Dve kolá otcovia novej myšlienky vyhrali, ale...

Sportnet|22. nov 2006 o 00:00

Košice - Prvé dve kolá akéhosi pomyselného súboja zvládli iniciátori nového modelu najvyššej súťaže pästiarov na Slovensku úspešne. Trénerská komisia

i výkonný výbor SABA odobrili návrh na vytvorenie turnajového spôsobu zápolení. Konečné slovo však povie až valné zhromaždenie klubov začiatkom januára budúceho roka. "Je ale predpoklad, že zástupcovia tímov budú podporovať túto myšlienku," informoval Marián Smolák, jeden z otcov projektu. Ten by zahŕňal štyri alebo päť kôl (prvé by sa mohlo konať už vo februári 2007), pričom podujatia by prebehli vo Vranove, Dubnici, Komárne a Nitre, možno by k týmto dejiskám pribudli i Košice. O usporiadanie turnajov sa hlásia aj ďalšie centrá boxu. "Konkurenciu vítame. Celkov je u nás dosť, ale borcov pomenej, takto by boli v rovnakej pozícii všetci záujemcovia o štart v lige. Okrem toho už ani Poľsko či Maďarsko nemajú klasickú ligu, akurát Česi, kde je však množstvo klubov, dovedna 116. Nie je vylúčené, že neskôr sa obnoví znovu spoločná slovensko-česká liga. Aj o tom sme hovorili," poznamenal vranovský tréner a funkcionár, pričom zdôraznil výraznejšie zastúpenie i východoslovenských tímov, keby tento model prešiel.

Keďže v ďalšej sezóne sú majstrovstvá Európy dospelých v írskom Dubline a majstrovstvá sveta v Moskve v septembri, adepti reprezentácie by podstúpili kvalitnejšiu domácu previerku. Okrem toho je reálne, že asociácia zabezpečí aj sponzorov, ktorí by dotovali príslušnou finančnou čiastkou účastníkov v závislosti od počtu borcov, ktorých postaví každý účastník. Len treba veriť, že tieto nádeje sa nerozplynú ako chiméra a nedopadne to tak, ako vlani...

Prioritu bude mať, pravda, reprezentácia. Keďže na ME i MS je postup priamy, kto bude reprezentovať, závisí od toho, koho určia štátni tréneri. Z východu do úvahy prichádza trio Harnádek, Parlagi, Kokavec medzi seniormi. Koncom roka začínajú potom kvalifikačné turnaje o postup na olympiádu v Pekingu. Prípravou na vrcholné akcie budú jednotlivé turnaje s medzinárodnou účasťou. Rovnako tak sa na svoje vrcholy hotujú i mladíci, ktorých vedie práve M. Smolák. Po sérii akcií vrátane Turnaja olympijských nádejí práve vo Vranove budú v kalendári ME juniorov aj ME kadetov 2007. Pre tieto kategórie sú k dispozícii viacerí východniari (Balog, Bajus, Jozefov, Sisák, Gaži, Čečko a ďalší). "V našom regióne je silná mládežnícka základňa. Dôkazom sú aktuálne výsledky, ktoré dosiahli dorastenci Vranova a Košíc vo svojej lige. V kategórii mladších dorastencov sme vyhrali so značným náskokom pred Galantou, medzi staršími dominovali zase Košičania pred naším klubom," poznamenal M. Smolák a pripomenul, že ide o piaty titul vranovských nádejí. Je to zásluha niekoľkých talentovaných jednotlivcov M. a T. Sisákovcov, Gažiho, Čečka, Jozefova, Saksuna, Šiligu. "Škoda, že druhú časť už medzi staršími dorastencami nemohol absolvovať Harnádek, ktorý dovŕšil juniorský vek. V opačnom prípade by sme výraznejšie konkurovali Košiciam," dodal štátny aj klubový tréner M. Smolák.

Suverénna košická mlaď

Tak ako Vranovčania, i Košičania získali svoj primát suverénne. Zverenci trénerov Rafaela Horvátha, Jána Ondu st. a Jozefa Baloga nenašli premožiteľa na žiadnom z turnajov a triumfovali dovedna šesťkrát. "Za posledných pätnásť rokov sme získali dvanásť titulov majstrov Slovenska v družstvách mladších alebo starších dorastencov. A to je úctyhodná bilancia," mal dôvod na radosť šéf BC Lokomotíva Ján Novotný. O zlato sa pričinili hlavne Michal Onda, Ľudovít Konečný, Peter Petro, Roman Šamko, Zdenko a Pavol Konrádyovci, Vladimír Majdák, Erik Balog, Jozef Tažík, Michal Firment, Miroslav Bajus a Ján Rešetár. Mimochodom, mladší dorastenci tentoraz obsadili 6. pozíciu. Nuž, bolo by naozaj už príhodné, aby skvelá práca s mlaďou našla odraz i vo vytvorení kompaktného seniorského tímu schopného obstáť v konkurencii v rámci slovenskej ligy dospelých.

(zuk)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dve kolá otcovia novej myšlienky vyhrali, ale...