Čoskoro štartuje nový ročník regionálnych futbalových súťaží

Sportnet|30. júl 2015 o 00:00

Treba veriť, že nastávajúca sezóna nebude taká komplikovaná ako uplynulá.

Tento víkend štartuje nový ročník regionálnych futbalových súťaží. Na poslednú chvíľu sa udiali zmeny v obsadení niektorých súťaží, ale inak je už zo strany riadiaceho orgánu všetko pripravené, aby sa rozbehli boje v III. a IV. lige.

KOŠICE. Treba veriť, že nastávajúca sezóna nebude taká komplikovaná ako uplynulá, čo spôsobilo preradenie košického zástupcu z Fortuna ligy do II. ligy.

Presuny v súťažiach

Poľa slov vedúceho sekretára VsFZ Marcela Eperješiho novinka je, že ŠK Futura v elitnej súťaži v regióne bude hrať domáce zápasy na svidníckom ihrisku v nedeľu v ÚHČ. S tým súvisí aj ďalšia záležitosť.

„Svidnícky klub FK Drustav oznámil začiatkom tohto týždňa, že odstupuje zo súťaže a nepokračuje vo štvrtej lige Sever. Odôvodnil to tak, že funkcionári pripravia fúziu s ŠK Futura, prevezmú všetky zväzky a pohľadávky oboch klubov a vytvoria spoločný nový klub, ktorý vstúpi do treťoligového ročníka 2016/2017 pod iným názvom.“

Odstúpenie Svidníka zachránilo vo IV. lige Sever pôvodne vypadnuté Spišské Podhradie. V piatej lige Podtatranskej sa preto uvoľnilo následne jedno miesto a ponuku dostal Kežmarok, ktorý to však neakceptoval, lebo sa prihlásil do I. triedy.

Takže piatoligová miestenka sa ušla Veľkej Lomnici. Novinka v IV. lige Sever je tiež to, že Vysoké Tatry odohrajú domáce stretnutia na ihrisku v Kežmarku.

Nie každý, kto si vybojoval právo postupu, aj túto šancu využil.

„Okresy Košice-mesto a Rožňava nemajú svojich postupujúcich, lebo ich zástupcovia nespĺňajú podmienky na vyššiu súťaž. Preto sa posunula čiara zostupu, z Košicko-gemerskej skupiny vypadol Betliar a zachránili sa Čečejovce a Turňa nad Bodvou. Navyše Ďurkov, ktorý mal pôvodne účinkovať v ďalšom ročníku, oznámil po aktíve športovo-technickej komisie, že vzhľadom na odchody hráčov a výrazné oslabenie kádra odstupuje z piatej ligy, a preto namiesto neho išla hore Veľká Ida.“

Kluby majú isté povinnosti a záväzky voči riadiacemu orgánu, ktoré musia splniť, ak chcú zápoliť v ďalšom ročníku.

Dôležité je zaplatenie zábezpeky (štartovného), do 28. júla mala byť uhradená prvá splátka. Učinili tak všetci.

Mimochodom, Sečovce (už nefigurujú v portfóliu VsFZ) neuhradili v stanovenom termíne pár eur ešte z minulej sezóny, ale už aj tento rest zmizol.

Pre treťoligové kluby je štartovné 6 800 eur a táto suma je rozdelená na poltucet splátok (prvá vo výške 500 eur je v šiestom mesiaci).

Štvrtoligisti platia celkove 4 600, piatoligisti 3 100 eur.

Inak, žiacke súťaže pod patronátom VsFZ (II. liga mladších a starších žiakov) nebudú zaťažovať kluby pri vyplácaní delegovaných osôb (rozhodcovia), to si zoberie na starosť riadiaci orgán.

Nikdy nehovor nikdy

Aj v tomto ročníku súťaží sa ráta s medzinárodnou výmenou rozhodcov v rámci spolupráce s Poliakmi, hoci to už nebude v takom rozsahu ako v minulom ročníku.

Nedalo nám neopýtať sa na odozvu zo strany klubov na nový prestupový a registračný poriadok. Aké sú reakcie činovníkov?

„Tak, ako pred časom boli obavy z iných elektronických noviniek, aj tentoraz si treba privyknúť na zmeny. Treba vyčkať, aby si to funkcionári osvojili, po čase urobíme nejaké vyhodnotenie. Tento prestupový poriadok má plusy aj zápory,“ naznačil Marcel Eperješi, ktorý k poznámke, že by bolo lepšie, keby v ďalšom ročníku nebola taká neistota pri vypadávaní ako naposledy, čo malo súvis s dianím v košickom MFK, naznačil, že nikdy nehovor nikdy.

„Norma je jedna vec a dianie vo futbale zase druhá a treba byť pripravený na každú alternatívu. To, čo sa stalo, bolo nečakané, ovplyvnilo to mnohé rozhodnutia siahajúce až do oblastných súťaží. Život však prináša rôzne prekvapenia.“

Podstatné však bude, aby to klapalo na trávnikoch i v kluboch pri organizovaní zápasov a na minimum sa podarilo stlačiť nešportové javy.

Program

Program prvého kola III. futbalovej ligy:

Piatok 31. júla o 17.30 hod.: Stropkov – Moldava. Sobota 1. augusta o 16.30 hod.: Vranov – V. Opátske. Nedeľa 2. augusta o 10.30 hod.: Krásna – V. Revištia, o 16.30 hod.: Pušovce – Lipany, Plavnica – Sabinov, Futura – Snina (vo Svidníku), Prešov jun. – Giraltovce, Bard. N. Ves – Trebišov.

red.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Čoskoro štartuje nový ročník regionálnych futbalových súťaží