Bývalý rozhodca Christov: Ak si rozhodca nie je istý, pomôže útočiacemu

Marián Špacai|21. jún 2010 o 00:00

Vranovčan Vojtech Christov rozhodoval ako hlavný arbiter otvárací zápas MS 1982 Argentína - Belgicko (0:1). Ako postranný bol aj vo finále Taliansko - NSR (3:1). Šancu dostal aj na šampionáte o štyri roky neskôr.

Po skončení rozhodcovskej kariéry sa dal na dráhu delegáta. Aj on pozorne sleduje výkony mužov v čiernom na MS 2010, a tu je jeho pohľad nielen na Coulibalyho výkon.

Videli ste vy nejaký faul amerického hráča pri ich neuznanom treťom góle?

"Samozrejme, že nie. Skôr naopak, brániaci hráči Slovinska si počínali nedovolene. Ak už rozhodca pískal, tak mal nariadiť pokutový kop. Gól USA bol regulárny, išlo o jednoznačne nesprávne rozhodnutie rozhodcu. Podľa mňa nemal nariadiť ani priamy kop, po ktorom k situácii došlo. Zrejme si to sám uvedomil, a potom sa bál, aby z toho nepadol gól. Ten padol, a tak následne prišiel jeho psychický skrat. Celkovo mu v zápase chýbalo zdravé sebavedomie, bol neistý, mal neskoré reakcie."

Chyby sa dopustil africký rozhodca. Nemyslíte si, že na MS sa až príliš prihliada na geografický princíp na úkor kvality?

"FIFA chce mapovať celý svet. Treba však povedať, že výpadky majú aj rozhodcovia z najvyspelejších futbalových krajín. Je však možné, že po tomto prípade FIFA prehodnotí postoj, a keď budú hoci aj štyria kvalitní rozhodcovia z Talianska, nominuje ich všetkých."

Nepreháňajú to arbitri na MS aj s červenými kartami? Napríklad druhá žltá karta pre Nemca Kloseho v dueli proti Srbsku sa nám zdala prísna.

"To je vec pohľadu, ťažko hodnotiť. Samozrejme, diskutovať by sa dalo o viacerých verdiktoch, ale najdôležitejšie je, aby rozhodca dodržal meter, ktorý nasadil od začiatku až do konca zápasu. Dnes sa aj veľa filmuje a pri posudzovaní to chce ozaj veľký cit."

Pomohla by rozhodcom moderná technika, ktorú FIFA tak tvrdošijne odmieta? Najmä videorozhodcovia.

"Prezidenta FIFA Blattera dobre poznám, je konzervatívny. Pripúšťam, že bránkový rozhodca by možno pomohol. Pozeranie videa by mohlo ovplyvniť plynulosť hry, muselo by sa špecifikovať, kedy ísť pozerať záznam a kto by o tom rozhodoval. Ťažko teda očakávať revolučné zmeny. Je dobré, že sa posilnili kompetencie asistentov. Aj MS totiž ukazujú dnešný trend. Som z neho sklamaný, nečakal som, že na šampionáte sa bude produkovať dedinský futbal. Všetko sa skrátka nakopuje, v šestnástke je na kope množstvo hráčov, aj 15 – 16, ktorí sa držia, strkajú a rozhodca to má potom ťažké. Chýba myšlienka, hra po krídlach, a to aj od takých mužstiev ako Holandsko či Francúzsko."

Ako zatiaľ celkovo vnímate úroveň rozhodovania na šampionáte?

"Hlavných rozhodcov prevyšujú asistenti. Tí svoje kompetencie zastávajú dobre. Napríklad Uzbek zvládol ťažkú ofsajdovú situáciu v otváracom dueli JAR - Mexiko, kde bol posledným hráčom obranca, nie brankár. Gól nebol uznaný správne."

Čo Vittekov gól proti Novému Zélandu?

"Za našich čias sa vravelo, že keď si nie si istý, či je ofsajd, radšej treba dvihnúť zástavku. Teraz je odporúčanie FIFA, že v prípade neistoty treba posúdiť situáciu v prospech útočiaceho tímu, aby bolo viac gólov. Keby sme šli úplne do detailov, Vittekov gól bol zrejme o pár centimetrov z ofsajdu. Situácia však bola hraničná, rozhodovali ozaj možno milimetre, a tak to bolo posúdené v prospech útočníka. Presne podľa odporúčaní. Toto nemožno považovať za chybu rozhodcu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bývalý rozhodca Christov: Ak si rozhodca nie je istý, pomôže útočiacemu