Drahovský: Košický futsal patrí do extraligy

V reprezentačnom drese Slovenska. Pri senzačnom víťazstve v Taliansku (2:1) v decembri minulého roka.
V reprezentačnom drese Slovenska. Pri senzačnom víťazstve v Taliansku (2:1) v decembri minulého roka. (Autor: facebook TD/Slovenský futsal)
Daniel Dedina|20. sep 2016 o 00:00

Sníva sen o špičkovej európskej lige a verí v úspech s reprezentáciou.

KOŠICE. Najlepší slovenský futsalista súčasnosti. V prípade Tomáša Drahovského nejde len o subjektívne konštatovanie, ale o realitu. Najlepšie ju dokumentuje zisk ocenení Futsalista sezóny 2013/14 a Futsalista roka 2015.  Dvere do sveta profesionálneho športu otvorilo rodákovi zo Starej Ľubovne pôsobenie v košických kluboch RCS a PKP. Mimoriadne úspešne si počínal v Slov-Maticu FOFO Bratislava. Po tom, čo sa podmienky v bratislavskom klube zmenili, namieril si to do Maďarska. Druhú sezónu pôsobí v tíme tamojšieho majstra, Eto Rába Györ.

Azda niet futbalistu, ktorý by si v mladom veku nevyskúšal aj hru v telocvični. Väčšina to berie ako vítaný doplnok k „veľkému“ futbalu, nezriedka sa však nájdu aj takí, ktorým vôbec nevonia, pretože razom odhalí ich technické nedostatky. A na druhej strane sú potom hráči, ktorým palubovky natoľko učarujú, že sa definitívne rozhodnú presedlať na futsal.

Presne to je prípad Tomáša Drahovského, ktorý sa v začiatkoch venoval futbalu v rodnej Starej Ľubovni. Zvíťazila ale uňho láska k futsalu a urobil viac než dobre. V nasledujúcich rokoch sa totiž vyprofiloval na najlepšieho hráča pod Tatrami a stal sa výraznou oporou slovenskej reprezentácie. Navyše, potenciál rastu jeho športovej výkonnosti je stále veľký, veď čochvíľa bude mať len 24 rokov.

S Tomášom Drahovským sme na prahu sezóny 2016/17 (nový ročník maďarskej ligy odštartoval minulý týždeň, Györ na úvod zdolal Gocsej 8:3, Drahovského bilancia bola jeden gól a dve asistencie) hovorili na aktuálne futsalové témy, ale neobišli sme ani jeho začiatky na východe Slovenska.

Do Györu ste prestúpili pred minulou sezónou. Ako hodnotíte doterajšie pôsobenie v krajine našich južných susedov?

„Nedá sa hodnotiť inak ako nadmieru úspešné. Z tímového pohľadu sme v uplynulej sezóne vyhrali všetko, čo sme si stanovili za cieľ. Podarilo sa nám vyhrať maďarskú ligu, pohár aj superpohár. V UEFA Futsal Cupe (futsalová obdoba Ligy majstrov, pozn. red.) sme sa prebojovali až do Top 16, kde nám ale žreb veľmi neprial. Spokojný som bol aj z individuálneho hľadiska. Stal som sa najlepším strelcom tímu i celej maďarskej ligy.“

Aké ambície má klub v novej sezóne?

„Tie sa výrazne nemenia. Na domácej scéne je cieľom opäť vyhrať všetky trofeje. Vo Futsal Cupe sa chceme pobiť o postup do Final Four.“
S futsalom ste začínali v Starej Ľubovni, svoj talent ste následne rozvíjali v Košiciach. Ako si spomínate na svoje začiatky na východe Slovenska?
„Sú to veľmi príjemné spomienky. Moje absolútne prvé futsalové kroky sa viažu ešte k hale v Starej Ľubovni, kde som hrával tamojšiu populárnu zimnú futsalovú ligu. Vďaka jednému známemu som sa dostal ku košickým juniorom. Odtiaľ už viedla moja cesta prudko nahor. Po pár mesiacoch som hrával slovenskú a onedlho aj českú najvyššiu súťaž. Boli to naozaj krásne časy, keď som sa ešte len priúčal základom tohto športu, ktorý ma úplne opantal. Aj s odstupom času môžem konštatovať, že som veľmi vďačný všetkým ľudom, ktorí sa v Košiciach starajú o mládežnícky futsal a snažia sa z mladých talentov vychovávať budúcich reprezentantov.“

Kráľ slovenského futsalu. Na slávnostnom podujatí Top Futsal 2015 bral viacero ocenení, vrátane toho najcennejšieho.
Kráľ slovenského futsalu. Na slávnostnom podujatí Top Futsal 2015 bral viacero ocenení, vrátane toho najcennejšieho. (Autor: facebook TD/fotosport.sk)

Košice pred pár rokmi zmizli z mapy účastníkov najvyššej seniorskej súťaže a nie sú na nej dodnes...

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Drahovský: Košický futsal patrí do extraligy