,“ povedal Tuwai.

Na Fidži platia prísne protipandemické pravidlá. V krajine je zákaz vychádzania od 18:00 do 04:00. Po zlatom triumfe ragbistov však dedinky a mestečká zaplatili tisícky nadšených obyvateľov, ktorí vyšli do ulíc oslavovať.

Spoločne so svojimi hrdinami si mohli zaspievať text hymny: „E Da Sa Qaqa,“ – „Všetko zvládneme“.  

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Ragby»Päť mesiacov bez rodín a lietadlo plné rýb. Príbeh ragbistov Fidži chytí za srdce