Úspech na Slovensku mu pomohol. Peter Sagan si výrazne polepšil v rebríčkoch

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
SITA|21. sep 2021 o 12:20

V etapovom renkingu je na 47. mieste.

BRATISLAVA. Celkový triumf Petra Sagana na pretekoch Okolo Slovenska sa odrazil v jeho výraznom zlepšení v rebríčkoch Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

V etapovom renkingu UCI poskočil zo 72. na 47. miesto a v komplexnejšom poradí UCI World patrí Saganovi 51. pozícia, pričom predtým figuroval o desať miest nižšie.

V renkingu jednorazových pretekov (One Day Race) je Sagan na 62. priečke.

Van Aert dominuje pred Slovincami

Lídrom hlavného rebríčka UCI World, ktorý zohľadňuje všetky výsledky v celej sezóne nielen v rámci elitnej World Tour, je belgický univerzál Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma.

Za ním figurujú slovinský víťaz Tour de France Tadej Pogačar (Tím SAE) a šampión Vuelty, ďalší Slovinec, Primož Roglič (Jumbo-Visma).

V hodnotení etapových pretekov (Stage Race) je na čele Pogačar pred Rogličom a Kolumbijčanom Eganom Bernalom zo zoskupenia Ineos Grenadiers.

Renking jednorazoviek vedie Van Aert pred úradujúcim majstrom sveta Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck - Quick-Step) a Holanďanom Mathieuom van der Poelom (Alpecin-Fenix).

Sagan je v spoločnosti legiend

Saganov triumf na Okolo Slovenska má ešte jeden štatistický dosah. Tridsaťjedenročný Žilinčan ním dosiahol 119. víťazstvo v profikariére v cestnej cyklistike, čím potvrdil štvrté miesto medzi aktívnymi jazdcami.

Podľa štatistického webu procyclingstats.com je na čele Nemec André Greipel so 158 triumfmi na profiúrovni, druhý Brit Mark Cavendish ich má 155 a tretí Španiel Alejandro Valverde 132.

Pre porovnanie; za Saganom (119) nasleduje piaty Talian Elia Viviani s 85 víťazstvami.

V historickom poradí je prvý legendárny Belgičan Eddy Merckx s 287 víťazstvami, Sagan je dvadsiaty. Bezprostredne pred ním sú ďalšie dve legendy svetovej cyklistiky - Francúz Jacques Anquetil a Belgičan Tom Boonen so 125 prvenstvami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Úspech na Slovensku mu pomohol. Peter Sagan si výrazne polepšil v rebríčkoch