Džokej Tylicki junior chce napodobniť otca

Frederik Tylicki v sedle Mighty Mouse.
Frederik Tylicki v sedle Mighty Mouse. (Autor: ARCHÍV ZAVODISKO)
Sportnet|18. júl 2013 o 19:18

Jedenásty nemecký, piaty slovenský alebo prvý švajčiarsky triumf? Dvadsať rokov po Piggottovi riešia turfmani rébus.

BRATISLAVA. Pred dvadsiatimi rokmi bola na petržalskom hipodróme hlava na hlave. Cválalo sa historicky prvé Slovenské derby a štartoval v ňom aj najslávnejší džokej sveta Lester Piggott. Hravo ho vyhral.

Vtedy mal legendárny Angličan so šľachtickým titulom už takmer 58 rokov a za sebou okrem vyše štyroch tisícok víťazných dostihov aj 366 dní väzenia za daňové podvody.

Po prepustení z neho stihol „najhladnejší milionár sveta“ druhú mladosť – v sedle aj v súkromí. V Bratislave so Zimzalabimom z rakúskej stajne Quo Vadis zvíťazil o osem dĺžok. Ani nie o rok sa mu zo vzťahu s asistentkou Ann Ladlowovou narodil jediný syn.

Piggott za 5000 libier

Jamie Piggott (19) zhodou okolností práve včera v Killarney jazdil prvé dostihy kariéry. Otec mal v jeho veku medzi trofejami už modrú stuhu z Epsomu. Chýrne anglické derby vyhral deväťkrát, írske päťkrát, trikrát aj nemecké a talianske, raz singapurské a rok pred koncom kariéry triumfoval v slovenskom.

„Piggottove štyri štarty v Starom háji v júli 1993 nás vyšli na päťtisíc libier a rozhodne stáli za to, pomohol nám skvele odštartovať tradíciu derby,“ vraví šéf nášho turfu Marián Šurda.

Slovenské derby napíše v nedeľu s názvom Veľká cena Raiffeisen Bank International prvú kapitolu tretieho desaťročia. Podľa Šurdu má najlepšie obsadenie v strednej Európe. Dámy v klobúkoch majú vstup zadarmo.

Hofer dal šancu aj synovi

O pár rokov sa možno na štarte objaví aj Piggott junior. Teraz je tam syn Andrzeja Tylického, víťaza Slovenského derby 1996 s White Winom. Pôvodom Poliak emigroval do Nemecka, kde trikrát vyhral šampionát a dvakrát derby. Po skončení kariéry podľahol alkoholu a pred desiatimi rokmi si vzal život.

Dvadsaťsedemročného Frederika Tylického (192 víťazstiev) angažoval do sedla spolufavorita Saloon Daya najúspešnejší tréner v slovenskej derby-histórii Mario Hofer, ktorého kone získali päť z desiatich nemeckých triumfov. Pri prvom asistoval ako džokej Andrzej Tylicki.

„Ak by po 17 rokoch vyhral aj jeho syn, bol by to unikát, neviem o podobnom prípade,“ vraví Šurda. Posledným nemeckým víťazom je Carmond (2007). Jeho tréner Andreas Wöhler teraz posiela Lea El Tora a s ním Rastislava Juráčka, jedného z dvoch slovenských džokejov v Güterslohu (druhým je Jozef Bojko), ktorý s ním nedávno zvíťazil vo Frankfurte a vlani sedlal víťazného Maximoola.

Domáci tromf: Legionar

Švajčiarom sa vyhrať derby v Bratislave ešte nepodarilo, ani šestnásťnásobnému trénerskému šampiónovi Miroslavovi Weissovi. Veľkú šancu má jeho 33-ročný kolega Andreas Schärer – prihlásil Crosstowna, čerstvého držiteľa švajčiarskej modrej stuhy, ktorého povedie francúzsky džokej Frédéric Spanu. Dostihový bulletin ho tipuje za víťaza.

V boxoch bude aj Taggerton, najlepší žrebec Českého derby so slovenským pozadím – patrí totiž Pisklovej stajni MPL Racing CZ a v Horním Němčí ho trénuje giraltovský rodák Jozef Piruch.

Šance na slovenskú hymnu dvíha forma Kubovičovej Legionara, ktorého jasný líder domáceho šampionátu Zdenko Šmida vedie od výhry k výhre – v prípade ďalšieho sa mu otvorí cesta k zisku trojkoruny, vyhral totiž aj Veľkú jarnú cenu.

Kubovičová je na čele historickej bilancie trénerov v slovenských klasikách spolu s českým turfovým mágom Františkom Holčákom (po 8 víťazstiev), ktorého zastupuje Always on Sunday (Ján Havlík). Seničanka bude mať v poli okrem Legionara aj Kinga of Marmelade (Martin Srnec) a Karova (Róbert Šara).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Džokej Tylicki junior chce napodobniť otca