Dvadsiatka prehrala vo štvrťfinále s Fínskom 5:8

(Autor: SITA/AP)
Sportnet|2. jan 2012 o 23:52

Slovenskí hokejoví reprezentanti do dvadsať rokov prehrali vo štvrťfinále svetového šampionátu s favorizovaným Fínskom 5:8.


Zverenci Ernesta Bokroša vstúpili do zápasu zle, keď už v piatej minúte si zrazil Matej Bene puk do vlastnej bránky. Fíni sa dostali následne do ďalšieho tlaku, keď mali presilovku piatich na troch, naši sa však ubránili a v pätnástej minúte vyrovnali. Hrdina zápasu so Švajčiarmi Matúš Chovan dorazil strelu Richarda Mráza.

Fínski hráči, ale dokázali už o osem sekúnd streliť druhý gól zásluhou Roope Hamailainena. Ten doklepol do prázdnej bránky puk, ktorý nešťastne pred seba vyrazil brankár Juraj Šimboch.

Tvrdoň vyrovnával na konci tretiny na 2:2

Slováci sa však nevzdali, už o pár sekúnd mohol vyrovnať Mráz, ktorý tvrdou strelou trafil len tyčku. Tesne pred koncom úvodnej tretiny sme si vybojovali prvú presilovku, ktorú sme dokázali využiť. Konkrétne sa trafil v čase 19:30 Marek Tvrdoň.

Slovenskí hokejisti vstúpili aktívne do druhej tretiny, keď si vybojovali aj presilovku, v ktorej mali šancu na gól. Ten však strelili opäť skôr naši súperi, konkrétne ich hviezdny kapitán Mikael Granlund. Trošku negatívom bol jasný faul na nášho hráča, ktorý šanci predchádzal. Chvíľu na to Fíni udreli aj štvrtýkrát, keď sa presadil Granlundov brat Markus.

Následne sa slovenská hra už kompletne rozpadla a nepodržal nás ani brankár Šimboch, ktorý dostal lacný piaty gól od strelca štvrtého gólu Markusa Granlunda a v bránke ho vystriedal Dominik Riečický.

Slováci rýchlo prehrávali 2:6

V tridsiatejprvej minúte to už bolo 2:6, keď naša obrana spravila ďalšiu chybu a bekhendovým blafákom prekonal Riečického Aleksander Barkov.

Slováci sa dostali z tlaku Fínov až v tridsiatejšiestej minúte, keď Chovan šťastne tečoval puk rovno na hokejku Mráza, ktorý znížil na 3:6.

Tretiu tretinu sme začali tlakom, ale dlhšie sme ho nevedeli využiť, až sa v 55. minúte individuálne presadil Martin Ďaloga. Pár sekúnd po góle si vypýtal faul na Mráz. Mali sme v nej viacero sľubných šancí, ale Fíni sa s ťažkosťami ubránili.

Tretia tretina skončila 2:2

V ďalších momentoch sa odvrátilo od slovenských hokejistov aj šťastie. Matúš Chovan nešťastne narazil na mantinel jedného z Fínov, za čo dostal trest päť plus do konca zápasu. Fínski hokejisti strelili gól na 7:4 zásluhou Donskoia. Definitívny rozklad nášho tímu prišiel po faule Petra Trška, ktorý ponúkol Fínom presilovku 5 na 3. Tú vyžil na ôsmy gól Pulkkinen.

Po Chovanovom vylúčení sa posunul do prvého útoku mladý Marko Daňo, ktorý pol minúty pred koncom znížil na konečných 5:8.

Slováci sa stretnú v súboji o piate miesto s Českom, ktoré vo štvrťfinále prehralo s Ruskom 1:2 po predĺžení.

ico

Výsledky štvrťfinále MS:

Fínsko - Slovensko 8:5 (2:2, 4:1, 2:2)

Góly: 5. Armia, 15. Hämäläinen (Kuronen), 26. Mikael Granlund (Ristolainen, Pulkkinen), 27. Markus Granlund (Mikael Granlund), 30. Markus Granlund (Mikael Granlund), 32. Barkov (M. Aaltonen, Ristolainen), 53. Donskoi (Pokka), 54. Pulkkinen (Mikael Granlund, Markus Granlund) - 15. Matúš Chovan (R. Mráz), 20. M. Tvrdoň (Bubela, A. Jánošík), 34. R. Mráz (Marinčin, Matúš Chovan), 45. Martin Ďaloga (M. Daňo), 60. M. Daňo (R. Mráz, Jurčo)

Vylúčení: 4:8 na 2 min, navyše: 52. Matúš Chovan 5+DKZ za narazenie na mantinel, 59. M. Tvrdoň (obaja SR) za nešp. správanie, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bulanov (Rus.), Reiber (Švaj.) - Fluri (Švaj.), Sivov (Rus.), 14 558 divákov. Strely na bránku: 38:29.

