26.07.2021 02:00
Deň 3
Tokio 2020
Koniec

Barteková premáhala slzy: Neviem, či mám na to ešte nervy

Danka Barteková na OH Tokio 2020.
Danka Barteková na OH Tokio 2020. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|26. júl 2021 o 11:32

Slovenka do finále skeetu nepostúpila.

BRATISLAVA, TOKIO. Pred odletom na olympijské hry do Tokia si verila. Bola dobre naladená. „Odchádzam s tým, že budem spokojná, ak sa mi podarí streliť na súťaži to, čo strieľam v tréningu,“ hovorila Danka Barteková. 

Päťnásobná majsterka Európy v skeete sa na OH 2020 v Tokiu pripravovala niekoľko mesiacov v Taliansku na strelnici v Montecatini pod vedením dvojice trénerov Sandra Belliniho a Marca Innocentiho. 

V Tokiu sa jej na v tréningoch strieľalo fantasticky. „Vedela som však, že vzhľadom na podmienky to bude v súťaži náročné, ale nepripúšťala som si neúspech. Cítila som sa vo výbornej forme,“ opisovala pre oficiálnu stránku Slovenského olympijského a športového výboru.

Olympijská súťaž jej nevyšla úplne podľa predstáv.  

Bronzová medailistka z Londýna 2012 bola po prvom kvalifikačnom dni na 9. mieste so skóre 71 zo 75 terčov. Pričom v druhom kole minula tri terče.

„Do druhého dňa som išla s tým, že do toho dám maximum. Bol to taký vabank,“ vravela pre olympic.sk.

Dve krízové situácie nezvládla

Druhý časť kvalifikácie začala dobre a až do ôsmeho stanovišťa bola bezchybná.

Potom však minula a výrazne si skomplikovala situáciu. V záverečnej piatej položke pridala ďalšie dve chyby a prišla o finálovú účasť.

Na rozstrel jej chýbali dva terče. V súťaži obsadila 13. priečku. 

Po pretekoch bola smutná a premáhala slzy. 

"Za preteky som si prešla všetkými druhmi emocií. Nezvládla som dve krízove situácie, zvládla som desať. Vybojovala som si veľké vnútorné súboje, no na druhej strane neprišlo, čo malo prísť," hovorila pre RTVS. 

V druhej časti kvalifikácie trafila 47 z 50 terčov. 

„Žiaľ, bolo to málo na to, aby som dopadla lepšie. Odchádzam však s čistým svedomím, že som na strelnici zo seba dostala všetko, čo som vedela. Neviem, čo ešte viac by som mohla urobiť,“ tvrdila.

Školácka chyba

„Mala som obrovskú smolu na stanovišti číslo sedem, ktoré je relatívne jednoduché. Chcela som si počkať, kým vystrelí súperka na vedľajšom strelisku, no akosi sa k tomu nemala a ja som nepochopiteľne znervóznela. Bola to školácka chyba nehodná olympiády. Zbytočne som prišla o dva holuby... Je mi veľmi ľúto, že to takto dopadlo,“ hovorila členka Športového centra polície Bratislava.

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: TASR/AP)

Celkový výkon 118 bodov hodnotila ako dobrý. Bohužiaľ, nestačil na postup medzi finálovú šestku.

„Za normálnych okolností je to jasne finálový súčet, v najhoršom sa ním dostanete do rozstrelu o finále. Naozaj tomu nerozumiem. Neskutočne som však bojovala, dala som do toho všetko. Vybojovala som sama so sebou veľmi veľa mikrosúbojov,“ vravela Barteková. 

Barteková: Z Tokia odchádzam so cťou

Zo štyroch olympijských účastí je tokijský výsledok tretí v poradí. Najviac sa jej darilo na olympiáde v Londýne, kde získala bronz. Pri premiére v Pekingu 2008 vybojovala 8. priečku. Horšie ako v Tokiu skončila len na predchádzajúcich OH v Rio de Janeiro – 16. miesto.

Barteková na jeseň oslávi 37. narodeniny a naznačila, že jej kariéra sa chýli ku koncu. 

Po olympijskej súťaži ešte nevedela odpovedať, či je toto jej posledná olympiáda. 

„Je príliš skoro po súťaži, teraz absolútne neviem, čo bude ďalej. Neviem, či mám ešte na toto nervy. Pri streľbe ma stále držala moja ctižiadosť a ochota tvrdo na sebe pracovať. Aj vďaka tomu som sa dnes nezrútila tak ako po Riu, kde to – čo sa týka mojich vnútorných pocitov – dopadlo oveľa horšie. Z Tokia odchádzam so cťou a zdvihnutou hlavou,“ premáhala slzy. 

V Tokiu to bolo jej jediné súťažné vystúpenie. Teraz čaká Bartekovú volebná kampaň do komisie Športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Po olympiáde jej uplynie mandát, ktorý získala v Londýne. 

Olympionici si v hlasovaní vyberajú aktuálne 4 nových členov MOV, ktorí zastupujú ich záujmy.

Na olympiáde nasledujú súťaže v streľbe na trap. V stredu sa do kvalifikácie zapoja Zuzana Rehák-Štefečeková a Erik Varga.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Barteková premáhala slzy: Neviem, či mám na to ešte nervy