Slovenský šampión bol opäť dlho v hre o víťazstvo. Stalo sa mu však to isté, čo vlani

Matúš Štoček počas pretekov V4 v Novej Bani 2023.
Matúš Štoček počas pretekov V4 v Novej Bani 2023. (Autor: Ján Melicher)
Miroslav Kováčik|9. júl 2023 o 17:25

Matúš Štoček obsadil 5. miesto.

Visegrad 4 Bicycle Race 2023

Jednodňové preteky (Nová Baňa - Nová Baňa, 144 km):

1.

Maciej Paterski

Poľsko

Voster ATS

3:39:40 h

2.

Piotr Brozyna

Poľsko

Voster ATS

+ 0 s

3.

Michael Boroš

Česko

Elkov - Kasper

+ 0 s

4.

Adam Ťoupalík

Česko

Elkov - Kasper

+ 0 s

5.

Matúš Štoček

Slovensko

ATT Investments

+ 49 s

6.

Dylan Hopkins

Austrália

Ljubljana Gusto Santic

+ 49 s

11.

Lukáš Kubiš

Slovensko

Dukla Banská Bystrica

+ 4:05 min

18.

Samuel Tuka

Slovensko

Dukla Banská Bystrica

+ 7:44 min

21.

Samuel Kováč

Slovensko

Cycling Academy Trenčín

+ 10:27 min

NOVÁ BAŇA. "Nechýbalo mi nič, potreboval by som mať o desať kíl menej," reagoval vlani Matúš Štoček na otázku, čo mu chýbalo k tomu, aby počas pretekov V4 v Novej Bani mohol bojovať o víťazstvo. 

Vtedy stratil kontakt s najlepšími v záverečnom okruhu. V stúpaní Borina zaútočila dvojica pretekárov, ktorí si vytvorili rozhodujúci náskok. 

Štoček na to nedokázal reagovať a napokon si v záverečnom šprinte vybojoval štvrté miesto. Bolo to však umiestnenie, s ktorým bol spokojný.

O dvanásť mesiacov neskôr vstupoval do týchto pretekov už ako úradujúci slovenský majster a robil si zálusk na ešte o niečo lepší výsledok.

Stalo sa mu však presne to isté.

V poslednom stúpaní nestačil na zvýšené tempo súperov, keď sa osemčlenná vedúca skupina rozdelila. Za potlesku divákov v Novej Bani napokon prišiel Štoček do cieľa piaty, ako najlepší zo Slovákov.

"Trochu ma mrzí, že rovnako ako vlani ma utrhli v tom istom mieste. Ale nakoniec som bol najsilnejší v druhej skupine, to je fajn. Top 5 sa počíta, sú za to UCI body," povedal Štoček bezprostredne po skončení pretekov.

Priebeh pretekov V4 Bicycle Race

Slovenská časť v rámci seriálu pretekov V4 sa oproti minulému roku nezmenila. Cyklistov čakalo 144 kilometrov, počas ktorých zdolali 2470 výškových metrov.

Prevažná časť pretekov sa odohrala na veľkom okruhu, kde nastala veľká selekcia pôvodne 111-členného pelotónu. Prispelo k tomu aj veľké teplo.

VIDEO: Záznam celých pretekov V4 v Novej Bani

V Novej Bani sa rozhodovalo na malom okruhu, ktorý meral 12,5 kilometra. Išiel sa trikrát, no už predtým bolo stiahnutých z trate množstvo cyklistov. Zo spomínaných viac ako sto ich zostalo na trati len 21.

V nájazde do predposledného kola sa naskytol slovenským fanúšikom pekný pohľad, pretože na čele vedúcej skupiny bol Štoček a hneď za ním bol na druhom mieste Lukáš Kubiš z banskobystrickej Dukly.

Účastník olympijských hier v Tokiu však následne stratil kontakt. 

Z pohľadu ambícii na víťazstvo mu bolo osudné takisto stúpanie Borina (1,4 km, priemerný sklon 10,6 %, pozn.), ktoré bolo najťažším miestom na trati.

Lukáš Kubiš.
Lukáš Kubiš. (Autor: Ján Melicher)

V poslednom kole sa dostali dopredu tímové dvojičky - Adam Ťoupalík a Michael Boroš (Elkov - Kasper) a Piotr Brozyna s Maciejom Paterskim (Voster ATS).

Záverečný špurt však oveľa lepšie zvládli jazdci poľského tímu, pričom z víťazstva sa tešil Paterski. Ten je po polovici seriálu V4 na prvom mieste, keďže v sobotných pretekoch v Maďarsku obsadil druhé miesto.

Matúš Štoček stratil na víťaza 49 sekúnd. Napokon jedenásty Lukáš Kubiš, ako druhý najlepší Slovák, zaostal o viac ako štyri minúty za Paterskim.

"S umiestnením vôbec spokojný nie som. Je to tak ako to je. Nohy neboli ideálne. Jedna vec je, že sme išli ťažké preteky Okolo Rakúska minulý týždeň, bolo to vidieť. Cítil som to. Po štvrtku sme mali len jeden deň voľna.

Následne sme išli do Maďarska, kde preteky tiež neboli jednoduché. Teraz sme súťažili v tejto horúčave. Nie som spokojný," povedal Kubiš pre cycling-info.sk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Slovenský šampión bol opäť dlho v hre o víťazstvo. Stalo sa mu však to isté, čo vlani