Falter pri ponuke zo Skalice dlho nepremýšľal

Zmenil dres. Z Liptova sa Martin Falter sťahoval na Záhorie.
Zmenil dres. Z Liptova sa Martin Falter sťahoval na Záhorie. (Autor: archív)
Sportnet|25. jún 2009 o 00:00

Finálový súper košických hokejistov v boji o extraligový primát, Skalica, stavil na novú brankársku jednotku. Skúsený Pavol Rybár je už v Slovane ako dvojka, na Záhorie sa z Litovského Mikuláša sťahoval český legionár Martin Falter. Ten je v našej najvyšš

ej súťaži už roky, na Slovensko ho z Ostravy pritiahli Košičania.

KOŠICE. Brankár Martin Falter bol v uplynulej sezóne veľkou oporou Liptovského Mikuláša. Aj vďaka jeho výkonom mali Liptáci podstatne vydarenejší ročník ako predchádzajúce. Odchovanec Vítkovíc sa cez Košice dostal do Mikuláša a teraz sa posunul ešte bližšie k hraniciam. Zo Skalice, kam prestúpil je to na Moravu doslova pár metrov.

"Čo je paradoxné, zo Skalice je to na hranicu pár kilometrov. Ale domov do Ostravy to mám po diaľnici ďalej, ako keď som bol v Mikuláši. Zo Skalice 250 kilometrov, z Liptova 220. Takže bližšie to domov ani nemám," hovorí už roky v slovenskej extralige pôsobiaci Čech.

Dozrel čas na zmenu

V Mikuláši mali záujem o služby tohto muža, no neboli jediní. "Bola tu snaha klubu, aby si ma udržal. Ale po troch rokoch som bol hráčom bez zmluvy, tak som si mohol vyberať. A pri ponuke zo Skalice som dlho nepremýšľal. Podľa mňa už dozrel čas na zmenu. No a nový klub prišiel aj s lepšími podmienkami," priznal Martin.

Vyššie ambície lákali

Zmena znamená aj príchod do klubu, ktorý rúbe predsa len vyššie ako Záhoráci. "Aj to ma lákalo. Predsa len, v Skalici sú tie ciele iné. Škoda, že nepôjdeme do kvalifikácie Ligy majstrov. No tento klub netají, že chce v ďalšej sezóne aspoň tam, kam v poslednej. Zázemie je tu dobré, aj keď aj v Mikuláši sa v rámci možností snažili vytvoriť hráčom čo najlepšie podmienky.

V apríli bojovali Záhoráci o titul s Košicami. Falter si je vedomý toho, že latka je postavená vysoko. "Ťažko povedať, čo bude, ale tu sa hovorí o tom, že sezónu treba minimálne zopakovať. Je to pre všetkých výzva. Ja som v tíme nový, takže sa len zorientovávam."

V Česku by bol nepredajný

S mužstvom trénuje aj extraligový rekordér Žigmund Pálffy. Martin vie, že jeho nájazdom už počas zápasov čeliť nebude. "Pred takým hráčom sa brankár musí mať viac na pozore, ja už túto starosť nemám. Pre Skalicu je Pálffy mimoriadne dôležitá postava. Rovnako ako ďalších chlapcov, aj jeho len spoznávam."

Keď pred rokmi prišiel do Košíc, tak tvrdil, že v slovenskej extralige si chce spraviť také meno, ako predtým doma v Česku. Dnes svoj názor trochu poopravil. "Tu už meno mám, aj svoju cenu, vrátiť sa teraz domov by pre mňa bolo finančne nezaujímavé. Navyše, v Česku som stále hráčom Vítkovíc. Aj s nimi som bol v kontakte. No a keby ma chcel iný klub, moja tabuľková hodnota je 1,4 milióna českých korún. A to v dnešnej ekonomickej situácii kluby nezaplatia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Falter pri ponuke zo Skalice dlho nepremýšľal