27.05.2021 | Skupina A
27.05.2021 | Sk. A
2 - 4
(2:0, 0:0, 0:4)

Česi rozoberajú trénera. Kritizuje hráčov? A prečo sa neteší s ostatnými?

Hokejisti Česka na MS v hokeji 2021.
Hokejisti Česka na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|26. máj 2021 o 06:00

Čechov čaká na MS v hokeji možno kľúčový súboj proti Švédom.

RIGA, BRATISLAVA. Deväť zápasov, deväť víťazstiev a skóre 34:11.

Česká hokejová reprezentácia odišla na majstrovstvá sveta do Rigy s impozantnou bilanciou z prípravných zápasov, sebavedomá a v dobrej nálade. Médiá ju pasovali medzi favoritov na medailu.

V bránke čerstvý víťaz Gagarinovho pohára s Omskom Šimon Hrubec, v obrane najproduktívnejší hráč Detroitu Red Wings Filip Hronek, v útoku švajčiarsky šampión Jan Kovář či trio z NHL Jakub Vrána, Dominik Kubalík a Filip Zadina.

Po troch zápasoch na šampionáte však majú Česi len dva body za víťazstvo po predĺžení nad Bieloruskom a pred sebou možno kľúčový štvrtkový súboj proti Švédom.

Nálada v tíme je rozpačitá a viac než hra českého tímu sa rozoberá osobnosť Filipa Pešána, muža v obleku na českej striedačke.

Kritizoval seba či hráčov?

Pešán je českou trénerskou kométou poslednej päťročnice. Mladý kouč získal titul s Libercom (2016) a ešte dvakrát doviedol klub do finále, viedol aj českú dvadsiatku.

V júni 2019 ho vymenovali za šéftrénera českej hokejovej reprezentácie tiež zodpovedného za mládež a zároveň oznámili, že o rok neskôr prevezme aj pozíciu kouča A-mužstva po Milošovi Říhovi.

V českom hokeji má Pešán silnú pozíciu, ale aj veľa odporcov. Tých pribudlo najmä začiatkom tohto roka, keď po siedmom mieste českej dvadsiatky na majstrovstvách sveta ostro kritizoval domáce kluby za ich prácu s mládežou.

V Rige vyvolal 43-ročný kouč rozruch najskôr netradičnou sebakritikou po prehre 2:5 so Švajčiarskom. "Je to aj moja vina, jednoznačne. Je to aj vina mojej nominácie. Naďalej však verím, že tento tím má na viac," vravel kouč. 

Podľa niektorých novinárov, bývalých hráčov či súčasných trénerov tým Pešán prejavil nedôveru k vlastným zverencom.

Filip Pešán.
Filip Pešán. (Autor: Foto: Ota Bartovský, MAFRA)

"Vo svete 21. storočia tí hráči všetko vedia, všetko čítajú, takže je nevyhnutné vážiť slová. Určite sú hráči, ktorí to ťažko nesú a môže to priniesť nesúlad a negatívne ovplyvniť ich hru," hovoril v štúdiu isport.cz jeden z najskúsenejších expertov Marek Sýkora.

"Je to jeho vec, ale nechápem to. Ako to môže riešiť po dvoch zápasoch? Nikdy by som niečo podobné nepovedal. Hráčom musíte veriť do poslednej chvíle, veď ste si ich vybrali..." reagoval na Pešánove slová v denníku Sport Vladimír Růžička.

Všetci sa tešili, iba tréner nie

V zápase proti Bielorusku si zasa médiá všimli Pešánovu reakciu na striedačke. Keď Dominik Kubalík strelil v predĺžení gól, ktorý môže výrazne ovplyvniť české postupové šance, všetci muži na striedačke vyskočili v oslavnom geste, len hlavný tréner nedal najavo žiadne emócie a naďalej prežúval žuvačku. Stál v pozadí, akoby ľahostajný k ostatným.

"Filip Pešán sa počas šampionátu začal správať inak ako predtým. Ako by stál mimo. Kým asistenti Martin Straka alebo Jaroslav Špaček hráča po návrate na striedačku občas potľapkali po pleci, prehodili s ním zopár slov, Pešán si ich nevšímal a zaryto mlčal," naznačoval v rozhovore s Robertom Reichlom hokejový expert denníka Sport Pavel Bárta.

Hra Čechov má zatiaľ ďaleko od ideálu, ale aj od prejavu, ktorým, sa prezentovali v príprave.

"Nehrali sme dobre systém, nebolo tam vidieť nejaké zadanie do zápasu. Boli tam chyby, aké sa robia na juniorskej úrovni, hráči viackrát prepadli, v dvojici či dokonca v trojici," hodnotil víťazstvo nad Bielorusmi Marek Sýkora.

Nad priepasťou prehovoril Jágr

Po rozdelení spoločného štátu česká reprezentácia na majstrovstvách sveta neskončila nikdy horšie ako siedma. Cieľom je každý rok útok na medailu.

V podobnej šlamastike ako teraz v Rige, bol český tím aj na majstrovstvách sveta 2010 v Nemecku. Pred turnajom sa trénerovi Růžičkovi ospravedlnilo 25 hráčov. 

Česi v základnej skupine senzačne prehrali 2:3 s Nórskom. Po zápase si vzal slovo vtedy 38-ročný Jaromír Jágr a jeho pamätný príhovor k najskúsenejším hráčom mužstva zabral.

V osemfinálovej skupine síce Česi ešte prehrali so Švajčiarskom, ale potom zachránili postup do osmičky víťazstvami nad Lotyšskom a Kanadou. A už ich nikto nezastavil - Fíni, Švédi a ani vo finále Rusi. Bolo z toho zatiaľ posledné české zlato z majstrovstiev sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Česi rozoberajú trénera. Kritizuje hráčov? A prečo sa neteší s ostatnými?