Kritizovali ho, že ostal v Rusku. Dnes je v očiach fanúšikov hrdinom

Mateusz Ponitka so spoluhráčmi po víťazstve nad Slovinskom
Mateusz Ponitka so spoluhráčmi po víťazstve nad Slovinskom (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|15. sep 2022 o 13:30

Poľský basketbalista sa zapísal do histórie.

BRATISLAVA, BERLÍN. Športovci, ktorí mali zmluvu v Rusku alebo ju tam podpísali po vypuknutí vojny, sa ocitli v krížovej paľbe. Patrili medzi nich aj basketbalisti. 

Také Francúzsko v úvodzovkách “prinútilo” svojich hráčov z národného tímu podpísať čestné vyhlásenie, že nepodpíšu zmluvu so žiadnym klubom z Ruska alebo Bieloruska, inak už nebudú oprávnení hrať na medzinárodných súťažiach.

Švédsko napríklad okamžite vylúčilo Jonasa Jerebka z reprezentácie, keď sa bývalý hráč NBA koncom marca presťahoval do CSKA Moskva.

Dvadsiateho ôsmeho februára, štyri dni po útoku Ruska na Ukrajinu a krátko po vylúčení ruských klubov z turnajov vrátane prestížnej EuroLigy, nariadili šéfovia ruských tímov európskym hráčom dočasne opustiť Rusko. Medzi týmito hráčmi bol aj Mateusz Ponitka.

Mateusz Ponitka v zápase proti Slovinsku.
Mateusz Ponitka v zápase proti Slovinsku. (Autor: SITA/AP)

Ten v lete 2021 predĺžil zmluvu s ruským tímom Zenit Petrohrad do roku 2024. V tíme bol kapitánom mužstva a jeho dres obliekal od sezóny 2019/20.

V polovici marca tohto kalendárneho roku bol medzi hráčmi, ktorí sa vrátili do Petrohradu po ‘dovolenke’. 

V skutočnosti sa hráči s klubmi museli dohodnúť, ako bude ich vzájomná spolupráca pokračovať. 

“Samozrejme, že ak by teraz niekto z Poľska podpísal zmluvu v Rusku, bola by to podobná situácia ako vo Francúzsku. Moja situácia bola ale iná. Vrátil som sa do Ruska, pretože som mal platnú zmluvu," prezradil v marci tohto roku Mateusz Ponitka.

Podal si ho hráč z NBA

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Kritizovali ho, že ostal v Rusku. Dnes je v očiach fanúšikov hrdinom