Nečakaný prestup do najsilnejšieho tímu? Kdeže, nikam nejdeš! Bora chce zastaviť odchod talentu

Cian Uijtdebroeks.
Cian Uijtdebroeks. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|11. dec 2023 o 14:00

Tímy Bora a Jumbo sa sporia o nádejného cyklistu.

BRATISLAVA. Jeho meno je nočnou morou pre komentátorov. Oplatí sa ho však naučiť, pretože patrí medzi najväčšie talenty. Vlani vyhral Tour de France pre nádeje a tento rok na Vuelte prekvapoval ako skúsene jazdil. V treťom týždni sa vyšplhal na 7. priečku v celkovom poradí.

V predposlednej etape ho predbehol tímový kolega a on si o jedno miesto pohoršil. I tak bol debut 20-ročného mladíka na trojtýždňových pretekoch senzačný. 

Volá sa Cian Uijtdebroeks (vyslovuje sa Kian E:debruks - pozn.). Belgičan má platný kontrakt aj na budúci rok s tímom Bora-Hansgrohe. Tím do neho vkladal veľké nádeje, ale zdá sa, že z toho nič nebude.

Jumbo ho vítalo, Bora stopla

Ešte koncom novembra pre cyclingnews naznačil, že v tíme sú síce drobné nezhody, no jeho kontrakt platí a bude v budúcom roku jazdiť v Bore. Prestup zvažoval až pre rok 2025.

Prvého decembra však jeho agent oznámil Medzinárodnej cyklistickej únii, že Uijtdebroeks odstupuje od zmluvy s Borou a uplynulý víkend tím Jumbo prišiel s veľkým oznámením: Podpísali sme kontrakt s Cianom a tešíme sa na spoluprácu od budúcej sezóny.

Od tohto oznámenia neuplynula ani celá hodina a tím Bora na to reagoval: Nikam nejde. Je to náš jazdec.

Ako to je? 

V cyklistike platí, že v priebehu platnosti kontraktu sú prestupy veľmi ojedinelé. Na to aby pretekár zmenil tím, s ktorým má podpísaný kontrakt, musí súhlasiť pretekár, jeho aktuálny tím aj nový tím. 

Je teda nutná dohoda troch strán. Čo na sociálnej sieti X pripomenul Patrick Lefevere, manažér tímu Soudal Quick-Step.

Pripomenul šéfovi Bory Ralphovi Denkovi, že aj on sa pokúšal obchádzať dohody, keď sa snažil získať Remca Evenepoela v čase, kedy mal tiež podpísaný kontrakt. Denk je tak v rovnakej pozícii. Na jeho pretekárov poľuje konkurencia.

Bora pýta zaňho vysokú sumu

Podľa špecializovaného webu wielerflits.nl už tím Jumbo ponúkol Bore, že Uijtdebroeksa zo zmluvy vyplatí a Bore uhradí výšku jeho zostávajúceho kontraktu. 

Podľa wielerflits však Bora žiada desaťnásobne viac – minimálne milión eur. Vo futbale, kde sú prestupy bežné, to nie je žiadna závratná čiastka. Ale v cyklistike je to vysoká čiastka za pretekára, ktorý je len na začiatku kariéry.

Bora takto z tímu Jumbo vyplatila Primoža Rogliča. Holandský tím zaňho získal 3 milióny eur. V tomto prípade sa však všetci na prestupe Rogliča dohodli. Okrem toho je Roglič olympijským medailistom, víťazom Gira aj Vuelty.

Čo bude s Uijtdebroeksom je zatiaľ nejasné. 

Pokiaľ Bora s jeho prestupom nebude súhlasiť, ostane jazdiť aj v tomto roku v nemeckom tíme. Otázne je však, ako sa s tým Belgičan vysporiada a čo dosiahne, keďže evidentne túži odísť ku konkurencii. 

Dôležité pre vývoj celého prípadu je, že rodičia mladého pretekára sú právnici a môžu poskytnúť podporu a pomoc pri riešení prípadu.

Agentom Uijtdebroeksa je Alex Carera, ktorý pracuje pre špičkových cyklistov a zastupuje napríklad aj Tadeja Pogačara.

A tím Jumbo by zrejme informáciu o podpise zmluvy nezverejnil skôr, ako by si bol istý, že dokáže tento prestup dotiahnuť do konca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nečakaný prestup do najsilnejšieho tímu? Kdeže, nikam nejdeš! Bora chce zastaviť odchod talentu