Pred rokmi by to bolo sci-fi. Sagan rozbiehal špurt veľkému rivalovi

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|29. okt 2023 o 12:32

Sagan vyhral na kritériu v Singapure bodovaciu súťaž.

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Peter Sagan zrejme naposledy súperil s menami ako Tadej Pogačar, Jasper Philipsen či Chris Froome.

Rodák zo Žiliny sa v závere roka, po ktorom sa preorientuje na horskú cyklistiku, zúčastnil exhibičného kritéria v Singapure pod hlavičkou Tour de France.

Išlo o druhý ročník tohto podujatia, na ktorom si cyklisti môžu opäť obliecť dresy, ktoré si v lete vybojovali na najslávnejších etapových pretekoch.

Jonas Vingegaard síce svoje vlaňajšieho víťazstvo neobhajoval, no v bielom drese súťažil Pogačar, v zelenom Philipsen a v bodkovanom bol Giulio Ciccone.

Preteky sa odohrávali na trojkilometrovom okruhu, ktorý sa išiel 20-krát.

Pri prejazde štvrtým, ôsmym, dvanástym a šestnástym kolom sa udeľovali body do bodovacej súťaže, čo bol primárny cieľ Petra Sagana.

Túto ambíciu potvrdil víťazstvom už na prvej prémii a následne si pozíciu lídra udržal. Svoje prvenstvo v bodovačke, ktorú na Tour de France ovládol sedemkrát, definitívne potvrdil štyri kolá pred koncom, keď prešpurtoval Iva Oliveiru.

VIDEO: Peter Sagan a jeho víťazstvo na prvej bodovacej prémii

Približne štyri kilometre pred koncom zaútočil Pogačar, ktorý opäť dokázal, že chce vyhrať všetko a je mu úplne jedno, či ide o kockovú klasiku, vrchársky dojazd či rovinatú exhibíciu po náročnej sezóne.

V poslednom kilometri ho však začal dobiehať Sagan, ktorý si podobne ako na pretekoch Tour de Vendeé vyskúšal rolu domestika, ktorý rozbieha špurt.

Možno na prekvapenie mnohých ho rozbiehal pre Marka Cavendisha, ktorý bol jeho veľkým rivalom a po vzájomnej kolízii bol v roku 2017 trojnásobný majster sveta vylúčený už po štvrtej etape Tour de France.

O tom, že tento spor majú medzi sebou vyriešený hovorí aj snímka z dňa pred exhibíciou v Singapure, kde sa spolu obaja dobre zabávali. O niečo viac sa zrejme bavil Sagan, ktorý sedel vo voze, ktorý Brit ťahal na bicykli.

Po tom, ako Sagan dostihol Pogačara ukázal Cavendishovi, aby vyrazil, no ten mal za zadným kolesom Philipsena, ktorý ukázal väčšiu rýchlosť.

VIDEO: Záverečný kilometer kritéria Tour de France v Singapure

Sagan záver vypustil a napokon prišiel do cieľa na 14. mieste. Treba dodať, že spolu s Cavendishom boli počas exhibície spolu v Tíme legiend.

V budúcom roku by sa ešte mal v rámci cestnej cyklistiky objaviť na niektorých menších podujatiach, no prioritne sa bude venovať tej horskej, pričom naďalej sníva o tom, že by sa mohol predstaviť na OH v Paríži.

Philipsen bol spomedzi jazdcov World Tour v tejto sezóne najúspešnejší čo do počtu víťazstiev a na Tour de France si vybojoval zelený dres.

"Stále sa cítim dobre. Len pred dvoma týždňami som absolvoval posledné preteky Okolo Turecka. Samozrejme, sú to neoficiálne preteky, ale možno sa to počíta ako 20. víťazstvo," žartoval v cieli jazdec tímu Alpecin-Deceuninck.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pred rokmi by to bolo sci-fi. Sagan rozbiehal špurt veľkému rivalovi