Ako som to dokázala? Sama neviem, smiala sa Davidová

Češka Markéta Davidová.
Češka Markéta Davidová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. nov 2021 o 14:05

Češka trafila všetky terče a vyhrala prvé preteky sezóny.

BRATISLAVA. Raketový vstup do novej sezóny má česká biatlonistka Markéta Davidová. V úvodných pretekoch predviedla senzačnú streľbu aj výborný bežecký výkon.

Vytrvalostné preteky v Östersunde vyhrala s obrovským, viac ako 77-sekundovým, náskokom. Trafila všetkých 20 terčov, čo dokázali len ďalšie tri pretekárky.

Češka už v minulej sezóne vo Svetovom pohári previedla viacero sľubných výsledkov. Nedarilo sa jej však podávať stabilné výkony.

Na svetovom šampionáte v slovinskej Pokljuke však ukázala, že s ňou treba rátať. Práve vo vytrvalostných pretekoch získala zlatú medailu. 

Davidová: Prvé preteky nič nehovoria

"Ako som to dokázala? Sama neviem," hovorila po pretekoch pre Českú televíziu.

"V ležke to bolo v pohode, v stojke som si nebola ranami až taká istá, ale som rada, že to tam padlo. Nemala som žiadne informácie o súperkách, skôr som bojovala sama so sebou," doplnila rodáčka z Jablonca nad Nisou.

Davidová v dvoch vytrvalostných pretekoch po sebe trafila úplne všetko, keďže rovnako sa jej darilo aj na šampionáte v Pokljuke. Odvtedy sa tieto preteky nešli.

"Každá nula sa počíta a je jedno, na akých je to pretekoch. Dúfam, že tých núl bude, čo najviac .Na trati som mala šťastie, že som sa držala Tiril Eckoffovej."

"Vôbec by som to nehodnotila tak, že sa moja príprava podarila. Prvé preteky ešte nič nehovorila a sezóna je veľmi dlhá. Som rada, že to vyšlo, ale ešte to bude ťažké," doplnila 24-ročná Davidová s úsmevom pre ČT.

Češka zvíťazila pred Rakúšankou Hauserovou a Nemkou Herrmannovou. Teraz je automaticky veľkou favoritkou na malý krištáľový glóbus, keďže v tejto sezóne sa v rámci Svetového pohára pobežia len dvoje vytrvalostné preteky. 

Verí na jednorožcov

Davidová pochádza zo športovej rodiny. Otec bol basketbalistom, mama hrávala volejbal. S kamarátkami sa však ako 13-ročná prihlásila na konkurz do biatlonového klubu v Jablonci. Jej kamarátky vzali, Davidovú nie. 

„Vraj som mladá, malá a vraj nemajú pre mňa ani pušku. Trucovala som,“ spomínala česká reprezentantka ako sa dostala k biatlonu pre iDnes.cz.

Keď sa prihlásila o rok, do klubu ju vzali. V Česku bola už v mládežníckych kategóriách veľkým talentom. Zlepšovala sa postupne. Na prvej olympiáde v Pjongčangu zaujala 15. miestom v šprinte, hoci mala vtedy ešte len 21 rokov. 

Tento rok vo februári si vybojovala prvý seniorský titul majsterky sveta. Postupne sa zaradila do svetovej špičky. Stále má len 24 rokov. No dlhú kariéru vraj neplánuje.

„Možno vydržím do olympiády. Viem, nikdy nehovor nikdy, ale predstava, žeby som mala súťažiť ešte osem rokov ma desí,“ hovorila ešte po hrách v Pjongčangu pre iDnes.cz.

Úspechy jej do hlavy nestúpli, športom žije, ale okrem toho študuje a miluje zvieratá. Očarovali jej najmä kone.

„Biatlon je pekná bublina na zopár rokov. Ale ja chcem mať aj normálny život mimo nej. Nechcem tráviť celý život športom,“ hovorí.

Zaujímavosťou je, že okrem vášne pre kone verí česká biatlonistka na jednorožcov a niekoľko jednorožcov na ružovom a modrom podklade má aj na pažbe.

Bodovala len Fialková

Zo Sloveniek vybojovala v prvých pretekoch sezóny najlepší výsledok Paulína Fialková. S troma chybami na strelnici dobehla na 39. mieste so stratou 4:31 minúty. Ako jediná zo Sloveniek získala body do rebríčka SP. 

Najlepšiu streľbu zo Sloveniek mala Henrieta Horvátová. Strieborná medailistka z juniorských MS mala na strelnici len dve chyby, dobehla na 88. mieste.

Krátko pred štartom sezóny prekonala chorobu, čo sa podpísalo na jej bežeckom výkone v sobotu. Podarilo sa jej však o päť sekúnd zdolať krajanku Ivonu Fialkovú, ktorá mala až poltucet chýb na strelnici.

Prekvapivé výsledky vybojovali čínske biatlonistky. Celú uplynulú sezónu Svetového pohára vynechali. Pre pandemické opatrenia ostali trénovať v Číne pod vedením biatlonovej legendy Darie Domračevovej.

Zo štvorice pretekárok, dve obsadili bodované priečky a obe dokonca predbehli všetky slovenské biatlonistky. Najvyššie skončila Jan Žang na 16. priečke, ktorá trafila všetky terče. Zaostala len bežecky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ako som to dokázala? Sama neviem, smiala sa Davidová