Fínsko: Aittokallio - Mäkinen, Hakanpää, Hovinen, Pokka, Rikola, Ristolainen - Pulkkinen, Markus Granlund, Mikael Granlund - Armia, Salomäki, Donskoi - Ruuttu, M. Aaltonen, Barkov - Hännikäinen, Hämäläinen, Kuronen - Paajanen

Slovensko: Šimboch (30. Riečický) - Marinčin, Gernát, A. Jánošík, Čerešňák, Trška, Čajkovský, Bezuška, Kurali - R. Mráz, Jurčo, Matúš Chovan - Toman, M. Tvrdoň, Bubela - M. Hinďoš, Bene, Matoušek - Dolník, Martin Ďaloga, M. Daňo

Ernest Bokroš, tréner SR: "Stretnutie sme nezvládli v druhej tretine, ktorú sme hrali dosť nedisciplinovane a boli sme často vylučovaní. Celkovo sme ju prehrali 1:4. Myslím si, že tá päťminútová presilovka v tretej tretine, keď dali dva góly, posunula Fínov do takej ľahšej hry. Treba povedať, že to bolo prísne vylúčenie, pretože direktoriát s najväčšou pravdepodobnosťou už rozhodol, že Matúš Chovan, ktorý bol vylúčený na 5+DKZ, bude v poslednom zápase hrať a na videu posúdili, že to nebol faul. V priebehu tých piatich minút sme však dostali dva góly, čiže mužstvo možno cítilo trochu krivdu. Celkovo si však myslím, že dať Fínom päť gólov, to je čo sa týka ofenzívy slušný výkon, no v tej defenzíve sme dnes trošku zlyhali. Vrátane brankárov, v takýchto ťažkých stretnutiach musia mať lepšiu percentuálnu úspešnosť. Myslím si, že 5. či 6. miesto je pre nás taká medaila. Prvý cieľ bol nehrať o záchranu a keď sme sa dostali ďalej zo skupiny, chceli sme odohrať čo najlepšie stretnutie, no dnes nám to nevyšlo."

Tomáš Jurčo, útočník SR: "Chovan nemal dostať päťminútový trest. Mohli to byť dve minúty. Bolo to pre nás veľmi prísne. Nechcem komentovať rozhodcov, bolo to ich rozhodnutie, nás však spomalilo. Myslím, že ak by sme nehrali v oslabení, mohli sme sa ešte vrátiť do zápasu. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Mohli sme dať štyri góly za štyri minúty ako v sobotu."

Teemu Pulkkinen, útočník Fínska: "Dosiahli sme dôležité víťazstvo. Nehrali sme však tak, ako sme si predsavzali. Vyhrali sme však a to je dôležité."

Markus Granlund, útočník Fínska: "Švédi majú veľmi dobrý tím a v semifinále proti ním s podobným výkonom nemôžeme uspieť. Musíme hrať lepšie v defenzíve, viac korčuľovať a ísť viac do tela. So Slovákmi sme nepodali najlepší výkon, musíme sa z tohto zápasu poučiť. Mali sme ho pod kontrolou, ale vlastnými chybami sme ho zbytočne dramatizovali."

Rusko - Česko 2:1 po predĺžení (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Gól: 33. Apalkov (Barbašov, Arzamascev), 62. Želďakov (Kučerov) - 28. Čulek (Hertl, Jaškin), 16 581 divákov

Skupina o záchranu:

Švajčiarsko - Dánsko 4:3 po predĺžení (2:2, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 2. Schneuwly (Martschini, Amstutz), 4. Bertaggia (Andrighetto), 23. Hofmann, 64. Richard (Bertaggia, Trutmann) - 2. O Björkstrand (P. Björkstrand, Spelling), 17. N. Jensen (P. Björkstrand, Bau-Hansen), 28. N. Jensen (Rahbek)

Tabuľka - skupina o záchranu:

1. Švajčiarsko 2 1 1 0 0 9:6 5

2 USA 1 1 0 0 0 11:3 3

3 Dánsko 2 0 0 1 1 6:15 1

4 Lotyšsko 1 0 0 0 1 3:5 0

SITA, szlh.sk

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dvadsiatka prehrala vo štvrťfinále s Fínskom 5:8