Konzervy a pivo. Kedysi si na Dakar pretekári vozili zásoby z domu

Momentka z Rely Dakar.
Momentka z Rely Dakar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. jan 2019 o 00:11

Cez etapu nemajú pretekári čas jesť.

BRATISLAVA. Keď pred viac ako tridsiatimi rokmi vyrážali prví českí pretekári na slávnu Rely Dakar, netušili, čo ich tam čaká.

Bolo to pre nich veľké dobrodružstvo. A so sebou si museli voziť väčšinu vybavenia, ktoré potrebovali.

Začína sa Rely Dakar 2019: fotogaléria

11.1.2019

V osemdesiatych rokoch minulého storočia nemala rely, ktorá sa konala na trase Paríž - Dakar, také zázemie a profesionálny servis ako dnes.

Súťažiaci nemali zďaleka o komfort postarané a museli byť pripravení na všetko.

Nebolo ničím výnimočným, keď niekto zablúdil a nedostal sa do cieľa. Namiesto toho nocoval v púšti. Bez zásob by išlo o život.

Pojazdná kuchyňa do cieľa neprišla

„Vtedy bol servis obmedzený. V Afrike sa všetko muselo do cieľa etáp dovážať. Keďže to bývalo medzi dunami v púšti, bol tam veľmi ťažký prístup,“ vravel pre SME slávny český pilot Karel Loprais.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Konzervy a pivo. Kedysi si na Dakar pretekári vozili zásoby z domu