Popri podnikaní bicykluje. Slovenský šampión v časovke výrazne zaostal

Slovenský cyklista Ronald Kuba.
Slovenský cyklista Ronald Kuba. (Autor: ronykuba/ instagram)
Sportnet|9. sep 2021 o 18:53 (aktualizované 9. sep 2021 o 19:10)

Titul majstra Európy v časovke obhájil Stefan Küng.

TRENTO, BRATISLAVA. Viackrát v tejto sezóne mu víťazstvo tesne ušlo. V prvej časovke na Tour de France sedel v kresle lídra takmer celý čas. Zosadil ho z neho neskorší víťaz celej Tour Tadej Pogačar. 

Stefan Küng je špecialistom na časovku. V priebehu sezóny mu však viackrát na veľkých pretekoch prvenstvo v tejto discipline tesne ušlo. 

Pri obhajobe titulu majstra Európy nebol najväčším favoritom. V Trente Taliani pripravili trať, ktorá mala najviac pasovať svetovému šampiónovi Filippovi Gannovi. 

Talian na medzičasoch viedol a bol priebežne prvý. Zdalo sa, že o zlato ho nik neoberie.

Ganna nevyhral od mája

Lenže v druhej polovici dokázal Stefan Küng senzačne zrýchliť a titul majstra Európy obhájil. Gannu zdolal o 7 sekúnd. Trať prešiel priemernou rýchlosťou 54,9 km/h. 

Talian pritom v časovkách dominoval. Na Gire vyhral s prehľadom obe. Na olympiáde skončil až piaty, lenže v Tokiu bola veľmi kopcovitá trať. Teraz neuspel ani na majstrovstvách Európy.

O dva týždne bude obhajovať titul majstra sveta a zdá sa, že v Küngovi našiel silného vyzývateľa. Individuálnu časovku vyhral Talian naposledy v máji. V časovke dokonca nevyhral ani na talianskom šampionáte.

Bronz si vybojoval mladý Belgičan Remco Evenepoel. 

Slovenský reprezentant Ronald Kuba obsadil predposlednú 38. priečku. Za víťazom zaostal o 4 minúty a 15 sekúnd.

Najlepším Slovákom junior Svrček

Kuba je majstrom Slovenska v časovke. Titul si vybojoval nad profesionálnymi pretekármi hoci sám je skôr zapálený amatér, ktorý sa špecializuje na časovku. Cyklistike sa venuje popri podnikaniu.

"Ak by sa mi tento rok podarilo umiestniť v najlepšej štyridsiatke alebo tridsaťpäťke, bol by to pre mňa veľmi slušný výsledok. Na vyššie pozície si zatiaľ asi netrúfam, viem, akú majú výkonnosť profesionálni jazdci a ako na tom som ja," odhadoval svoje šance Kuba pre denník N.

Športový riaditeľ slovenskej reprezentácie Ján Valach ho zaradil do nominácie na ME aj MS. Pre Kubu to bol prvý štart na prestížnych medzinárodných pretekoch. 

V rámci európskeho šampionátu v Trente nastúpili Slováci v časovke v každej kategórii. Najlepší výsledok z nich dosiahol junior Martin Svrček, ktorý vybojoval 16. priečku.

Šampionát pokračuje pretekmi s hromadným štartom. V piatok sú na programe súťaže juniorov, junioriek a žien do 23 rokov. V sobotu budú o tituly bojovať ženy a muži do 23 rokov, v nedeľu muži v kategórii elite.

O titul majstra Európy bude v nedeľu súťažiť aj Peter Sagan.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Popri podnikaní bicykluje. Slovenský šampión v časovke výrazne zaostal