Bývalý lekár z F1 dobré správy o Schumacherovi nevidí

Bývalý pilot F1 Michael Schumacher je pripútaný na lôzko už viac ako 170 dní .
Bývalý pilot F1 Michael Schumacher je pripútaný na lôzko už viac ako 170 dní . (Autor: SITA/AP)
Sportnet|17. jún 2014 o 14:27

Je to stav medzi nebom a zemou. Človek nie je poriadne pri vedomí, ani v bezvedomí, vysvetľuje možný stav Schumachera lekár.

BRATISLAVA. Už pred dvoma týždňami na svojom blogu písal: "Obávam sa - a som si vlastne takmer istý - že už o Michaelovi žiadnu dobrú správu počuť nikdy nebudeme."

A skeptikom zostal Gary Hartstein, bývalý lekár Medzinárodnej automobilovej federácie FIA, aj teraz po zverejnení informácií, že sedemnásobný šampión formuly 1 Schumacher už nie je v kóme. Téme sa venuje český server idnes.cz.

Hartstein, ktorý čerpá z rovnakých informácií ako verejnosť, je jeden z mála lekárov, ktorí sa o Schumacherovi verejne vyjadrujú.

Urobil to aj v pondelok, potom čo manažérka Sabine Kehmová pustila do sveta správu, že Schumacher bol premiestnený z nemocnice v Grenobli na kliniku vo švajčiarskom Lausanne.

Sú skeptickí

„Je samozrejme dobrá správa, že Michael opustil nemocnicu. Lenže zároveň nič nehovorí o tom, či dýcha sám. Existuje totiž veľa rehabilitačných zariadení, kde sú pacienti napojení na dýchacie prístroje."

A že už nie je v kóme? "Povedali len to, čo sme vedeli. Už keď Kehmová oznámila (začiatkom apríla), že Michael má chvíle, keď otvára oči, tak nebol v kóme. Definícia totiž hovorí: kóma sa rovná stav bezvedomia, bez otvorenia očí."

So skeptickým Hartstein súhlasí aj Aleš Tomek, primár Neurologickej kliniky 2. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Fakultnej nemocnice v Motole.

„Hartstein má v zásade pravdu, že nepovedali nič nové. Úprimne neviem, prečo to rodina tak tají, ale je to samozrejme ich voľba. Keď v apríli vykazoval známky prebúdzania, tak to znamenalo, že kóma končí," povedal.

Leží vo Švajčiarsku

Stav, v ktorom Schumacher v apríli bol, opisuje pre laika nasledovne: „Je to stav medzi nebom a zemou. Človek nie je poriadne pri vedomí, ani poriadne v bezvedomí."

Skôr sa zdá, že pondelkové vyjadrenie manažérky bolo vynútené, lebo nemecké médiá už od minulého týždňa špekulovali, že Schumacher bude z jednotky intenzívnej starostlivosti v Grenobli prevezený inam.

A tak iba vyhlásenie potvrdila. Médiá sa potom chytili vety, že "už nie je v kóme", zatiaľ však nie je dôvod na oslavu či veľký optimizmus.

Teraz Schumacher leží 40 kilometrov od honosnej vily vo švajčiarskom GLAND, kde s rodinou býva, zatiaľ čo predchádzajúcich 169 dní musela manželka Corinna dochádzať do Grenoblu denne 170 kilometrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Bývalý lekár z F1 dobré správy o Schumacherovi nevidí