Hip-hop bude na olympiáde, tešili sa. Čo je breaking a môže uspieť Slovák?

Kanaďan Philip Kim známy ako Phil Wizard si vybojoval prvý titul majstra sveta v breakingu. Breaking je nový olympijský šport.
Kanaďan Philip Kim známy ako Phil Wizard si vybojoval prvý titul majstra sveta v breakingu. Breaking je nový olympijský šport. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. nov 2022 o 07:00

Breaking je viac ako tanec.

BRATISLAVA. Poznajú sa podľa prezývok. Miniboj, Fešák, Johnyboy, Kill, Twister či Laci Strike. Inak sa neoslovujú a niekedy nepoznajú ani svoje krstné mená. Ich život je tanec a hudba. 

Predvádzajú piruety na hlave, skoky, ich telo pod tónmi hudby mení pulzuje a vlní sa.

Breaking je životný štýl, ktorý je súčasťou hip-hopu. Pouličný tanec, ktorý sa zrodil v newoyrskom Bronxe v sedemdesiatych rokoch, sa dostal na olympijské hry. 

Súťaže bboys a bgirls budú prebiehať v Paríži 2024 rovnako ako atletické, plavecké a ďalšie preteky. 

„Pre mnohých ľudí z komunity to bol šok, keď sa breaking dostal na olympiádu. Prišlo to dosť nečakane. Breaking bol na mládežníckej olympiáde v Buenos Aires 2018 a divácky bol úspešný. Ale nik nepočítal s tým, že v roku 2024 Paríži už bude na olympiáde,“ hovorí osobnosť slovenského breakingu Martin Gilian, ktorého v komunite breakeri poznajú pod prezývkou MG.

Tanec na olympiáde je zatiaľ iba na ľade a na korčuliach. 

Medzinárodná tanečná federácia roky dúfala v to, že do olympijskeho programu dostane štandardné či latinskoamerické tance. Jej lobbing však nikdy nebol úspešný. Uspel pouličný tanec. Ten má pomôcť olympizmu pritiahnuť nové publikum a osloviť konečne mladých, ktorých tradičné športy nudia.

VIDEO: V breakingu existujú aj súboje skupín alebo dvojíc

Aj preto plánujú v Paríži urban zónu, v ktorej budú vedľa seba skejtboarding, poličný basketbal 3 proti 3, športové lezenie a práve tanečná scéna s breakingom. 

Ten mimochodom v Buenos Aires sledovalo až 80-tisíc ľudí. 

Hip-hop na olympiáde

Breaking bol alternatívou subkultúry k pouličným bitkám. Miesto zbraní si merali gangy sily medzi sebou v tanečných pohyboch za sprievodu modernej hudby. 

O to aby sa do olympijského programu dostal breaking sa zasadzoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Chcel, aby sa vďaka tancu mohli presadiť aj chudobnejšie vrstvy vo veľkomestách. 

Svet prijal správu o novom olympijskom športe rozpačito. Viacero osobností však nadchol. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Hip-hop bude na olympiáde, tešili sa. Čo je breaking a môže uspieť Slovák?