Čo bude rozhodovať o postupoch a zostupoch v regionálnych súťažiach

Bude aj kvalifikácia? Na určenie postupujúcich a zostupujúcich v súťažiach VsFZ je niekoľko kritérií.
Bude aj kvalifikácia? Na určenie postupujúcich a zostupujúcich v súťažiach VsFZ je niekoľko kritérií. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|12. jún 2013 o 00:00

Regionálne futbalové súťaže vstúpia nastávajúci víkend do záverečného dejstva.

Posledným kolom sa uzavrie súťažný ročník 2012/2013, no je možné, že to nebude definitívna bodka za zápoleniami. Máme na mysli určenie postupujúcich a zostupujúcich z jednotlivých súťaží. Vo viacerých prípadoch totiž ešte nie sú vyriešené tieto najdôležitejšie tajničky a bude sa čakať až do posledného kola na to, ako to dopadne.

PREŠOV. Samozrejme, riadiaci orgán je pripravený aj na takú alternatívu, že celky na kľúčových priečkach budú mať po poslednom vystúpení na konte rovnaký počet bodov.

Dva rôzne kľúče

Ako sa postupuje pri stanovení konečného poradia? Dá sa povedať, že vo všeobecnosti platia dva kľúče. Rozhodujúce je určiť tých, čo pôjdu o súťaž vyššie alebo naopak - vycúvajú o súťaž nižšie. Príslušné články súťažného poriadku majú v takomto prípade špecifikované presné kritériá na určenie takýchto tímov.

„Reglement sa oproti minulému ročníku nezmenil a zostáva naďalej v platnosti,“ konštatoval vedúci sekretár Východoslovenského futbalového zväzu Marcel Eperješi.

Znamená to, že pokiaľ má po odohranej súťaži dva alebo viac celkov rovnaký počet bodov, o určení postupujúceho a zachráneného rozhoduje

  1. vyšší počet bodov zo vzájomných stretnutí
  2. gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí
  3. vyšší počet gólov vstrelených na ihrisku súpera vo vzájomných stretnutiach


Ak sú aj tieto kritériá rovnaké, prichádza na rad posledná alternatíva – jednokolová kvalifikácia na neutrálnom ihrisku.

Pokiaľ v kvalifikácii v riadnom hracom čase nie je známy víťaz, dôjde k predĺženiu po 5-minútovej prestávke o 2 x 15 minút so zmenou strán.

Ak zostane aj po predĺžení gólový pomer rovnaký, rozhodnú o víťazovi kopy zo značky pokutového kopu (určenie víťaza formou žrebu neprichádza do úvahy). „

Výber ihriska, kde sa takéto stretnutie uskutoční, je v kompetencii športovo-technickej komisie nášho zväzu, ktorá hradí súperom vzniknuté náklady v plnej miere. Komisia prihliada na viaceré skutočnosti, napríklad vzdialenosť zainteresovaných aktérov k tomuto dejisku. Predpokladám, že pokiaľ by kvalifikácia bola aktuálna, musela by sa uskutočniť najneskôr do konca budúceho týždňa. Vyzerá to ale tak, že zrejme nič také nebude,“ dodal M. Eperješi.

Ešte je niekoľko otáznikov

Na určenie priebežného poradia na priečkach, ktoré nerozhodujú o postupe či zostupe, slúžia iné kritériá. V prípade rovnosti bodov sa poradie určí nasledovne:

  1. z gólového rozdielu zo všetkých odohraných stretnutí
  2. z vyššieho počtu strelených gólov zo všetkých odohraných stretnutí
  3. z vyššieho počtu víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach
  4. z vyššieho počtu remíz na súperových ihriskách


Nuž, baráž či kvalifikácia už dávno nebola nutná (naposledy pred rokmi sa takto bojovalo o vypadnutie z najvyššej regionálnej súťaže).

Kto postupuje

Ako to vyzerá pred posledným kolom aktuálne na pozíciách znamenajúcich postup (otázka vypadávajúcich je komplikovanejšia v niektorých súťažiach a obnáša viac možností)?

IV. A V. LIGA

V IV. lige, ako aj v oboch skupinách V. ligy, je všetko jasné, jasať môžu v Bardejovskej Novej Vsi, Plavnici a Krompachoch.

VI. LIGA

Už nič nemôže ohroziť radosť V. Horeša v VI. lige Zemplínskej a Štrby v Tatranskej.

V Šarišskej sa rozhodne medzi Pušovcami a Š. Michaľanmi. V prípade bodovej rovnosti po záverečnom kole by prišlo na rad druhé kritérium – gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí, v ktorom sú na tom lepšie Pušovce, ktoré síce Š. Michaľanom doma podľahli 0:1, ale na pôde rivala vyhrali 2:0.

Ešte vyrovnanejšia je momentálne situácia vo Vihorlatsko-dukelskej, kde Radvaň i Soľ sú bodovo plece pri pleci. Keby to tak zostalo aj po nasledujúcom víkende, miestenku získa Radvaň, ktorá v oboch vzájomných stretnutiach svojho rivala zdolala (1:0, 2:0).

V Košicko-gemerskej má Kalša trojbodový náskok pred Gečou, ale keby predsa len došlo k bodovej zhode, tak terajší líder by o radosť neprišiel, lebo v Geči remizoval 1:1 a doma ju zdolal 2:0. Takže aj v tejto skupine je už všetko jasné ohľadom postupu bez ohľadu na dianie v poslednom kole.

zuk

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Čo bude rozhodovať o postupoch a zostupoch v regionálnych súťažiach