Čínsky gymnasta Šang-wu získal prácu cvičiteľa

Čang Šang-wu.
Čang Šang-wu. (Autor: whatsonningbo.com)
SITA|26. júl 2011 o 11:56

Bývalý čínsky gymnasta Čang Šang-wu bude pracovať u filantropa Čchena Kuang-piao ako cvičiteľ.

PEKING. Na bývalého čínskeho reprezentanta v športovej gymnastike Čang Šang-wu sa po rokoch opäť usmialo šťastie. Niekdajšiu veľkú nádej gymnastiky postihol osud viacerých čínskych športovcov. Počas prípravy na olympijské hry 2004 v Aténach si vážne zranil achilovku a systém prípravy športovcov o neho stratil záujem.

Musel sa začať živiť ako čašník, ale pre následky zranenia o prácu prišiel a núdza ho prinútila ku krádeži, za ktorú strávil päť rokov vo väzení. Prepustili ho v apríli tohto roku, zarábal si v Pekingu žobraním a pouličnými ukážkami zo svojho niekdajšieho majstrovstva.

Práve tu ho spoznal jeden z fanúšikov gymnastiky a postaral sa o publicitu jeho príbehu. Ten zaujal čínskeho podnikateľa a filantropa Čchen Kuang-piao, ktorý ponúkol 27-ročnému mužovi prácu cvičiteľa vo svojej firme.

Prečítajte si o čínskom gymnastovi na šport.sme.sk >>

"Vo štvrtok odchádzam do Nan-ťingu. Plat je viac ako desaťtisíc juanov (1079 eur - pozn.) mesačne," radostne zvestoval Čang. Priemerný plat v Pekingu je približne 1160 juanov (125 eur).

Čangova kariéra športového gymnastu sa začala v piatich rokoch, keď ho vzali od rodiny do špeciálnej školy, kde pre intenzívny tréning získal iba minimálne vzdelanie. Na Svetovej univerziáde 2001 v Pekingu získal dve zlaté medaily, ktoré po zranení musel spolu s ďalšími cennými kovmi predať.

"Najmem učiteľa, ktorý by ho naučil užitočné veci a tiež trochu spievať," prezradil svoje plány s Čangom jeho nový mecenáš, ktorého majetok sa odhaduje na 5 miliárd juanov (0,54 miliardy eur). Bývalý gymnasta by mal už v septembri vystúpiť na jeho charitatívnych koncertoch, kde od neho očakáva aj zopár piesní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Čínsky gymnasta Šang-wu získal prácu cvičiteľa