Fasel: Prekvapilo ma, že Česi nehrajú v Košiciach

Prezident hokejovej federácie René Fasel. Sklamané Košice chápe.
Prezident hokejovej federácie René Fasel. Sklamané Košice chápe. (Autor: Veronika Janušková)
Jaroslav Vrábeľ|9. máj 2011 o 00:00

Prezident hokejovej federácie Fasel tvrdí, že v Bratislave hrajú dva „domáce" tímy, Slovensko i Česko, a košické sklamanie chápe.



KOŠICE. Spokojnosť s priebehom MS v Košiciach vyjadril šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel počas minulotýždňovej návštevy Steel Arény. „Všetko je tu v poriadku. V médiách čítam pozitívne reakcie, že tímy i diváci sú tu spokojní. Až na to, že v Košiciach nehrá domáci tím," povedal novinárom.

Naopak, v Bratislave mal zas pocit, akoby tam hrali až dva domáce tímy. „Slovensko aj Česko. Na českých zápasoch je aréna plná českých fanúšikov a na slovenských plná Slovákov. Je tam výnimočná atmosféra a Slovensko je naozaj hokejová republika. Fanúšikovia a ľudia sú priateľskí, 10-tisíc ľudí fandí v aréne, ďalších 10-tisíc vonku."

Fasel: Česi si mohli vybrať

Fasel tvrdí, že chápe sklamanie v Košiciach, že tu diváci nevideli Slovákov ani Čechov. „Bol som prekvapený, že Česi nehrajú v Košiciach. Podľa pravidiel si ako úradujúci majstri sveta mohli vybrať Košice alebo Bratislavu. Je to tak, ako to je. Ale Košice sú hokejové miesto, slovenský šampión, milujú hokej. Chápem ich počiatočné sklamanie, ale aj Kanada, USA a Švédsko sú top tímy."

Dodal, že MS 2012 a 2013 budú vo Fínsku a Švédsku. Oba roky odohrajú jednu skupinu s fínskym tímom vo Fínsku a druhú so švédskym vo Švédsku. Až vyvrcholenie šampionátu bude v roku 2102 vo Fínsku a rok nato vo Švédsku. Pôvodne mali byť MS 2012 len vo Fínsku a šampionát 2013 iba vo Švédsku. Krajiny sa dohodli a IIHF to odsúhlasila. Na spoločných turnajoch 2012 a 2013 očakávajú zvýšený divácky záujem.

Šéf IIHF: Spoločné MS, možnosť pre budúcnosť

„Fíni i Švédi budú doma, bude to zaujímavé a výnimočné. Môže to byť aj cesta pre budúcnosť. V roku 2015 bude šampionát v Česku, v Prahe a Ostrave. Prečo by nemohla byť Praha a Bratislava? Náklady stále rastú, rozpočet pre MS na Slovensku je 15 miliónov eur, vo Švajčiarsku 2009 to bolo 20 miliónov eur, vlani v Nemecku 17 miliónov eur. V budúcnosti to má byť medzi 17 a 20 miliónmi eur, a to nie je ľahké. Keď sa podieľajú dvaja, to je možnosť do budúcnosti."

Prezident IIHF verí v dohodu medzi vedením NHL a hráčskou asociáciou, aby sa jej hráči mohli zúčastniť olympiády v ruskej Soči 2014. Rokovať by mali budúci rok. Fasel informoval, že do Bratislavy sa na vyvrcholenie MS chystajú i šéf hráčskej asociácie NHLPA Don Fehr a zástupca komisára NHL Bill Daly. Nevylúčil, že pri stretnutí sa otvorí i olympijská téma.

Švajčiar Fasel vyjadril podporu rozvoju ženského hokeja. „Švajčiarski hokejisti prehrali v roku 1924 s Kanadou 0:33. A v roku 2006 ju porazili 2:0. Aj ženy už prichádzajú, len potrebujú čas."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Fasel: Prekvapilo ma, že Česi nehrajú v Košiciach