Corgoň liga oslavuje 20 rokov, ocenili najlepších

(Autor: Archív SME)
TASR|31. jan 2014 o 20:03

Medzi ocenenými k 20. výročiu sú Jurkemik, Poljovka či Semeník.

BRATISLAVA. Dvadsať rokov najvyššej slovenskej futbalovej súťaže si jej riadiaci orgán Únia ligových klubov (ÚLK) uctila v piatok slávnostným galavečerom. V bratislavskom hoteli Sheraton pri tejto príležitostí ÚLK ocenila laureátov v rôznych futbalových štatistických kategóriách.

Za posledné dve desaťročia odohral v domácej futbalovej lige najviac zápasov Martin Poljovka (404), ktorý pôsobil v kluboch Spartak Trnava a Dukla Banská Bystrica. Len o jeden zápas menej má na konte Miroslav Barčík, ktorý v stanovenom období hrával za MŠK Žilinu, Spartak Trnava a FC Nitra.

Medzi najlepšími ligovými kanoniermi za 20 rokov do dnešného dňa kraľuje bývalý hráč Dukly Banská Bystrica, 1. FC Košice a FC Nitra Róbert Semeník so 120 gólmi. Toho sa však chystá prekonať ešte v tejto corgoňligovej sezóne Juraj Halenár (118 gólov) z bratislavského Slovana, ktorý obliekal aj dresy Interu Bratislava a Artmedia Petržalka.

Za posledných 20 rokov absolvoval najviac ligových zápasov spomedzi hlavných trénerov bývalý reprezentačný kouč Ladislav Jurkemik (296). O dvadsať stretnutí menej má na konte Vladimír Weiss, ktorý doviedol slovenskú reprezentáciu do osemfinále MS 2010 v JAR.

Jurkemik v najvyššej lige pôsobil na lavičke MFK Ružomberok, Inter Bratislava, MŠK Žilina a FC Nitra. Súčasný kormidelník kazašského klub Kairat Almaty viedol v najvyššej súťaži dva kluby - Artmedia Petržalka a Slovan Bratislava.

Na oceňovaní sa mali zúčastniť zástupcovia všetkých 23 klubov, ktoré doteraz pôsobili v najvyššej slovenskej lige. Súčasne sa poďakovania dostalo aj všetkým trom prezidentom futbalového zväzu, ktorí počas 20 rokov ligy pôsobili - Milanovi Služaničovi, Františkovi Laurincovi a Jánovi Kováčikovi.

Laureáti na galavečere ÚLK po 20 rokoch ligy:

Najviac zápasov - hráči: 1. Martin Poljovka (404), 2. Miroslav Barčík (403), Marek Ujlaky (370)

Najviac gólov: 1. Róbert Semeník (120), 2. Juraj Halenár (118), 3. Marek Ujlaky (86)

Najviac zápasov - tréneri: 1. Ladislav Jurkemik (296), 1. Vladimír Weiss (276), 3. Jozef Bubenko a Anton Jánoš (obaja 255)

Najviac zápasov - rozhodcovia: 1. Vladimír Hriňák (217), 2. Ľuboš Michel (202), Anton Stredák (144)

Najviac majstrovských titulov klub: 1. Slovan (7), 2. Žilina (6), 3. Košice, Inter a Artmedia (všetky po 2)

Prvá rozhodkyňa: Mária Súkeníková

Prezidenti SFZ: Milan Služanič, František Laurinec, Ján Kováčik

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Corgoň liga oslavuje 20 rokov, ocenili najlepších