Derby nemalo náboj, Svit dominoval

Jasná záležitosť. Iskra Svit porazila Spišiakov o 27 bodov.
Jasná záležitosť. Iskra Svit porazila Spišiakov o 27 bodov. (Autor: Richard Hudeček)
Sportnet|16. okt 2013 o 00:00

Väčší náboj chýbal tradičnému podtatranskému derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou.

Väčší náboj chýbal tradičnému podtatranskému derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou v pondelkovej predohrávke 4. kola extraligy basketbalistov. Domáci mali duel jasne pod kontrolou a vyhrali ho presvedčivo o 27 bodov (102:75).

SVIT. Pre „medvede“ to bol pritom už tretí majstrovský zápas v priebehu len šiestich dní. Po triumfe nad Handlovou i Interom Bratislava tak oslavovali vo Svite tretie prvenstvo v rade i posun na čelo tabuľky.

Príležitosť zasiahnuť do hry dostali proti Spišiakom všetci dvanásti hráči, ktorých mal americký tréner Svitu David Solomon k dispozícii. Všetci sa zapísali do streleckej listiny, diváci videli stovku, ktorú zaznamenal Filip Dratva i záverečný efektný kôš v podaní ďalšieho mladíka Adama Budaya.

„Na súpera sme boli dobre pripravení, už sme s ním hrali aj v príprave. Vedeli sme ako približne budú hrať. Vzhľadom na ich finančné možnosti sa niečo také aj dalo očakávať. Pre nás je dôležité, že príležitosť dostali všetci chalani, aj tí, ktorí dostávajú menej šancí. Je to pre nich cenná skúsenosť,“ povedal po zápase domáci pivot Ivan Židzik.

Na palubovke strávil 21 minút, počas ktorých zaznamenal 13 bodov, šesť doskokov a dve asistencie.

„Tréner mi dal dosť priestoru, snažil som sa ho nesklamať. Sme radi, že sme vyhrali všetky tri domáce zápasy. Aj v tých ďalších sa budeme snažiť doma neprehrať,“ zdôraznil Židzik, ktorý je v tíme Svitu nováčikom.

Už od svojich trinástich rokov bol v českom Zlíne. Potom hrával basketbal dva roky v USA, kde študoval na vysokej škole. Teraz sa na rok vrátil späť na Slovensko, po sezóne by chcel ísť znovu doštudovať do USA.

„Pôvodne som zamýšľal ostať doma v Považskej Bystrici a študovať v Trenčíne vysokú školu, no potom prišiel Svit so zaujímavou možnosťou hrať v extralige, ponúkli mi dobré podmienky, tak som si povedal, že to vyskúšam,“ ozrejmil Ivan Židzik.

Znanec sa cítil ako doma

Špecifický bol pondelkový zápas pre dlhoročného kapitána Svitu Eduarda Znanca. Ten sa totiž vrátil „domov“ už ako hráč Spišskej Novej Vsi.

„Bolo to celkom normálne, ani som to nijako zvláštne nevnímal. Bolo to také klasické derby, žiaľ, opäť som bol v družstve, ktoré prehralo,“ s úsmevom poznamenal Znanec, ktorý v stretnutí zaznamenal 10 bodov.

„Chceli sme domácich potrápiť viac, no príliš sa nám nedarila streľba. Svit má svoju kvalitu a týmto výkonom sme na neho jednoznačne nestačili,“ vyzdvihol kvalitu súpera nestarnúci pivot.

Derby chýbal väčší náboj nielen na ihrisku, ale aj v hľadisku, kde tentoraz absentoval hosťujúci fanklub.

„Myslím si, že to je tou situáciou, aká je momentálne v basketbale na Spiši. Ťažko sa chodí povzbudzovať mužstvo, ktoré prehráva každý zápas pomerne vysokým bodovým rozdielom. Ja ale verím tomu, že sa dáme dokopy, že budeme hrať lepšie a že sa nám podarí nejaký zápas vyhrať,“ uzavrel Edo Znanec.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Derby nemalo náboj, Svit dominoval