Čo mu chýbalo k tomu, aby vyhral? O desať kíl menej, hovorí Štoček

Matúš Štoček.
Matúš Štoček. (Autor: attinvestments_team/ instagram)
Miroslav Kováčik|25. júl 2022 o 11:22

Preteky v Novej Bani ukončili sériu podujatí V4.

NOVÁ BAŇA. Pri premiére pokazilo celkový dojem z pretekov snáď len zlé počasie. Pre dážď musela byť dokonca o pár kilometrov skrátená aj trať. 

Po roku Nová Baňa opäť hostila slovenskú časť pretekov seriálu krajín V4 a tentokrát vyšlo všetko na jednotku. Zaujímavý vývoj sledovalo popri trati množstvo fanúšikov, ktorí povzbudzovali nielen domácich cyklistov.

V závere sa nahromadili do cieľa, ktorý bol na námestí Novej Bane. Pozdĺž zábran sledovali špurt desiatky ľudí. Niektorí medzi sebou tipovali, kto vyhrá. 

"Bolo to pekné. Ľudia povzbudzovali a je fajn, keď v stúpaní počujete svoje meno. Je to príjemné a ďakujem všetkým, ktorí prišli. Vyšlo aj počasie, keďže nebolo až také teplo," povedal po pretekoch Matúš Štoček.

Výkonom prekvapil aj seba

Práve jazdec tímu ATT Investments bol najlepším Slovákom a celkovo obsadil štvrté miesto. V úvode mal jeho tím dobré karty v rukách, keďže mal svojho jazdca vpredu, a tak nemusel v pelotóne udávať tempo.

V úvode bolo pokusov o únik veľmi veľa, ale úspešné neboli. Keď sa však napokon oddelila silná štvorica pretekárov, Štoček medzi nimi nechýbal. 

"Dobre zachytil nástup Kukrleho z Elkovu. Odišli sme štyria a keďže jazdci zo silných tímov boli vpredu so mnou, tak vzadu nemal kto ťahať," uviedol.

Matúš Štoček (v popredí) počas pretekov V4 v Novej Bani 2022.
Matúš Štoček (v popredí) počas pretekov V4 v Novej Bani 2022. (Zdroj: visegrad4bicyclerace.com, Autor: Ján Melicher)

Vedúca skupina sa potom ešte rozrástla a bolo jasné, že sa rozhodne v poslednom okruhu. Diváci na LED obrazovkách mohli vidieť aj kľúčové okamihy, keď v stúpaní nastúpili Adam Ťoupalík a neskorší víťaz Thomas Pesenti.

"V poslednom kole to už bolo o tom, kto na čo má. Ten kopec mal možno iba kilometer a pol, ale bol skutočne veľmi náročný.

Ja si myslím, že som to takticky zvládol dobre a fyzicky ešte lepšie. Nečakal som, že zrovna ja budem vpredu. Vyšlo to fajn, za čo som rád," povedal Štoček. 

Dvadsaťtriročný cyklista priznal, že je rád, že po pretekoch Okolo Slovenska sa na doma jazdia aj ďalšie medzinárodné preteky.

Čo mu však chýbalo na to, aby mohol v Novej Bani bojovať o víťazstvo? "Nechýbalo mi nič, potreboval som mať o desať kíl menej," dodal s úsmevom. 

Ťoupalíka mrzel záverečný špurt

Druhým miestom v Novej Bani si potvrdil pozíciu víťaza celého seriálu V4 Adam Ťoupalík. Jazdec tímu Elkov - Kasper nazbieral 80 zo 120 možných bodov. 

"Tento okruh sa mi páčil, v kopcoch sme ako tím silní, takže nám to vyhovovalo. V záverečnom špurte som si veril.

Začali sme na posledných 150 metroch, Talian bol trošku predo mnou a už som ho nestihol predstihnúť. Mrzí ma to, ale čo sa s tým dá robiť," povedal. 

V rozhovore pre Sportnet priznal, že v jednu chvíľu si myslel, že v Novej Bani prenikavý výsledok nedosiahne. Strata sa zdala byť veľká.

"Keď odišla tá štvorica zdalo sa, že je po pretekoch. My sme vpredu mali Michaela (Kukrleho) a celkovo sa v pelotóne moc nechcelo nikomu ťahať. 

Keď sme však tri kolá pred koncom išli to prudké stúpanie, poľský pretekár rozbehol tempo a vrchole sme mali asi 30 sekúnd náskok. Bol tam so mnou aj brat a podarilo sa nám dostať do vedúcej skupiny," hovorí Ťoupalík.

Pre neho ide už o druhé celkové víťazstvo na pretekoch V4. Avšak napriek tomu, že obhajoval triumf z minulého roka, nebol od začiatku lídrom Elkovu. 

"V prvých pretekoch sme nevedeli, na koho pôjdeme. Ale keďže sa mi podarilo vyhrať v Brne, tak potom to už bolo akoby dané, že sa budem držať vpredu a každé z tých štyroch pretekov sa budem snažiť dôjsť v Top 10," dodal. 

Niektorí cyklisti frflali

Riaditeľ podujatia Ján Žilovec v prvom rade vyzdvihol skutočnosť, že až na zdravotnú indispozíciu jednej cyklistky počas sobotňajších pretekov, sa športový víkend v Novej Bani zaobišiel bez vážnych zranení. 

Podobne ako vlani dostal pozitívnu spätnú väzbu od pretekárov či športových riaditeľov. Sám priznal, že okruh, ktorý organizátori pripravili, bol veľmi ťažký. 

"Myslím si, že sme tu v Novej Bani dosiahli maximálnu možnú náročnosť okruhu. Ale videli sme, že ho zvládli aj jemné ženy, takže verím, že to prijali aj muži, ktorí síce trochu frflali, že je to moc ťažké.

Okruh bol spravodlivý v tom, že to bolo o výkone. A tiež mali tí najlepší aj kúsok šťastia, že boli v správnom čase na správnom mieste," vraví Žilovec.

Spokojný bol aj s premiérou ženských pretekov s názvom GROUPAMA Ladies Race Slovakia 2022. Boli to vôbec prvýkrát, čo Slovensko organizovalo medzinárodné ženské preteky pod hlavičkou UCI.

"Myslím si, že to dopadlo veľmi dobre. Milo ma prekvapil záujem Pro Tour tímov a zároveň ma to veľmi povzbudilo smerom do ďalších ročníkov.

A keď už u mužov nespĺňame kritéria, aby tu mohli štartovať tie najlepšie tímy, je skvelé, že je to možné v prípade žien," dodal Žilovec.

Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022

Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022.
Partneri podujatia Visegrad 4 Bicycle Race 2022. (Autor: visegrad4bicyclerace.com)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Čo mu chýbalo k tomu, aby vyhral? O desať kíl menej, hovorí Štoček