Brankár Bobok pomáhal východu i sebe

Bobok aj s vavrínmi. V prešovskej bráne ho ozdobili aj ligové striebro a bronz.
Bobok aj s vavrínmi. V prešovskej bráne ho ozdobili aj ligové striebro a bronz. (Autor: archív)
Sportnet|30. sep 2014 o 00:00

Azda nikdy za mladých čias nepomyslel na to, že po prvých vydarených futbalových krokoch na západe sa natrvalo usadí na východe.

KOŠICE. Reč je o Jozefovi Bobokovi, ktorý vytvoril s brankárom Imrichom Stachom skvelú dvojicu. Aj jej výraznou zásluhou sa dorast zo slovenského Ríma Spartak Trnava stal prvým povojnovým čs. majstrom. V mladom veku, ako vôbec v živote, rozhodujú o osudoch všelijaké náhody. Viac šťastia mal neskorší reprezentačný brankár Stacho, ktorého si Trnava vybrala za jednotku, a tak Bobok cítiac svoj údel sa pobral do Topoľčian, odkiaľ potom v roku 1955 smerovali jeho kroky na východ a nikdy už späť.

Ligu začal chytať vo VSS

Topoľčany síce mali peknú minulosť, ale Košice sa tiež šplhali hore, veď po druhej svetovej vojne boli pod rôznymi názvami ligové. Lenže po ére Klimčoka, Bellera a hlavne Matysa, zavítala do klubov tohto mesta gólmanská kríza, čo talentovaný Bobok aj využil vo svoj a neskôr i v prospech celého východu. V roku 1955 pomohol Spartaku VSS vyhrať II. ligu, v 1956 odchytal v jeho drese 17 zápasov, žiaľ, z mesta ho odvolal povolávací rozkaz do Pardubíc, kde si počínal dobre. Strojári vypadli z elitnej spoločnosti a keďže susedný Prešov prišiel s ponukou, tam sa po vojenčine aj presťahoval natrvalo. Roky patril medzi opory Tatrana a kým obliekal jeho dres, Tatran bol stále účastníkom najvyššej súťaže.

Medzi elitou deväť sezón

V najvyššej súťaži odchytal jednu sezónu za Spartak VSS, dve na vojenčine za Duklu Pardubice a šesť za Tatran Prešov. Najmä prešovské pôsobisko bolo pre neho úspešné, lebo v roku 1964 ho dekorovali ligovým bronzom a v nasledujúcom striebrom. A keďže Sparta Praha bola vtedy čs. majstrom, Prešov sa stal neoficiálnym majstrom Slovenska. Pre zaujímavosť si pripomeňme, že o tento veľký vrchol sa v roku 1965 pod taktovkou Ing. Jozefa Steinera zaslúžili: Július Holeš, Jozef Bobok – Štefan Páll, Jozef Bomba, Milan Urban, Štefan Žarnay – Anton Kozman, Alexander Rias – Ladislav Pavlovič, Jozef Gavroň. Karol Petroš, Štefan Kulan, Jozef Petruľák, Ľudovít Štefan, Ján Medviď a Jozef Seman. Ako 31-ročný skončil Bobok s aktívnou činnosťou. Žiaľ, postupne začal mať zdravotné problémy a nakoniec v roku 2006 v Prešove opustil tento svet. Keby Bobok žil a nekvárili ho zdravotné problémy, v utorok 30. septembra by mal 80 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Brankár Bobok pomáhal východu i sebe