Dostihové derby má jubileum: príde Demuro

Sportnet|13. júl 2012 o 22:24

Džokejskou hviezdou nedeľňajšieho dvadsiateho Slovenského derby bude taliansky svetobežník – v sedle domáceho favorita.

BRATISLAVA. Derby je inštitúcia stará 232 rokov, ale to slovenské má vek svojej republiky. V nedeľu sa v bratislavskom Starom háji pobeží jubilejný, dvadsiaty raz.

Na premiéru v júli 1993 prišlo desaťtisíc divákov. Pred plnými tribúnami v sedle víťazného Zimzalabima s anglickou dôstojnosťou promenoval najslávnejší džokej 20. storočia sir Lester Piggott.

O desať rokov na podobne zaplnenom hipodróme vládla úplne iná atmosféra, lebo vyhral najväčší šoumen spomedzi svetovej elity – Talian Lanfranco Dettori.

Prominent z Talianska

Efektný a unikátny výskok zo strmeňov predviedol už po prvom víťazstve. „Čo ak náhodou už ďalšie nedosiahnem?“ smial sa.

Keď s Muskatsturmom docválal v derby ako prvý, rozjarený vravel šéfovi slovenského turfu Mariánovi Šurdovi: „Päť rokov ste ma uháňali po svete, aby som sem prišiel. Pošlite mi sem nejakú televíziu, nech povzbudím vašich turfmanov, veď ja som tu na ceste dobrej vôle.“ A o chvíľu už do kamery nadšene rozprával, ako skvele sa cíti a že lepšiu zábavu ako dostihy nepozná.

Prominentným hosťom 20. ročníka s dotáciou 60 000 eur bude Dettoriho 33-ročný krajan Mirco Demuro, päťnásobný taliansky šampión. Vlani senzačne získal aj najlukratívnejší Dubajský svetový pohár.

„Milujem Frankieho, lebo je Talian a vyhral úžasne veľa dostihov, ale mojím idolom je Američan Jerry Bailey,“ povedal Demuro.

Slovenské je inter-derby

Naše derby je termínovo posledné v stredoeurópskom regióne. „Ako nováčik sme si nemohli vyberať,“ vysvetľuje Šurda. „Rozhodnutie usporadúvať ho až v tretiu júlovú nedeľu sa však ukázalo šťastné, lebo núkame to, čo iní navôkol nemôžu: možnosť reparátu a súboje víťazov derby okolitých krajín.“

Zajtra na seba narazia víťazi Maďarska (Latin Lover) a Česka (Kadyny). Z Českého derby sú na bratislavskej štartovej listine dokonca prví piati!

Demuru, ktorý už jazdil kone zo slovenského tréningu vrátane najslávnejšieho Ryana, ale ešte nikdy na slovenskej dráhe, do nedeľňajšieho derby angažovala senická stajňa OMS. Posadí sa na hnedáka Move Your Vision, ktorý druhým miestom v pražskej Chuchli pod vedením Zdenka Šmidu nenaplnil ambície trénerky Zuzany Kubovičovej. Tá by rada vyhrala derby aj tretí raz: premiérovo sa jej to podarilo v roku 2008 s Teddym Readym a o dva roky s Innovatorom.

V jedenástke koní sú dokopy štyri zo slovenského tréningu: tri z lotu šampiónky Kubovičovej (okrem Move Your Vision ešte Atack a Vagosh) a Hanáčkov Red Mission. „Čiernym koňom“ by mohol byť nemecký Maximool, ktorého berlínsky tréner Roland Dzubasz dohlásil v poslednej chvíli za päťnásobok štartovného – osedlá ho v Nemecku pôsobiaci Slovák Rastislav Juráček.

Dámy v klobúkoch majú na míting s deviatimi dostihmi voľný vstup – sprievodný program derby totiž obsahuje aj klobúkovú súťaž.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Dostihové derby má jubileum: príde Demuro