Hamilton bol na prvom tréningu najrýchlejší, Albon sa vrátil na trať

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|30. sep 2022 o 13:50 (aktualizované 30. sep 2022 o 17:42)

Seriál F1 čaká Veľká cena Singapuru.

MARINA BAY. Britský pretekár Lewis Hamilton bol najrýchlejší v úvodnom tréningu na Veľkej cene Singapuru seriálu formuly 1. Jazdec Mercedesu dosiahol na mestskom okruhu v Marina Bay čas 1:43,033 min.

Druhý najrýchlejší bol Holanďan Max Verstappen na Red Bulle. Priebežný líder celkového poradia, ktorý môže v nedeľu obhájiť majstrovský titul, mal manko 0,084 sekundy.

Výraznejšie zaostal Charles Leclerc (Ferrari), stratil 0,402 sekundy.

Spoznáme víťaza F1?

Monačanovi chýba šesť podujatí pred koncom sezóny na Verstappena 116 bodov a ak stratí v nedeľu ďalších 22, svojho súpera už nedostihne.

Očakáva sa však, že okruh nebude vyhovovať Red Bullu a na spadnutie je taktiež premiérové víťazstvo úradujúceho konštruktérskeho majstra Mercedesu v tejto sezóne.

Monoposty F1 sa vrátili do ulíc Singapuru po troch rokoch. Tamojšie preteky sú špecifické vlhkosťou, ktorá vplýva na pilotov i pneumatiky, a kľukatým profilom.

Okrem toho sa jazdia v noci, pod umelým osvetlením a ich dĺžka pomerne často atakuje dvojhodinový limit.

Vrátil sa Albon

Z návratu do akcie sa teší thajský pilot narodený vo Veľkej Británii Alexander Albon. Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Williams absolvoval piatkový voľný tréning.

Predtým sa zotavoval z operácie slepého čreva, pre ktorú vynechal Veľkú cenu Talianska.

"Som v poriadku a som rád, že som späť. Cítim sa byť v najlepšej možnej forme. Takmer dva týždne som trénoval, aby som tu mohol byť. Pôvodne som nemyslel na Singapur, ale keďže som sa zotavoval rýchlo, bolo to reálne. Musel som si to dobre premyslieť," uviedol rodák z Londýna, ktorý nechcel nič podceniť:

"Uvidíme, ako to pôjde. Som realista a viem, že na nás čakajú asi najnáročnejšie preteky sezóny. Uvedomujem si to. Trénoval som však aj v motokáre a bolo to dobré, necítil som bolesť."

Bývalý pilot Red Bullu Racing priznal, že rekonvalescencia nebola jednoduchá. Po operácii mal ťažkosti s dýchaním a napojili ho na prístroje.

"Zo začiatku som sa zotavoval najmä v posteli. Bolo to náročné, lebo som musel len čakať, kým sa moje pľúca zotavia. Nemohol som sa hýbať tak ako zvyčajne a hneď začať s bežným tréningom, musel som ísť na to pomaly.. Mal som šťastie, že sa o mňa starali takí dobrí lekári."

Aktuálne 19. muž v celkovom hodnotení šampionátu jazdcov F1 so štyrmi bodmi z 15 pretekov sezóny 2022 si po operácii dokonca pozrel v televízii časť Veľkej ceny Talianska, na ktorej ho nahradil 27-ročný Holanďan Nyck de Vries.

"Mal som niekoľko dní len spať, ale zobudil som sa asi pol hodiny pred začiatkom pretekov, a tak som ich mohol sledovať. Bolo to frustrujúce a srdcový tep sa mi trochu zvýšil. Keďže ma kontrolovali, neskôr mi povedali, aby som to vypol," dodal Albon, ktorý v auguste podpísal s Williamsom novú viacročnú zmluvu.

Druhý tréning pre Sainza

Španielsky pilot Carlos Sainz na Ferrari bol najrýchlejší v druhom piatkovom tréningu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Singapuru motoristického seriálu MS F1.

Na mestskom okruhu v Marina Bay zajazdil čas 1:42,587 min a o 208 tisícin sekundy predstihol tímového kolegu Charlesa Leclerca z Monaka.

Tretí najlepší výkon dosiahol Brit George Russell na Mercedese, ktorý zaostal o 0,324 s.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton bol na prvom tréningu najrýchlejší, Albon sa vrátil na trať