Chmelár sa stretol so zástupcami troch nespokojných zväzov

František Chmelár
František Chmelár (Autor: FOTOARCHÍV SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
TASR|14. dec 2012 o 14:52

Obe strany sa zhodli, že bude prospešné pri najbližších úpravách stanov niektoré ustanovenia formulovať presnejšie.

BRATISLAVA. Na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV) sa v piatok z iniciatívy SOV uskutočnilo pracovné rokovanie vo veci medializovaného zámeru niektorých členských subjektov SOV (Slovenský futbalový zväz, Slovenský tenisový zväz, Slovenský zväz cyklistiky, Slovenský zväz hádzanej) odvolať sa na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. Dôvodom je údajné porušenie Stanov SOV na valnom zhromaždení SOV 24. novembra.

Ako Slovenský olympijský výbor informoval TASR v tlačovej správe, na pracovné rokovanie v piatok o 10.00 h pozval zástupcov všetkých štyroch vyššie uvedených zväzov.

Prezident SOV František Chmelár sa stretol spoločne s prezidentom Slovenského tenisového zväzu Tiborom Mackom, s prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky Petrom Privarom a s prezidentom Slovenského zväzu hádzanej Jaroslavom Holešom; prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik sa z rokovania ospravedlnil.

V rovnakom čase ako volení predstavitelia športových spolkov na pôde SOV separátne rokovali právni zástupcovia SOV aj protistrany, ktorú zastupoval právnik so splnomocnením od vyššie uvedených štyroch zväzov.

Na rokovaní predstaviteľov SOV a členských subjektov SOV prezidenti slovenských zväzov tenisu, cyklistiky a hádzanej objasnili svoje stanoviská. Uviedli, že nechceli celú vec medializovať a pred prijatím konečného rozhodnutia o podaní či nepodaní odvolania na CAS plánovali stretnutie s predstaviteľmi SOV.

Vysvetlili, že nespochybňujú priebeh ani výsledky volieb na 44. VZ SOV, ale majú pochybnosti, či boli dodržané Stanovy SOV, pretože podľa ich výkladu nebola na 44. VZ SOV dodržaná stanovami deklarovaná hlasovacia väcšina zväzov olympijských športov.

Prezident SOV reagoval, že SOV sa obrátil na Medzinárodný olympijský výbor (MOV) so žiadosťou o výklad, kto všetko sa môže rátať do hlasovacej väcšiny zväzov olympijských športov. MOV poskytol písomný výklad, že sa do nej môžu rátať aj hlasy členov komisie športovcov národného olympijského výboru, delegovaných do valného zhromaždenia.

So započítaním ich hlasov je hlasovacia väčšina zväzov olympijských športov tak v Stanovách SOV, ako aj priamo na 44. valnom zhromaždení SOV, jasná a nespochybniteľná. Preto podľa stanoviska SOV nemožno v žiadnom prípade hovoriť o porušení Stanov SOV.

Obe strany sa zhodli, že bude prospešné v Stanovách SOV pri ich najbližších úpravách niektoré ustanovenia formulovať presnejšie a explicitne, aby ich výklad bol pre každého jednoznačný.

Prezidenti Slovenského tenisového zväzu, Slovenského zväzu cyklistiky a Slovenského zväzu hádzanej sa na záver rokovania vyjadrili, že sa navzájom poradia aj s právnym zástupcom a potom sa rozhodnú, ako budú postupovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Chmelár sa stretol so zástupcami troch nespokojných zväzov